KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMEDİ İŞİN UZMANI AÇIKLADI

Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Kurban Bayramının yaklaşmasıyla Bilecik genelinde herhangi bir hastalıklara rastlanıp rastlanmadığı ve kurbanlık alırken vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğine dair açıklama bulundu.

30 Eylül 2014 Salı 05:36
1175 Okunma
KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMEDİ İŞİN UZMANI AÇIKLADI

 Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Kurban Bayramının yaklaşmasıyla Bilecik genelinde herhangi bir hastalıklara rastlanıp rastlanmadığı ve kurbanlık alırken vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğine dair açıklama bulundu.

 İl Müdürü Yıldız, şuan gündemde mavi dil hastalığı olduğunu ve bu hastalığı genelde küçükbaş hayvanlarda görülen bir hastalık olduğunu belirtti. Yıldız, “Sineklerle bulaşan bir hastalık hayvanların derisinde kızarıklık ve birçok belirtileri söz konusu ama bizim ilimizde bunun ilgili bir sıkıntımız yok.

 

 

Biliyorsunuz bu tür hastalıklar çıktığında bir işletmede çıkabiliyor birde köyde komple çıkabiliyor. İşletmede çıktığında ve yaygın olmadığı zaman bulaşıcı bir hastalık değil halkımız bunu bilmiyor. Diyor ki hayvandan hayvana hemen çıktığında bulaşabilecek. Oysa sineklerle beraber havaların soğumasıyla sineklerin ölümüyle bu hastalığın önüne geçilmiş olacak. Ama çıkan yerlerde aşılama yapılıyor karantina bölgeleri uygulanıyor. Çevremizdeki illerimizde karantina uygulanan yerler var bunlar hep bize bildirildi. Bizlerde de böyle bir şey olsa mutlaka çevre illerimize bildiriyoruz. Bilecik olarak ta mavi dil hastalığı konusunda bir sıkıntımız olmadığını belirteyim” dedi.

 

 

“VATANDAŞLAR KURBANLIK ALIRKEN BUNLARA DİKKAT ETMESİ GEREKİR”

 Vatandaşların hayvan pazarlarından kurbanlık alırken bazı konulara dikkat etmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Öncelikle kesilecek hayvanlar çok sağlıklı olması gerekir bu konuda öncelikle küçük baş  hayvanlar da mutlaka 1 yaşını doldurmuş yada annesiyle yan yana getirdiğinde aynı büyüklüğü gösterebilecek bir gelişmişlik sağlaması gerekir. Büyükbaş hayvanlarda da iki buçuk yaşını doldurmuş kapak açmış olması gerekir diyoruz. Önden bakıldığında ön dişlerinin süt dişlerinin dökülmüş ve yerine yeni dişlerinin çıkması gerekir. Diğer taraftan hayvana baktığında hayvan çok sağlıklı ise mutlaka geviş getiriyor olması gerekir. Diğer taraftan derisindeki tüyler parlak ve yatık olur bakışları canlı olur yani bu o hayvanın canlı olduğunu gösterir. Herhangi bir unsurunun eksik olup olmadığına bakmak gerekir. Bazen kulaklardan hafif bir kesik olabilir onlar sıkıntı değil topallamaması gerekir bir miktar hayvanı yürütmek gerekir. Buna rağmen şu anda biz bütün hayvan pazarlarında bayram günü kesim yapılacak bütün yerlerde Bilecik’imizde veteriner hekimlerimizi görevlendirdik. Oralarda duracaklar buna rağmen vatandaşımız bir hayvan alırken hastalığından şüphe duyuyorsa mutlaka bize telefonla ulaşacaklar bizde bu güvenlik mevcut hemen o güvelik ilgili gelen şikâyet üzerine ilgili şube müdürümüze telefon ediyor ilgili şube müdürümüzde o konuyla ilgili uzman arkadaşımızı oraya yönlendiriyor. Nöbetçi çizelgemizde var. Bunu bayram dolasıyla yaptığımız gibi hafta sonları da her zaman nöbetçi hem veteriner hekim hem de gıda zehirlenmelerine karşı gıda mühendisi veya gıda denetçisi bırakıyoruz. Bunu da bu Bayram dolasıyla devam ettireceğiz” dedi.

 

Son Güncelleme: 30.09.2014 05:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle