BİLECİK'TE TOPRAK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI

Bilecik'te 11-17 Haziran Toprak Haftası nedeniyle bir program düzenlendi.

19 Haziran 2015 Cuma 11:53
1300 Okunma
BİLECİK'TE TOPRAK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI

 Bilecik'te 11-17 Haziran Toprak Haftası nedeniyle bir program düzenlendi.

 

 

  Bilecik Bilim Sanat Kültür Merkezinde düzenlenen programa Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım ve kurum müdürleri katıldı.

 

 

  Programda açılış konuşmasını yapan Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, 1945 yılında kabul edilen Toprak Bayramı vesilesi ile toprak ve suyun öneminin ele alındığı etkinlik için toplandıklarını belirtti. Yıldız, "Böyle bir günün varlığından bir çoğumuz haberdar bile değiliz. Oysa İslamiyet’in anneye babaya kadına suya ağaca verdiği değer ortada iken kapitalizmin tüketimi ve israfı körükleme adına yılın günlerini anneler babalar sevgililer günü diye bizlere benimsetmiş bulunmaktadır. Toprak, su, hava ve güneş hayat demektir. Bunlardan birinin olmaması orada yaşamın olmadığını gösterir. Toprak ve su bütün canlıların barınma ve gerekli ihtiyaçlarını besin maddelerinin temin edildiği ortamdır. Bir santimetre kalınlığındaki toprağın elde edilebilmesi için yüzyıllar belki bin yıllar gerekmektedir. Oysa bizler çok kısa bir süre içerisinde metrelerce kalınlıkta tonlarca toprağın selle erozyonla ve beton yığınına dönüştürerek tarım dışı amaçlarla kullanılarak yok etmekteyiz" dedi.

 

 

 

  "SAHİP OLDUĞUMUZ TOPRAĞIN SUYUN VE DİĞER BÜTÜN VARLIKLARIN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ"

 

  Yıldız, konuşmasının devamında, toprağın korunması için aşılandırma, setlendirme, tarlaları eğime dik sürme, çok yıllık bitkiler ekme, anıza ekim yapma ve yapılaşmanın mutlaka önüne geçilmesini ifade ederek, "Son yıllarda bu konuda yasal düzenlemeler yapılmış 5403 sayılı toprak kanununda değişikliklerle miras yoluyla parçalanmanın önüne geçilmiş arazi toplulaşmaları hızlandırılmıştır. Parsellerin vergi büyüklüklerinin altına düşmeyecek şekilde hisselerin satışların hissedarlarına yapılabileceği zorunluluğu getirilmiştir. Dünyamızın yüzde 75'i su ile kaplı olmasına rağmen ancak yüzde 3 ve 4'lük diliminden faydalanabilmekteyiz. Suyun bütün canlılar için önemi ortadadır. Sahip olduğumuz toprağın suyun ve diğer bütün varlıkların kıymetini bilmeli ve israf etmemeliyiz. Unutmamalıyız ki bu vatan bizlere ecdadımızdan bizden sonra gelecek nesillere iletilmek üzre emanet edilmiştir" dedi.

 

 

  “KANUN BAZI ÖNEMLİ EKSİKLİKLER VE YÖNTEM YANLIŞLIĞI YÜZÜNDEN İSTENİLEN SONUCU VERMEDİ”

 

  Daha sonra konu hakkında açıklama yapan, Ziraat Mühendisler Odası Bilecik Temsilcisi Meltem Sönmez ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1 Haziran 1945 tarihinde kabul edilen 4 bin 753 sayılı Çiftçiyi Topraklandırma kanunu toprağı olmayan ya da yetmeyen çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlayacak ve işlerini değerlendirecek ölçüde toprak edinme amacıyla çıkarıldığını söyledi. Kanun bazı önemli eksiklikler ve yöntem yanlışlığı yüzünden istenilen sonucu vermediğimi belirten Sönmez, konuşmasına şu şekilde devam etti.

 

 

  “Türkiye Büyük Millet Meclisi Çiftçiyi topraklandırma kanunu sonrasında kabul ettiği 4 bin 760 sayılı toprak bayramı kanunu ile çiftçiyi topraklandırma kanununun kabul edildiği 11 Haziran gününü takip eden Pazar gününü toprak bayramı günü olarak ilan etmiştir. Çiftçiyi topraklandırma kanununun yürürlükten kalkması nedeniyle uzun yıllardır kutlanmayan bu toprak bayramı son birkaç yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kutlanmaya başlamıştır. Toprak bayramı, toprak konusunun gündeme getirilmesi, öneminin ortaya konması odamızca önem görülmektedir”.

 

 

  “BİLİNÇSİZ KULLANIM SÖZ KONUSU”

 

  Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise konuşmasında, toprak gibi önemli bir konunun bayramında birlikte olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, "Her canlının ihtiyaç duyduğu insanın hayvanın ülkenin ihtiyaç duyduğu ama maalesef yalnızca insanlar tarafından yok sayılan zarar verilen sanki tüketilmesi istenene bir varlığımız toprağımız. Bu sözleri belki hava için su içinde söylemek mümkün. Ama toprak su vazgeçilmezimiz. Hem bitkiler hem insanlar hem hayvanlar birlikte kullandığımız halde zarar nedense bir tek insan tarafından veriliyor. Bilinçsiz kullanım söz konusu.

 

 

Geleceği düşünmeden kapitalist bir zihniyetle yalnızca günümüzü gün etmek için, daha fazla gelir elde etmek farklı kullanma açmak için hem havamız hem suyumuz hem toprağımız insan eliyle bir sıkıntıya maruz bırakılıyor. Yalnızca bir bereket kaynağı değil aynı zamanda insanımıza bir tevazu örneği de gösteren toprağın bu ülkenin geleceğine bu ülkenin bugün yaşayan insanına ne kadar önemli olduğunu göstermek için bir araya gelmemizin bugünü kutlamamızın önemini tekrar birlikte hissediyorum" dedi.

 

 

  Konuşmaların ardından hafta hakkında TEMA Vakfı Bilecik İl Temsilcisi Ferruh Erdovan ve Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Abdulmuttalip Karadeniz slayt eşliğinde bilgi verdi. Son olarak ardından Mehmet Akif Ersoy ortaokulu 5.sınıf öğrencisi Şükran Elmas Toprak ve Su adlı şiir okuduktan sonra Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir tarafından tablet hediye edildi.

 

 

 

Son Güncelleme: 19.06.2015 11:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle