ATM'LERDE SÜRPRİZ MASRAF

Bankacılık işlemlerinin büyük çoğunluğu artık mobil kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
16 Şubat 2024 Cuma 09:55
413 Okunma
ATM'LERDE SÜRPRİZ MASRAF

Bankacılık işlemlerinin büyük çoğunluğu artık mobil kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Ancak para çekme, nakit avans kullanma, 7x24 para yatırma, fatura ödeme gibi birçok işlem halen ATM’ler aracılığıyla yapılıyor. Özellikle maaş günlerinde ATM önlerinde yoğunluk oluşuyor. Türkiye’nin 81 ilinde 50 binin üzerinde para çekme makinesi yani ATM bulunuyor. Her gün milyonlarca tüketici bu cihazlar üzerinden para yatırma, çekme, fatura ödeme, havale gibi işlemler gerçekleştiriyor. Son dönemde ATM’lerle ilgili şikayetlerde artış söz konusu. Mağduriyetlerin odağında para çekimi sonrası kesilen yüksek komisyonlar, günlük para çekme limitlerinin düşük belirlenmesi, para sıkışması, yatırılan paranın hesaba eksik geçmesi gibi başlıklar yer alıyor. 7/24 işlem yapma imkanı veren ATM’lerle ilgili bazı ince detaylar var. Bu detayları bilenler hem ek masraflardan kurtulur hem de olası kayıpların önüne geçer.

BANKADAN BANKAYA LİMİTLER DEĞİŞİYOR 

Bankalar, son 5-6 yıldır dijitalleşme dönüşümü kapsamında şubelerdeki gişe sayısını azaltarak, nakit ihtiyacı için müşterilerini ATM’lere yönlendiriyor. ATM’lerden günlük çekilebilecek limit ise sınırlı. Bankadan bankaya değişmekle birlikte ortalama günlük para çekme limiti kartla 5-10 bin lira arasında.Mobil uygulama yoluyla çekilebilecek tutar ise 5 bin lira ile sınırlı. Ocak ayı itibarıyla zamlarla maaşı artan emekli, memur ve çalışanlar ATM’den para çekmek istediklerinde istedikleri limitte çekim yapamıyor. Bu yüzden limit üstü çekim gerçekleştiriyor.Limit üstü çekim yaparken banka çekilen tutara göre komisyon kesiyor. Bu da çekilen tutarın en az yüzde 2’si kadar. Örneğin günlük ücretsiz para çekme limitiniz 5 bin liraysa ve siz 7 bin liralık çekim yaparsanız limitin üzerindeki 2 bin lira için vergiler dahil 40 lira komisyon ödemek zorunda kalırsınız. Limiti 100 lira dahi aşsanız en az 10-15 lira komisyon ödersiniz. Bazı bankalarda limit üstü çekim komisyonu yüzde 3’lere dayanıyor. Limit üstü çekim tutarının da bir sınırı var. Mesela günlük limitiniz 10 bin liraysa, limit üstü dahil günlük para çekme limiti 20 bin lirayı aşamıyor. Bazı banka şubelerinin içindeki ATM’lerden 50 bin liraya kadar para çekmek mümkün.

QR KOD SEÇENEĞİ DE VAR 

Kartsız yani mobil bankacılık uygulaması (QR Kod) yoluyla ücretsiz para çekme limiti genelde 5 bin lirayı geçmiyor. Acil para çekimi yaparken limit artırımı yapamayacaksanız hem banka kartıyla hem de QR kodla ayrı ayrı para çekebilirsiniz. Kartla 10 bin lira limitiniz varsa QR kodla da 5 bin liralık çekim yaparak toplam 15 bin lirayı limit aşım ücreti ödemeden çekmeniz mümkün oluyor.

DİĞER BANKALARIN CİHAZLARINDAN PARA ÇEKİLİRSE! 

Bazen hesabınızın olduğu bankanın ATM’sini para çekeceğiniz zaman bulamıyorsunuz. Bulsanız da para bitmiş veya ATM arızalı olabiliyor. Bu durumda diğer banka ATM’lerinden para çekebiliyorsunuz. Fakat bunun da bir maliyeti var ve hiç de azımsanacak gibi değil. Çünkü başka ATM kullanımında işlem başına çekilen tutarın yüzde 1.15’i artı 1.04 lira ücret kesiliyor. Örneğin; başka ATM’den 5 bin lira çekerseniz ödeyeceğiniz komisyon 58.54 lira oluyor. Limit üstü çekimde ise azami tutarlar söz konusu ve bu, 190 lira civarında. Bu gibi komisyonları ödememek için çantanızda, cüzdanınızda veya evinizde biraz nakit bulundurmaya çalışın.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
AtmSürprizMasrafHAVALE
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle