ŞİŞECAM ÇALIŞANLARI İŞTEN ÇIKARTILAN ARKADAŞLARI İÇİN EYLEM YAPTI

Bilecik’te Kristal-İş sendikası üyeleri, işten çıkarılan arkadaşları için yaptı.

01 Ekim 2014 Çarşamba 14:42
2593 Okunma
ŞİŞECAM ÇALIŞANLARI İŞTEN ÇIKARTILAN ARKADAŞLARI İÇİN EYLEM YAPTI
 Bilecik’te Kristal-İş sendikası üyeleri, işten çıkarılan arkadaşları için yaptı.
 
 
 
 
 Camiş Madencilik A.Ş Bilecik fabrikası önünde toplanan Eskişehir ve Bursa Kristal-İş sendikasına üyesi bir grup, burada açıklama yaptı. Kristal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ali Şıracı, Şişecam’a ait Cam-iş Madencilik A.Ş' ye bağlı Bilecik fabrikasında, sendikaya üye olan işçilerden 8’inin işten çıkarıldığını belirterek “Camiş Madencilik işçileri Eylül ayının ortasından itibaren Anayasal haklarını kullanarak Kristal- İş Sendikası'na üye olmaya başladılar. Camiş Madencilik işvereni 24 Eylül 2014 tarihinde 4 üyemizi ve 30 Eylül 2014 tarihinde de 4 üyemizi olmak üzere toplam 8 üyemizi anayasayı, hukuku ve yasaları hiçe sayarak işten çıkarmış bulunuyor.
 
 
 
 Üyelerimizin işten çıkarılma gerekçesi olarak kadro fazlalığı bahanesi ileri sürülmüş olsa da, sendikal örgütlenmeyi takiben ve sendikal örgütlenmeye öncülük eden üyelerimizin işten çıkarılması işverenin amacının sendikalaşmayı engellemek olduğunu göstermektedir. Kristal- İş Sendikası 50 yıldır Şişecam’a bağlı iş yerlerinde örgütlüdür. Şu anda Şişecam’a bağlı tüm cam fabrikalarında Kristal-İş Sendikası örgütlü ve yetkilidir. Daha birkaç hafta önce Şişecam ile 10 fabrikayı ve 5 bin 800 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesini bağıtladık.
 
 
 
 Böylesi bir tabloda sendikalaşma hakkını kullanan ve sendikamıza üye olan Şişecam işçilerinin işten çıkarılması gibi bir keyfilik asla kabul edilemez. Camiş Madencilik yönetimi bu tutumuyla Şişecam’daki çalışma barışını zedelemektedir ve endüstri ilişkilerine büyük bir darbe vurmaktadır. Sendika olarak Şişecam yönetiminden biran önce Camiş Madencilik yönetiminin bu keyfi tutumuna son vermesini ve sendikal haklara saygıyı tesis etmesini ve atılan üyelerimizin geri alınmasını talep ediyoruz” dedi.
 
 
 
 
“CAMİŞ MADENCİLİK YÖNETİMİ VE BAĞLI OLDUĞU ŞİŞECAM YAPTIKLARININ YASA İHLALİ”
 
 Camiş Madencilik yönetimine ve bağlı olduğu Şişecam’ın yaptıkların yasa ihlali olduğunu belirten, Kristal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ali Şıracı,”Camiş Madencilik yönetimine ve bağlı olduğu Şişecam’a yaptıklarının yasa ihlali olduğunu, suç olduğunu ve buna sessiz kalmayacağımızı hatırlatmak istiyoruz. Sendikaya üye olmak anayasal bir haktır ve hiç kimsenin bir anayasal hakkı çiğnemeye ve kendini hukuktan üstün görmeye hakkı yoktur. Anayasaya göre işçiler önceden izin almaksızın kimseye sormaksızın serbestçe istedikleri sendikaya istedikleri zaman üye olabilirler. Hiç bir işveren buna müdahale edemez sendikal neden ile işçilerin işten çıkarılması ve sendikal faaliyetlerinin engellenmesi hem 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi yasası hem de Türk Ceza Yasası’na göre suç oluşturan bir eylamdır.
 
 
 
 Böyle bir eylemde bulunan işverenler için ceza yasası hapis cezası öngörmektedir. Sendikal neden ile işten atılan üyelerimiz derhal işe geri alınmalı ve sendikalaşmaya yönelik baskılara ve tehditlere son verilmelidir. Camiş Madencilik yöneticilerine yaptıklarının bireysel açıdan hapis cezasını gerektiren bir suç olduğunu bir kez daha hatırlatıyor ve bu tutumlarına son vermedikleri takdirde haklarında cumhuriyet savcılığına başvuracağımızı ihbar ediyoruz.
 
 
 
 Sendika üyeliği nede ile işten çıkarma Şişecam’da bugüne kadar eşine rastlanmayan keyfi bir uygulamadır bu uygulamanın bir an önce ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Üyelerimiz geri alınmadığı takdirde ceza davası da dahil olmak üzere bütün hukuk yollarını kullanacağımızı ve ayrıca sendika olarak demokratik ve fiili tepkimizi göstermekten geri durmayacağımızı diğer fabrikalardaki üyelerimizin de Camiş Madencilik işçileri biran yanında olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Şişecam’a bağlı diğer iş yerlerinde olduğu gibi Camiş Madencilikte de amacımız çalışanların sendikalı olması ve çalışma barışı içinde hukuka uygun bir biçimde çalışmalarıdır. İşverenin bu haklı ve yasal talebimizi tanımaya ve çalışma barışına saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.
 Yapılan eyleme Kristal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ali Şıracı’nın yanı sıra Kristal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Erdal Akyazı katıldı.
 

Son Güncelleme: 01.10.2014 14:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle