KAN ŞEKERİNİN TAVAN YAPTIĞINI GÖSTERİYOR

Ayaklarda beliren bu durum kan şekerinin tavan yaptığını gösteriyor! Damarların tıkandığına işaret ediyor...

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
03 Nisan 2023 Pazartesi 10:53
319 Okunma
KAN ŞEKERİNİN TAVAN YAPTIĞINI GÖSTERİYOR

Ayaklarda beliren bu durum kan şekerinin tavan yaptığını gösteriyor! Damarların tıkandığına işaret ediyor...

Sağlığımızın önemli göstergeleri arasında kan şekerimiz de bulunmaktadır. Herhangi bir dengesizlik, özellikle de aşırı yükselmesi vücutta başka birçok hastalığın da ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kan şekerinin yükseldiğine dair belirtileri görmezden gelmemek ve önlem almak büyük önem taşır. İşte şekerinizin çok yükseldiğinin en belirgin göstergeleri...

Kan şekerinin yüksek olduğunu gösteren başlıca belirtileri bu yazıda sizler için derledik. Eğer bu belirtilerden birini veya daha fazlasını kendinizde ya da çevrenizdeki bir kişide fark ettiyseniz en kısa sürede doktora başvurmanız önerilir.

Kan şekeri hakkında bilmeniz gerekenler

Hiperglisemi, diğer adıyla yüksek kan şekeri, kanda çok fazla şeker olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu, vücutta çok az insülin (glikozu kana taşıyan hormon) olduğunda ya da vücudunuz insülini doğru şekilde kullanamadığında ortaya çıkar. Çoğu zaman kişide diyabete de neden olur.

Eğer kan şekeriniz bu seviyedeyse çok yüksek demektir

Yemek yedikten 1-2 saat sonra kan şekeri seviyesi 180'in üzerinde ise çok yüksek olduğu kabul edilmektedir. En az 8 saatlik açlıktan sonra ise 100 ila 125 arasında ölçülen kan şekeri çok yüksek kabul edilmektedir.

Tedavi edilmeyen kan şekeri büyük tehdit oluşturur

Kan dolaşımında uzun süre yüksek miktarda şeker bulunması, kanınızın kalp ve böbrek gibi önemli organlara iletilmesinden sorumlu kan damarlarına zarar verecek ve ciddi komplikasyonlara neden olacaktır.

Neden bazı insanlar bu durumun farkına varamaz?

Her birey yaşadığı yüksek kan şekeri belirtilerini fark edemeyebilir. Çünkü semptomlardan bazılar yorgunluk veya susuzluk gibi hafif olabilir. Bu nedenle kişi sayece yorulduğunu ya da az su içtiğini düşünebilir ve bunun bir hastalığın belirtisi olduğu kanısına varamayabilir.

Yüksek kan şekeri belirtileri

Sürekli yorgun hissetmek

Yüksek kan şekerinin belirtilerinden biri sürekli olarak yorgun hissetmektir. Ancak bu durumda fazladan şeker almak daha enerjik hissetmenizi sağlamayacaktır.

Vücut ekstra aktivite için ihtiyaç duyduğu enerjiyi almak için sizin aldığınız şekeri bu durumda kullanamaz ve yorgunluk kronik bir hale gelebilir.

Artan idrara çıkma isteği ve susuzluk

Yüksek kan şekerine sahip bireylerde böbrekler kandaki fazla şekeri filtreleyemez ve idrar ile dışarıya atamaz.

Bu nedenle sık sık idrara çıkma isteği sadece fazladan su kaybetmenize neden olarak susuzluk hissini doğurur.

Eğer bu süreçte kaybedilen su yerine konmazsa dehidrasyon yaşama riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Açıklanamayan kilo kaybı

Artan iştaha rağmen veya her zamanki miktarda kalori alımına karşın istemsiz olarak kilo kaybı yaşıyorsanız kan şekeri seviyeniz yüksek olabilir.

Bunun nedeni vücuttaki aşırı glikoza yanıt verecek yeterli insülin olmamasıdır.

Vücutta bu durumda enerji kazanmak için bedeninizde depolanan yağı ve devamında kası yakarak kullanır. Bu durum ise kilo kaybıyla sonuçlanır.

Görüş bozuklukları

Yüksek glikoz seviyeleri gözün arkasında (retina) oluşan kan damarlarının miktarını artırabilir. Fazladan damar oluşumu ise göz için zararlıdır ve kör olma riskine yol açabilir.

Uyuşma ve karıncalanma hissi

Yüksek kan şekeri seviyeleri el ve ayak parmaklarınızda, ellerinizde ve ayaklarınızda uyuşma veya karıncalanmaya yol açabilen nöropati olarak da adlandırılan sinir hasarı meydana gelmesine neden olabilmektedir.

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/roza/galeri/saglik/ayaklarda-beliren-bu-durum-kan-sekerinin-tavan-yaptigini-gosteriyor-olum-riskini-tetikliyor/28

Son Güncelleme: 03.04.2023 10:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle