BİLECİK İL MÜFTÜLÜĞÜNDEN KURBAN AÇIKLAMASI.....

Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle; toplumu dini konularda aydınlatma çerçevesinde İl Müftüsü Necati AKKUŞ'un " Kurban İbadeti'ne Dair Bazı Hatırlatmalar"konulu açıklaması aşağıya çıkarılmıştır.

01 Ocak 1970 Perşembe 00:00
1014 Okunma
BİLECİK İL MÜFTÜLÜĞÜNDEN KURBAN AÇIKLAMASI.....

;nbsp;

KURBAN İBADETİNE DAİR BAZI HATIRLATMALAR
İbadet Ruhu
İbadet; En geniş anlamı ile Allah'a saygı ile boyun eğmek ve emirlerine itaat etmek demektir.İbadet; saygı ve itaatin en yüksek derecesidir. Böyle bir saygı yalnız Allah'a yapılır. çünkü,bizi yaratan ve çeşitli nimetler vererek yaşatan O'dur. öyle ise, saygı ve itaatin en yüksek derecesi olan ibadet, bütün varlığımızı kendisine borçlu olduğumuz Yüce Allah'ın hakkıdır. İbadet, sadece Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılır. İbadetin ruhu niyettir, kalbin bütünüyle Allah'a yönelmesi ve bağlanmasıdır. Ruhsuz bir beden işe yaramadığı gibi, niyetsiz ibadetin de değeri yoktur. Bu sebeple; ibadetin , hem beden, hem de ruhla yani bütün varlığımızla şuurlu olarak ve samimi bir niyetle yapılması esastır. Allah'ü Teala yapacağımız ibadetlere muhtaç değildir, fakat bizim ibadete ihtiyacımız vardır. İbadetlerin sağladığı faydalar fert ve toplum olarak bize aittir. Eğer biz Allah'a karşı ibadet görevlerimizi yerine getirir, O'nun sevgisini kazanırsak, Allah, bize, dünyadaki nimetlerinden daha fazlasını ahirette verecek ve bizi sonsuz mutluluğa erdirecektir.;nbsp;
Kurban İbadeti
Sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, din;icirc; bir terim olarak, ib;acirc;det maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, il;acirc;h;icirc; rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem ;nbsp;maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere bir şekilde yardımda bulunmuş, hem de ;nbsp;Cenab-ı Hakk'a, yaklaşmış olur.
Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri devam ede gelmektedir.;nbsp;
Kimler Kurban kesmelidir?
Kurban kesmek, ;acirc;kıl-baliğ (akıllı-ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman'ın yerine getirmesi gereken ;nbsp;mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla, Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olmak üzere ;nbsp;kurban kesmelidir.
Zengin olan karı-kocadan her birinin kurban kesmesi gerekir mi?
İbadetlerde sorumluluk bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir. Ancak İmam Malik'e göre aile reisi tüm aile efradı adına bir adet büyükbaş veya küçükbaş hayvan keserse, ;nbsp;bu aile bireylerinin hepsi için yeterli olur
Necati AKKUŞ ;nbsp;Bilecik Müftüsü

Son Güncelleme: 01.01.1970 00:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle