KAN VE ORGAN BAĞIŞI KAMPANYASI BAŞLATILDI

Bilecik'te, Kızılay Haftası ve Organ Bağışı Haftası münasebetiyle Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Kızılay'ı Bilecik Şubesi tarafından kan ve organ bağışı kampanyası başlatıldı.

03 Kasım 2014 Pazartesi 10:48
1388 Okunma
KAN VE ORGAN BAĞIŞI KAMPANYASI BAŞLATILDI

 Bilecik'te, Kızılay Haftası ve Organ Bağışı Haftası münasebetiyle Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Kızılay'ı Bilecik Şubesi tarafından kan ve organ bağışı kampanyası başlatıldı.

 

 

  Bilecik Devlet Hastanesinde yapılan etkinliğe, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Bilecik Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Turhan Sulhan, İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, Bilecik Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. M. Burak Öztop, Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gönül Uygun, Türk Kızılay’ı Bilecik Şube Başkanı Selami Çınar katıldı.

 

 

  Burada bir konuşma yapan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, sağlık personellerinin çok iyi bildiği gibi bazı sağlık sorunlarının çözümünde organ nakli gerekmekte olduğu belirtti. Vali Nayir, “Türkiye'de bildiğimiz kadarıyla 60 bin civarında böbrek hastamız var. Bunlardan da yaklaşık 20 bini böbrek nakli için yazılmış sırada bekliyorlar. Türkiye'de ilk olarak 1969 yılında organ nakli gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar geldiğimizde 4 binleri bulan organ naklini gerçekleştirebilecek bir ülke pozisyonuna gelmiş bulunmaktayız. Bugün için en önemli beklenti belki böbrek ama onun yanında karaciğer, kalp, pankreas gibi organlarda da sırada bekleyen bir sürü insanımız var. İhtiyacın ne derece önemli olduğunu en çok bu ihtiyaca sahip olanlar bilir.

 

 

Ailesinde böyle bir beklentisi olan organ bekleyen kişiler bunun ne kadar hayati emniyeti olduğunu biliyorlar. Organ naklinin biliyorsunuz bir bağış prosedürü var, kişilerin gönüllü olarak yapmış oldukları bağış, bir de beyin ölümü gerçekleşen kişilerin ailesinin muvafakatıyla yapılanlar var. Türkiye'de olması gereken noktanın gerisinde olduğumuzu biliyoruz. 2014 yılında 930 beyin ölümü hadisesi gerçekleşmiş bunlardan 211'i aileleri organ bağışına organ nakline müsaade etmişler. Basından da takip ediyorsunuz bu tür aileler kendi çocuğumuzun, kendi kızımızın, kendi evladımızın bir başka beden de yaşamasını görmek bizi mutlu edecek diye düşündük ve bu kararı verdik diyorlar. Burada da almak istediğimiz önemli bir mesafe var. Bu tür haftalar hem kamuoyunun bilgilendirilmesi hem de hafta içerisindeki sağlık personelimizin eğitim açısından önemli bir fayda sağlayacaktır. Bağışlamanın erdemini hem kanda, hem organda bizim milletimizin her ferdinin yaşaması lazım” dedi.

 

 

  İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz ise konuşmasında; organ bağışının çok önemli bir konu olduğunu belirterek, “Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz bu konuyla ilgili. 144 tane diyaliz hastamız var ve bu hastalarımızın hepsi haftada 3 kez diyalize geliyorlar. Bir böbrek bulduklarında kendilerine uygun olan bu bağlılıktan kurtulup normal yaşamlarına dönecekler. Bizim hedefimiz sadece böbrek değil, diğer organlarla da ilgili çalışmalarımız devam ediyoruz ülke çapında bu bağlamda baktığımızda normal hayata dönebilmek adına, bağımlılıktan kurtulmak adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kan bağışı da aynı şekilde acil durumlarda, yaralanmalarda, Kızılay tarafından bize temin ediliyor hastanelerimize gönderiliyor ve buralarda kullanıyoruz. O yüzden de her ikisi adına da farkındalık oluşturmak için ilimizde böyle bir kampanya başlattık” dedi.

 

 

  Türk Kızılay’ı Bilecik Şube Başkanı Selami Çınar da, öncelikle bu etkinliğe katılıp kendiler destek olan Vali Ahmet Hamdi Nayir’e teşekkür ederek sözleri başlayarak şöyle devam etti.

 “Kan bağışı kampanyaları her devam edecek aralıksız bir şeklide. Bilecik’te yıllık kan verme oranımız 300’lerden 3 bin 500’lere kadar geldi. Bilecik’te bizlere 200 metrekare bir tahsil edilirse bizlerde kan merkezi kurmayı planlıyoruz. Bunla ilgili bütün çalışmalar bitti. Sadece yer sorunumuz kaldı ve bununla ilgili sayın valimiz ve il protokolü bizlere yardımcı olursa çok sevinirim dedi.

 

 

Son Güncelleme: 03.11.2014 10:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle