EV SAHİBİ VE KİRACILAR DİKKAT: DAVAYA SON VERİLDİ!

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zam anlaşmazlığı artık arabulucular sayesinde anlaşmayla sonuçlanıyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
28 Kasım 2023 Salı 10:44
713 Okunma
EV SAHİBİ VE KİRACILAR DİKKAT: DAVAYA SON VERİLDİ!

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zam anlaşmazlığı artık arabulucular sayesinde anlaşmayla sonuçlanıyor.

Peki adliyelerdeki dava dosyaları ne durumda? Arabulucu Avukat Umut Metin merak edilenleri cevapladı.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Arabulucu Avukat Umut Metin şu ifadeleri kullandı: “Arabuluculukta genel bir talep artışı var. İnsanlar artık sorunlarını dava yerine, yargılama yerine, el sıkışarak çözmekten yana tavır alıyorlar. Tüm ihtiyari arabulucuklarda ulaştığımız sayı bugün itibariyle 605 bini aşıyor. Bu yıl itibarıyla 605 bin ihtiyari arabuluculuk anlaşması yapıldı. Bu muazzam bir sayı. 605 bin davanın adliyelere gitmesi arabuluculuk sayesinde engellendi. Bu sayıya bakıldığında, her uyuşmazlıkta en az 2 taraf olduğu düşünülürse 1 milyon 200 binden fazla kişinin sorununun arabuluculuk sayesinde geride bırakıldığı görülür.2023 yılı sonunda bu sayının 700 bini bulacağını belki de aşacağını düşünüyoruz. Bugün itibarıyla ise anlaşma sayısı 605 bin. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sayesinde varılan anlaşma sayısı 20 bin. 1 Eylül 2023’ten bugüne kadar geldiğimizde 80 günde açılan dava sayısı ise sadece 10 bin 500 lira.

Geçmişe kıyasla geçen 80 günde dava sayısının en az 63 bin olması gerekirken, şu anda sadece 10 bin 500 davadan bahsediyoruz. Ortaklığın giderilmesi gibi alanlarda başvuru sayısı 12 bin 500, kat mülkiyetinden kaynaklı başvuru sayılarında 34 bin 84, komşuluk hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklı 970 tane başvuru var. Komşular arasındaki sorunlarda da arabuluculuk aktif şekilde uygulanıyor. Tarımsal üretim de artık arabuluculuk kapsamına alındı. Orada 245 başvuru var. Son yasal düzenlemelerle birlikte oluşan yeni alanlardaki arabuluculuk başvuru sayısı 81 bin 700. İnsanlar uyuşmazlıklarında arabuluculuğu ciddi bir şekilde uyguluyorlar, tercih ediyorlar.

Kira uyuşmazlıkları açısından çok farklı alternatiflerle çözüm üretiliyor. Bazılarında tahliye günlerinde anlaşma yaratılıyor. Bazılarında bedel konusunda anlaşmalar üretiliyor. Kademeli kira artışı gibi anlaşmalar yapılabiliyor. Bazılarında ise, yepyeni kira sözleşmesi hükümleri üzerinde mutabakat sağlanıyor. Arabuluculuk ile mahkemelerde hiç olmayacak alternatiflerle çözümler üretiliyor. Burada olay bazlı, arabulucunun önerisi ile de şekillenebilen sayısız çözüm mümkün.

Anahtar Kelimeler:
EvSahibiKİRACI
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle