BEYİN HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR

Sağlıklı beslenme rutini oluşturmak hafıza başta olmak üzere kalp damar sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlıyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
13 Mart 2024 Çarşamba 10:36
157 Okunma
BEYİN HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR

Sağlıklı beslenme rutini oluşturmak hafıza başta olmak üzere kalp damar sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlıyor.

Tam aksi sağlıksız bir rutine sahip olmak ise vücuda geri dönüşü oldukça zor olan zararlar veriyor. Nöroloji Akademisi tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, bazı besinlerin tüketilmesi yalnızca 4 gün içinde hafızayı bozuyor. Yapılan araştırmalara göre; bol yağlı ve bol şekerli bir beslenme düzeni yalnızca dört gün içinde hafızayı, dikkati ve ruh halini etkiliyor.Nöroloji Akademisinin yürüttüğü çalışma sonuçlarına göre; yağlı ve şekerli besinler hafızayı dört gün içinde ele geçiriyor.Yapılan çalışmada, 4 gün boyunca yağlı ve şekerli kahvaltı yapan katılımcıların verileri incelendi. Yağ ve şeker oranı yüksek olan besinler kişilerin düşünme ve hatırlama becerilerinin kötüye doğru gitmesine neden oldu.Oxford Üniversite tarafından yürütülen bir başka çalışmada ise, yüksek yağlı ve şekerli öğün tüketilmesi beşinci günün sonunda ruh halini olumsuz etkiledi.Yağlı ve şekerli besinler tüketmek yalnızca bilişsel fonksiyonları etkilemiyor aynı zamanda diyabetten kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığa sebep oluyor.Hem Circulation hem de Lancet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; sağlıklı bir görünüm, sağlıklı bir bedene sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Eğer zayıfsanız ama yine de sağlıksız bir beslenme rutininiz varsa ve egzersiz yapmaktan kaçınıyorsanız hala kanser, kalp krizi ve diyabet riski altındasınız.

Granola bar

Zararlı içerik: Şeker, mısır şurubu, sorbitol (yapay tatlandırıcı), soya yağı ve BHT

Konserve çorba

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

Bulyon küpleri

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

Tatlandırıcı

Zararlı içerik: Sukraloz

Yapılan araştırmalarda hormonal sistem dengesini bozduğu söylenmektedir.Yağ yakıcı hormon olan leptin sistemini bozmaktadır.İlerde meydana gelecek olan kilo sorunlarının sebebi olarak gösterilebilir.Çünkü vücudun tanıdığı bir şeker çeşidi değildir.

Aşırı yağda kızartılmış yiyecekler

Zararlı içerik: Hidrojenize yağ

Trans yağ asidi içeren gıdalar da kolesterolü yükseltir. Bu yağ çeşidi özellikle hidrojene nebati yağlarda bunur. Bilindiği gibi sıvı bitkisel yağlar hidrojenizasyon işleminde geçirilerek katı yağ haline getirilir. Trans yağ asitleri bu işlem sırasında oluşur ve ayçiçek yağı gibi başta zararsız bir bitkisel yağı zararlı bir hale getirir. Beslenme uzmanları; trans yağların kalp ve damar hastalıklarını tetiklediğini, aynı zamanda kansere yol açma riski taşıdıklarını belirtiyor.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle