BİR SENEDE 145 PATLAK OLUŞTU

Bilecik merkeze bağlı Yeniköy’de sulama borularının eklem yerlerinden devamlı patlaması sonucu köylüler mağdur olduklarını iddia ettiler.

01 Mayıs 2014 Perşembe 12:24
2756 Okunma
BİR SENEDE 145 PATLAK OLUŞTU
 Bilecik merkeze bağlı Yeniköy’de sulama borularının eklem yerlerinden devamlı patlaması sonucu köylüler mağdur olduklarını iddia ettiler.
 Yeniköy muhtarı Eşref Yılmaz, takılan boru hatlarının hepsinin randımanlı olmadığını belirten Muhtar  Yılmaz, “ Bu yapılan sulama tesisatında her gün bir yerinde patlak çıkıyor. Görüntüde köyde su var görünüyor ama tesisattan dolayı su yok. Burada bir müteahhit oyunu var, buradaki borular suyun basıncına dayanmıyor. Suyu barını yükseltemiyoruz. Doğru dürüst sulama yapamıyoruz. Çiftçinin bir sürü zararı var, buraya kavun, karpuz ekiyor bir sürü yatırım yapıyor ama karşılığını alamadığımız için tarlalarımız boş kalıyor. Burada yapılan hat daha 2 senelik bir mevzu bakıyorsunuz her yer patlat çatlak 10 bin dekar’a yakın yerimiz sulanması lazım şuanda 4-5 bin dekar yerimiz zor sulamıyor. Yonca ekiliyor köylüler sulayamadığı için yoncalar kuruyup gidiyor “ dedi.
    EKTİĞİMİZ ÜRÜNDE YÜZDE 70 ZAYİAT VAR
 Yeniköylü köylüler adına konuşan Reşat Korkmaz ise; yaşanan sorunlardan dolayı köylülerin çok mağdur olduklarını vurgulandı. Korkmaz, “ Su gelecek ha geldi ha gelecek derken biz çimleri ektik, can suyu vermedik kavunlarda yüzde 60, yüzde 70 zayiat var. Su olayı çok güzel bir şey ama, tam randımanlı döşenmediği için borular devamlı patlıyor. Zararımız diz boyu bu sorun 2-3 seneden beri devam ediyor. Patlamalardan sonra parça gelmedi, parça gitti, Su Birliği Başkanı’nı arıyoruz telefonları açmıyor. Ben 4 bin tane çim ekmişim, 2 bin 500 zayiat verdim.
 Yazık günah değil mi? Emek çekiyoruz şu üstümüze başımıza bakın. Devletimiz, Bakanımız Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, Sulama Birliği Başkanı kim ilgileniyorsa ilgilensin sesimizi duysun biz Yeniköy olarak su geldiğine memnun değiliz pişmanlık duyuyoruz. İkide bir zırt patlıyor, ikide bir bıt patlıyor, sulamaya gidiyoruz hat patlağı var su yok. Boru yok boru bulunuyor 1 hafta 10 gün sonra geliyor bizim diktiğimiz mahsul 10 bekler mi o kadar beklemiyor ölüyor. Yazık değil mi? Karşıdaki Kuyuderesi mevkiinde su geldiğinden beri duyuyoruz, boru döşemeye gittik açıyoruz çeşmeyi tıs su yok neden döşediler bu hattı o zaman. Depoda su çok sudan yana sıkıntı yok ama, boruların patlak zayıf olmasından dolayı gümlemiş hepsi “ diye belirtti.
 SİSTEME SU VERİYORUZ AMA PATLATLAR ÇOK FAZLA
 GEÇEN SENE 145 PATLAK OLDU GEREKLİ YERLERE YAZILARINI YAZDIM KİMSE CEVAP VERMEDİ
Yeniköy’deki sulamanın bağlı olduğu Edebali Sulama Birliği Başkanı Bahattin Kaygısız, birliğin sulamasının Kızıldamlarköyü, Küreköyü ve Yeniköy olmak üzere 3 kısımdan oluştuğunu belirtti. Kaygısız, “ Burası 100 kilometre uzunluğunda bir sistem, 3 etaptan oluşuyor. Bu etapları ayrı, ayrı firmalar tarafından yapılıyor. İlk olarak müteahhit firma bitirir. Devlet Su İşleri kesin kabul ile sistemi devir alır. Devir aldıktan sonra bizlere devreder.
 Şuanda sisteme su veriyoruz ama patlaklar çok fazla oluyor. Bu patlamalar yapılan borular arası kaynaklardan meydana geliyor. Borularda bir sıkıntı yok. Kaynakların düzgün yapılmayışı ek yerlerinin dudakların düzgün öpüşmediği için veya sıcaklık ayarlarını düzgün yapmadıkları için kaynaklardan su atıyor. Geçen sene Devlet Su İşlerine 3 tane yere dilekçe yazdım tam 145 tane patlat olduğunu Genel Müdürlüğü, Bakanlığa, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne yazısını yazdım bize bir dönüş yazısı gelmedi “ diye belirtti.

Son Güncelleme: 01.05.2014 12:24
Anahtar Kelimeler:
YeniköySu Sorunu145 Patlak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle