“Köy Enstitüleri Kapanmasaydı Türkiye Dünya Hakimi Olurdu”

Bilecik’li Mehmet ve Ayşe Bayındır çifti, Köy Enstitüleri geleneğinin yaşayan, "Bir Meçhul Öğretmen"lerdir.

17 Haziran 2014 Salı 05:49
3043 Okunma
“Köy Enstitüleri Kapanmasaydı Türkiye Dünya Hakimi Olurdu”

 Bilecik’li Mehmet ve Ayşe Bayındır çifti, Köy Enstitüleri geleneğinin yaşayan, "Bir Meçhul Öğretmen"lerdir. 

 Tarık Akan'ın çektiği "Bir Meçhul Öğretmen" filminde hayatları anlatılan Bayındır çiftinden, Mehmet Bayındır (85) , enstitülerin kapatılmasının Türkiye'nin gelişimine balta vurduğu görüşünde. Mehmet öğretmen o günleri şöyle anlatıyor; “Köy Endüstrisi deyince Atatürk, İsmet İnönü, Hasan Ali Yücel, Hakkı Tonguç , Atatürk ölmeden ki zamanlarda toprağa önem vermişlerdir. Topraksız ülkeden hayır gelmez diye bir program hazırlamışlar. Köy endüstrisi kurulması üzerine  karar vermişler. Yüzde 80'i köy öğrencilerinden oluştu. Çünkü köy çocukları tarlada bahçede, kışta, kıyamette her türlü çileye alışkın çocuklardır. O yüzden yüzde 80'ini 5'inci sınıf ilkokul diplomalı çocukları aldılar. 6 ilden toplanan köy çocuklarını imtihanla buralara yerleştirdiler.

 Oraya vardığımızda biz köy çocuğu olarak köyde sosyal imkanları görmüş çocuklar değildik. Toprağa bağlı toprağa gönül vermiş kişiler olarak Arifiye Köy Endüstrisinde bunun daha normal daha modern tarafları gördük. Köy Endüstrisindeki plan proje içerisinde bu köy çocuklarına fakir aile çocukları olarak okula gittiğimizde oradaki imkanlar sosyal yönler arkadaşlık kardeşlik yönleri öğretmenlerin ana baba gibi öğrencilere yakınlık dostluk şeklinde. Ben şimdi 85 yaşındayım anlatınca yüreğim ürperiyor" dedi.

                   “KISA BİR SÜRE İÇİNDE 21 OKULA ULAŞTI”

 Konuşmasının devamında Mehmet öğretmen 17 Nisan 1940’ta ilk olarak Kepirtepe Köy Endüstrisi açıldığı ve yakın zaman için 21 tane modern eğitimli okullara ulaşıldığını belirtti. Bayındır, “Toprağa yönelik öğretmenlerin kendisine yönelik, balıkçıdır, tavukçu dur her öğretmenin bir sanatı vardır. Sanatsız öğretmen çıkılamaz. 1946'lara kadar çok güzel devam etti. 1946'da Cumhuriyet Halk Partisin'den ayrılanlar Demokrat Parti’yi kurdular ve İsmet İnönü'ye kadar cephe aldılar. Başta Celal Bayar, Andan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu daha bir çok kişi cephe aldılar. İnönü'de 1946 seçimlerinde Atatürk'ün dediği sözleri yerine getireceğiz dedi. Avrupa ülkelerine yetişebilmemiz için çok yapmamız şeyler var dedi. Çok partili hayata geçmeliyiz dedi. O zamanlar kırsal kesim ve köylerdeki yüzde 90'ı cahildi. Köydeki sakallılar, onlar adam akıllı köylüyü avuçlarına almışlar istedikleri gibi Padişah Vahdettin'in yaptığı gibi yürütüyordu.

 İlk olarak kendi köyümüz olan Çukurörene giderek toplumun gözünü açmak, bilinçlendirmek onları seferber etmek gibi çabamız vardı. 1946 seçimlerinde Demokrat Parti'dekiler kazanamadılar. 1950'ye kadar İsmet İnönü devam ettirdi. 1950'lere kadar köylerde vatandaşlara dini baskı yaptılar.1950'de yapılan seçimlerde Demokrat Parti kazandı. Kazandıktan sonra dini yönden vatandaşın aklını dini yönden karıştırdılar. Tıpkı şimdi olduğu gibi, sonrasında Amerika'ya teslim oldular” dedi.

                 “ KÖY ENSTİTÜLERİNİN KAPANMASININ TEK NEDENİ AMERİKA’DIR”

 Mehmet Bayındır, Köy Enstitülerinin kapanmasının tek nedeni Amerika olduğunu ve Amerika’nın Türkiye’ye “Halk Gönülleri” gönderip okullardan bilgi topladıklarını belirtti. Bayındır, “Amerika buraya "Halk Gönüllüleri" diye bir şey gönderdi. Kız erkek yüksek tahsilli. Kızlar dağda bahçede kadınlarla iş birliği yapacak, erkeklerde dağda samanlarla uğraşacak. Aslında onlar bilgi toplamak için geldiler Türkiye'ye. Bu bilgileri topladılar Türkiye'de götürdüler Amerika'da masaya bir yatırdılar baktılar ki Türkiye tam 4-4'lük demokrasiye giriyor. Hemen bunun ambargosunu koydular. Dediler ki Köy Endüstrisini kapatacaksınız. Demokrat Partililerde dedi ki? biz kapatacağız ama harp tan çıkmış milletiz hiç bir şeyimiz yoktur. Meydanlarda o zaman dediler ki? “Marşal” yardımı yapılacak. Yardım yaptı ama o zamanda sebeplerden sebeplendiler. Demokrat Partinin adamları bugünkü gibi köylerde kentlerde astığım astık kestiğim kestik gibi bu şekilde yürütülüyorlar. Bunun üzerine “ Marşal” yardımından sebeplenenler sebeplendi. Cumhuriyet Halk Partililer hava aldı o zamanlar. Gaz yok, tuz yok, şeker yok, vatandaş o zaman İnönü'ye dedi ki? “Paşam Aç Bıraktın Bizi” dedi. Biz de Köy Endüstrisinde okuduk ama 100 gram ekmek zor bulurduk.

 1946'dan sonra yediğimiz içtiğimiz bozuldu. İnönü kendisi gelirdi bizim yemekhanemizde birlikte yemek yerdik. Eğer 15 sene devam etseydi çünkü her 3-5 ilin bağlantısında 1 köy endüstrisi vardı. İşte Amerika bu şekilde 1952'ye kadar devam ettirdi. Sonra Köy Endüstrisi bitti. Bunun eseri Demokrat Partidir. Zaten ondan sonra bölünen partiler Demokrat Partiden çoğalmıştır. Ben her zaman diyorum Atatürk'ün getirdiği bu eserler ilke ve devrimleri, gençliğe hitabesi, İstiklal Marşı herkes bunu öğrenecek ve öğretecek. Gerçekler burada modern eğitim bunda. Topraksız ülke yıkılmaya mahkumdur. Köy endüstrisinin bitme sebebi işte budur. Eğer kapanmasaydı Türkiye Dünya'ya hakim olurdu. Çünkü Dünya üzerinde en zengin ülke Türkiye'dir” dedi.

 

Son Güncelleme: 17.06.2014 05:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Halil 2 2022-04-17 06:50:40

Yoksul ve cahil kalmış/ bırakılmış anadolu insanı için, köy enstitülerinin kapatılması tam bir felâkettir. Halâ bağnaz bir güruhun verdigi acıları çekiyoruz. Kutsadiklari1 menderes bu ...

banner22

resim yükleresim yükle