KINIK'TA ÇÖMLEK SANATI BİTMEK ÜZERE

Bilecik’te çömlek ustaları geriden gelen usta olmaması nedeniyle mesleklerinin bitmesinden korkuyorlar.

20 Mayıs 2014 Salı 07:35
3543 Okunma
KINIK'TA ÇÖMLEK SANATI BİTMEK ÜZERE

 Bilecik’te çömlek ustaları geriden gelen usta olmaması nedeniyle mesleklerinin bitmesinden korkuyorlar.

 Bilecik ilinin Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyü yapılan çömlek ürünleri ile ünlü bir köydür. Bu köyde geçtiğimiz senelerde 70 yakın çömlek atölyesi bulunurken, günümüzde ise sadece 15 adet çömlek atölyesi kaldı. Bu atölyelerde çalışan ustaların yaşlarının 50 ve üzeri olması ve gençlerin bu mesleğe önem vermemesi bu köyde çömlekçiliğin bitme noktasına geldi.

 Kınık köyünde bulunan bir çömlek atölyesi sahibi Selim Çolak, El sanatının kıymetinin gün geçtikçe kendini kaybettiği için öneminin de  kalmadığını belirtti. Çolak, “ Önceden 70 adet çömlek atölye bulunurken şimdi 15 kadar düştük. Bunun nedeni de plastikler çıktı, ekonomik şartlar ve yabancı ürünler çoğaldı. El sanatının kıymeti gün geçtikçe kendini kaybettiği için önemi kalmadı. Maliyetimiz yüksek ve yurt dışından gelenler de ucuz ve plastik olduğu için zor oluyor. Bakın 1 ürünü yapabilmemiz için ne aşamalarda geçiyor ne el emeği harcıyoruz, şimdi burası ilk aşama doğadan, ocaktan toprak burada stokumuza gelir. Burada bu bant vasıtasıyla içerideki değirmenlerimize gider, değirmenlerde öğütülerek hazır hale gelir. Şuanda yapmış olduğumuz işlem presten çıkan çamurumuzun bunları ortaları yumuşak kenarları serttir.

 Bu sucuk makinasında karıştıracağız kıvamı aynı şekilde olmasını sağlayacağız. Burada güzelce yoğuracağız ne kadar çok yoğurursak yapacağımız ürün o kadar güzel olur. Bu imalat esasında ilk aşama. Bu kuruyacak, kuruduktan sonra fırına girecek. Sırlı ürün yapmak istersek fırına koymadan öncede boyama ürün yapacaksak bisküviden sonra tekrar sır yapıp 2. Bir pişirmeye tabi tutuyoruz. Bisküvide 800 derecede sırlı ürünlerde 1000 derecede pişiyor. Eğer fırına koyacağımız ürün büyükse 7-8 saatte pişiyor. Küçük ise 10-12 saat gibi pişme süresi var. Şuanda burası kurutma sahamız bizim. Güneşte değil de hafif bir rüzgârda kurursa firemiz az olur. Güneşte ise çatlar ve firemiz çok olur. Yazın 2 günde kururken kızın 10 günü buluyor bu süre. Kuruyan ürünü karşıdaki fırına koyarak sabahtan akşama kadar pişiririz “ dedi.

 Çömlek Ustası Selami Ayaz ise, 52 yıldır bu mesleği yaptığını ve günde 100 adet ürünü hazır hala getirebileceğini, Ankara’dan hocalar gelip kendilerinden ürünler aldığını belirtti.

 

 

 

Son Güncelleme: 20.05.2014 07:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle