3 EMEKLİ AYLIĞI ALMAK MÜMKÜN

Sigortalı veya emekli olan vatandaşlara bazı durumlarda ikinci maaş alabiliyor. Fakat pek çok insan iki maaşın aynı alındığını bilmeden başvuruda bulunmuyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
26 Mart 2022 Cumartesi 11:20
204 Okunma
3 EMEKLİ AYLIĞI ALMAK MÜMKÜN

  Sigortalı veya emekli olan vatandaşlara bazı durumlarda ikinci maaş alabiliyor. Fakat pek çok insan iki maaşın aynı alındığını bilmeden başvuruda bulunmuyor.

  Emekli hangi sigortalılığa (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş ama hakkına sahip. Kadınlara sosyal güvenlikte sağlanan özel haklardan biri olan hem anne-baba hem de eş üzerinden bağlanan maaşlar, belli şartlarla bağlanıyor. Buna göre; maaşın bağlanabilmesi için memur ya da Bağ-Kur’lu sigortalı eşin Ekim 2008'den sonra vefatı halinde en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Ekim 2008’den sonra vefat eden sigortalının SSK’lı olması halinde, 5 yıldan beri sigortası bulunması ve en az 900 gün prim ödemiş olması şartı aranıyor. Bağ-Kur’lu sigortalının Ekim 2008’den önce vefatı halinde 1800 gün prim ödemiş olması yeterli bulunuyor. Posta'da yer alan habere göre; kadınların kendi sigortası nedeniyle emekli maaşı alması, dul maaşı almasına da engel değil.

İster eş olsun ister anne ve baba, vefat eden sigortalı kişilerin 1 Ekim 2008’den önce mi sonra mı vefat ettiği, diğeri de sigorta statüleri yani SSK’lı mı Bağ-Kur’lu mu Emekli Sandığı'na mı tabi olup olmadıkları şartları öne çıkan iki şart.

  Üç farklı sigorta sisteminden üç farklı maaş
 Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı’ndan (memurluktan) emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Bu durumda üç maaş bağlanmış oluyor. Dikkat edilirse burada maaşlar ‘üç farklı sigorta sistemine göre’ bağlanıyor.

KAYNAK: Yenişafak

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle