DOMATESİN EN BÜYÜK DÜŞMANI "TUTA ABSOLUTA"

Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Tuta absoluta' (domates güvesi) ile mücadele çalışmaları başlatıldı.

01 Temmuz 2014 Salı 05:06
2306 Okunma
DOMATESİN EN BÜYÜK DÜŞMANI

 Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Tuta absoluta' (domates güvesi) ile mücadele çalışmaları başlatıldı.  

  Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Güney Amerika kökenli en önemli domates zararlısı olan güvenin, Avrupa ve Akdeniz Bitki Sağlığı Koruma Örgütü (EPPO) tarafından A1 karantina listesine alındığını bildirildi. Açıklamanın devamında, “Yoğun popülasyonlarda domateste yüzde 80-100 ürün kayıplarına neden olabilir. Mücadele yapıldığında yüzde 1-5 oranında ürün kayıpları olmaktadır. Zararlı ile mücadelede öncelikle kültürel önlemlerin alınması gereklidir. Bunun için, zararlı ile bulaşık olmayan fidelerin kullanılması, seradaki giriş ve havalandırma açıklıklarının zararlının giremeyeceği incelikteki tül ile kapatılması, zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkilerin üretim alanından uzaklaştırılıp imhası, üretim alanı içinde veya çevresinde bulunan zararlının konukçusu olan yabancı otlarla mücadele edilmesi, hasat sonrası tarlada kalan zararlı ile bulaşık bitki artıklarının imhası, toprak sürümü ve solarizasyon (pupaları yok etmek için), ürün münavebesi yani konukçusu olmayan ürünlerin yetiştirilmesi önem arz etmektedir.

 Ergin çıkışını saptamak için üretim başlangıcından itibaren tarlada (1-2 tuzak/ha) ve serada (1 tuzak/sera) eşeysel çekici feromon tuzaklar kullanılır. Tuzakta ilk ergin görüldüğünde üretim alanının büyüklüğüne göre en az 100 bitki kontrol edilerek, bitkinin çiçek, yaprak, sap, meyve ve sürgünlerinde, yumurta ve larva aranır. 100 bitkiden 3'ü yumurta ve larva ile bulaşık ise mücadeleye karar verilir. İlaçlamada bitkinin her tarafına ulaşarak iyi bir kap-lamanın (özellikle yaprağın alt yüzeyi) sağlanması çok önemlidir. Haziran ayı başlangıcında Bakanlığımız ilgili birimlerince tuta absoluta konusunda yapılması istenen çalışmalar doğrultusunda Tüm ilçe Müdürlüklerimiz ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüzce zararlının görüldüğü bulaşık alanlar belirlenerek zarar haritası çıkartılmıştır.

Domates yetiştirilen alanlara il ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından asılan eşeysel çekici feromonlar düzenli olarak kontrol edilmektedir. Kontroller neticesinde çiftçilerimize gerekli bilgilendirme yapılmakta olup, üreticilerimizin arazilerinde gerekli gözlemleri yapmaları ve ruhsatlı bitki koruma ürünlerini reçetelendirerek kullanması önem arz etmektedir” diye belirtildi.

Son Güncelleme: 01.07.2014 05:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle