BİLECİK'TE BAYRAM ÖNCESİ SON DURUM

Bilecik'te vatandaşlar, gelenek haline gelen bayram tıraşlarını yaptırmak için berberlere akın etti.

23 Eylül 2015 Çarşamba 09:06
1585 Okunma
BİLECİK'TE BAYRAM ÖNCESİ SON DURUM

 Bilecik'te vatandaşlar, gelenek haline gelen bayram tıraşlarını yaptırmak için berberlere akın etti.

 

 

  Arife günü bayram tıraşı olmak isteyen vatandaşlar, bu geleneği devam ettiriyor. Bayram namazı saatine kadar açık olan berberler, tam gün çalışıyorlar. Bayram traşı olmak isteyenler, berberlerde sıra bekliyor. Bilecik’te berberlik yapan Tahir Dere, bu geleneği devam ettirmek için bayram namazına kadar tıraş yaptıklarını söyledi. Eskiden bayram tıraşı geleneğinin daha yaygın olduğunu belirten Dere, “Bayram tıraşı bir gelenek. Eskiden daha çok ilgi görüyordu, şimdi eskisi kadar değil ama yine de devam ediyor. Bayram namazı saatine kadar açığız. Bayram tıraşı geleneğini, gençlerimizin de devam ettirmesini istiyoruz.

 

 

 Bayramların özellikle yaz aylarına denk gelmesiyle tıraşı oranının çok düştü. Bayramlar yaza denk geldiğinde herkes bir yerlere gittiği için bayram tıraşı yaptıranlar azalıyor, ancak sonbahar ve kış aylarında daha çok oluyor. Bayram tıraşı olmak isteyenlere sabaha kadar kapımız açık" şeklinde konuştu.

 

 

BAKLAVACILARDA SON DURUM

 

   Kurban Bayramının arifesinde Bilecik’te en çok hareketliliğin yaşandığı noktalardan biri de kurban pazarının ardından tatlıcılar oldu.

 

 

  Kurban Bayramı öncesi kurban pazarındaki yoğunluğun yanı sıra vatandaşlar, bayram arifesinde tatlıcılara akın ederken, en çok baklava ve tel kadayıf türü tatlılarını tercih ettiler. Bilecik’te tatlıcı esnafları, fiyatların geçen bayrama göre aynı olduğunu belirterek, “Vatandaşlar, Kurban Bayramı için genelde fiyatların uygun olması nedeniyle tel kadayıf siparişi veriyorlar. Bayramın vazgeçilmesi olan baklava ise tel kadayıftan sonra en çok satılan tatlı. Özellikle fıstık ve ceviz fiyatlarının artışı doğrudan baklavayı satışlarını vurması düşünülürken en çok satılan tatlılar arasında yerini aldı” dediler.

 

 

  Ayrıca, fıstıklı baklavanın kilosu 30 liradan, cevizli baklavanın kilosu 22 liradan satılırken, tel kadayıfın 18 ile 20 lira arasında fiyatları değişiyor.

 

BIÇAKÇILARDA SON DURUM

 

  Kurban Bayramı arifesinde kurban pazarında bıçaklar tezgahlarda yerini alırken, vatandaşlar en çok Bursa Çeliği bıçaklara ilgi gösterdi.  

 

 

 

  Kurban Bayramı arifesinde kurban pazarında hayvan satışları geçtiğimiz günlere oranla daha fazla olurken, hayvan pazarı içerisinde kurulan tezgahlarda ise bıçak satışları yapıldı. Vatandaşlar Bursa Çeliği bıçaklara yoğun ilgi gösterirken, bıçağın keskinliği ise dikkat çekti. Kurban Bayramı için getirilen ve tezgahlarda yerini alan bıçaklar, sağlamlığı ve keskinliği bakımından 20 TL’den başlayarak 80 TL’ye kadar alıcı buluyor.

 

 

 

  Bıçak satıcıları ise, işlerinin satışlarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, akşama kadar işlerin devam edeceğini söylediler.

 

ARİFE GÜNÜ GİYİM PAZARI DOLDU TAŞTI

 

  Kurban Bayramı öncesi Bilecik'te kurulan arife pazarına vatandaşlar akın ederken, son gün bayramlık almak için insanlar birbiri ile yarıştı.  

 

 

 

  Bilecik merkez Hürriyet Mahallesi'nde dini bayramların bir gün öncesi kurulan arife pazarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Bu durum giyim esnafını yüzünü güldürürken, aynı yoğunluğu göremeyen sebze-meyve pazarındaki esnaf ise işlerin durgunluğundan şikayet etti. Giyip bölümünde tezgah açan esnaf, bu kalabalık karşısında memnuniyetlerini dile getirirken, Ramazan Bayramı'ndan daha fazla iş yoğunluğu olduğu dile getirdiler.

 

ŞEKERCİLERDE SON DURUM

 

  Bilecik’te Kurban Bayram öncesi bayram çikolataları ve şekerleri, tezgahlarda yerinin alırken, esnaf ise satışlarının durgunluğundan şikayet etti.  

 

 

  Bilecik’te Kurban Bayramı öncesi satışların iyice dibe vurduğunu söyleyen esnaf Mehmet Kılıç, önceki bayramlara göre vatandaşların şeker ve çikolata tercih etmediğini belirtti. Kılıç, “Bayramdan önceki 3 gün şeker satışımız olurdu. Fakat bu sene bir durgunluk var. Vatandaşlar Kurban Bayramı olduğu için kurbanlıklara daha çok önem gösteriyor. Bizim işlerimiz arife günü biraz iyi olur. Şeker satışlarımız beklentilerimiz az altında iken çikolata satışlarımız şuan için çok az” dedi.

 

 

 

  Çikolata ve şeker fiyatlarını geçtiğimiz Ramazan Bayramı ile kıyaslayan Kılıç, "Şeker fiyatlarımız aslına bakılırsa geçen bayrama göre hemen hemen aynı fiyatta. Bugünümüz de durgun geçti, yarından itibaren satışlarımızın açılacağına dair bir beklentimiz var" diye konuştu.

 

BAYRAM ÖNCESİ ET FİYATLARI

 

  Bilecik’te Kurban Bayramı öncesi önceki yılların aksine et fiyatları artış göstermezken, kasaplar ise işlerin durgunluğundan şikayetçi.  

 

 

 

  Bilecik’te her sene Kurban Bayramı öncesi artan kırmızı et fiyatlarına karşın bu sene bir yükselme gözlenmezken, işlerin durgunluğundan şikayet eden kasaplar ise 'Adeta sinek avlıyoruz' dediler. Bilecik’te kasaplık yapan Cüneyt Örnek, her sene Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarında her zaman artış olduğunu ve bu sene bu durumun yaşanmadığını belirterek, “Kurban Bayramına sayılı günler kala hayvan piyasası ve fiyatlar oluşturuldu.

 

 

 Bayramından sonra fiyatlar biraz düşüş yaşanır. Çevre illere nazaran Bilecik'te et fiyatları daha uygun olsa da bu fiyatlar bayram sonrası biraz daha iner. Şuna dana kıyma 34 TL, dana kuşbaşı 36 TL’den satılıyor. Kurban sonrası bu fiyatlar biraz geriye gelmesinin bekliyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 23.09.2015 09:06
Anahtar Kelimeler:
BİLECİK2015 BAYRAM
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle