YÜKSEK TANSİYONU KÖKTEN ÇÖZEN O MEYVE!

Yüksek tansiyon (hipertansiyon), atardamarlardaki kan basıncının normalden yüksek olması durumudur.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
16 Aralık 2023 Cumartesi 11:34
150 Okunma
YÜKSEK TANSİYONU KÖKTEN ÇÖZEN O MEYVE!

Yüksek tansiyon (hipertansiyon), atardamarlardaki kan basıncının normalden yüksek olması durumudur.

Kan basıncı, kalbin kanı atardamarlardan vücuda pompalaması sırasında oluşan basınçtır. Yüksek tansiyonun sürekli olması, hayatı riske atan kronik rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle nasıl beslendiğiniz, büyük önem taşıyor. Normal kan basıncı, sistolik basınç (kalp atarken oluşan basınç) için 120 mmHg'nin altında ve diyastolik basınç (kalp gevşediğinde oluşan basınç) için 80 mmHg'nin altındadır. Sağlıklı tansiyon değerleri, genel sağlığın da sürekliliğini sağlarken tansiyondaki dengesizlikler büyük sorunlara yol açabilir.

NARENCİYE

Turunçgiller kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek vitaminler, mineraller ve bitki bileşikleri yönünden oldukça zengindirler.Greyfurt, mandalina, portakal, turunç veya limon… Tüm bu meyvelerden maksimum faydayı alabilirsiniz. 2021'de yapılan bir araştırma, meyve ve yüksek tansiyonun yönetimine ilişkin son 10 yıllık bilgileri gözden geçirdi. Araştırmacılar günde yaklaşık 530 ila 600 gram meyve (yaklaşık dört portakal) yemenin kan basıncı yönetimi için faydalı olduğunu buldu.Araştırmacılar narenciye meyvelerini özellikle yüksek tansiyon olasılığının daha düşük olmasıyla ilişkilendirdi. Portakal ve greyfurt suyu içmek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak greyfurt ve greyfurt suyu, kan basıncını düşürmek için kullanılan yaygın ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle bu meyveyi diyetinize eklemeden önce bir sağlık uzmanına danışın.

ORMAN MEYVELERİ

Orman meyveleri, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltma potansiyeli de dahil olmak üzere etkileyici yararlara sahiptir. Orman meyvelerinin canlı rengini veren pigmentler olan antosiyaninler de dahil olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır. Böğürtlen, ahududu veya yaban mersini gibi birçok orman meyvesini beslenmenize dahil edebilirsiniz.

DOMATES

Domates ve domates ürünleri, potasyum ve karotenoid pigment likopen de dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir. Likopen, kalp sağlığı üzerindeki faydalı etkilerle önemli ölçüde bağlantılıdır ve bu besin maddesi açısından yüksek gıdaları tüketmek, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle