MEMUR VE EMEKLİNİN ZAMMI BELLİ OLDU

Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklileri her yıl ocak ve temmuzda olmak üzere yılda iki kez zam alıyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
03 Ocak 2024 Çarşamba 10:58
419 Okunma
MEMUR VE EMEKLİNİN ZAMMI BELLİ OLDU

Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklileri her yıl ocak ve temmuzda olmak üzere yılda iki kez zam alıyor.

Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı ilave olarak her iki yılda bir toplu sözleşmeyle belirleniyor. 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam görüşmeleri ağustosta yapılmış, müzakerelerde zam oranı konusunda sonuç alınamayınca devreye Kamu Görevlileri Hakem Kurulu girmişti. Kurul; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılmasını kararlaştırmıştı.

AŞAN TUTARDA FARK YANSIR 

Memur ve emeklisine yapılacak zamda enflasyon da belirleyici oluyor. Yani ocak ve temmuz aylarında açıklanan son 6 aylık enflasyon toplu sözleşmedeki zam oranlarını aşıyorsa bir de fark yansıtılıyor. Memur maaşlarına geçtiğimiz temmuz ayında 17.55 oranındaki yüzdelik zammın yanı sıra 8 bin 77 lira da seyyanen zam eklenmişti. Temmuz-aralık dönemini kapsayan toplu sözleşme zammı yüzde 6 olmuştu. Yani bu yılın ikici 6 ayında (temmuz-aralık) oluşacak enflasyon bu oranın üzerinde gerçekleşirse, Hakem Kurulu’nun belirlediği yüzde 15’lik sözleşme zammına fark eklenecek.

SON VERİ BELLİ OLDU 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı enflasyon verilerine göre; memur ve memur emeklisi için verilecek fark ortaya çıktı. Temmuzda aylık enflasyon yüzde 9.49, ağustosta yüzde 9.09, eylülde yüzde 4.75, ekimde yüzde 3.43 olmuştu. Aralık ayı başında açıklanan kasım enflasyonu da yüzde 3.43 olarak belirlenmişti. Aralık aynı enflasyonu ise yüzde 2,93 oldu. Buna göre son 6 aylık kümülatif artış yüzde 37,57 oldu. Söz konusu farkla memur ve memur emeklisi yüzde 49.25’lik zammı garantiledi.

ESNAF VE İŞÇİ EMEKLİSİNDE HESAP FARKLI YAPILIYOR 

SSK ve Bağkur emeklileri ocak ve temmuzda son 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Son dönemde hükümet maaşlara enflasyon zammına ek olarak refah payını da eklemişti. Geçtiğimiz temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklisine enflasyon artışına göre yüzde 19.77 zam verilecekti. Bu zam refah payı ile yüzde 25’e tamamlanmıştı. İşçi ve esnaf emeklisi için şu anda 6 aylık enflasyon verisine göre yüzde 37,57 oldu. Bir tarafta memur emeklisinin yüzde 50’ye yakın zam alması bekleniyor. Diğer yandan asgari ücrete yüzde 49 zam yapılıyor. Dolayısıyla SSK ve Bağkur emeklisine yapılacak zammın da refah payı ile bu oranlara yakın bir seviyeye çekilebileceği de tahminler arasında.

MEMURLARIN ZAM ORANI YÜZDE 49,25 

TRT Haber'de maaş artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, şunları kaydetti;

Memurlardaki bu yüzde 49,24'lik oranın yüzde 15'lik kısmı ocak zammı. Yüzde 29,78'de enflasyon farkından gelen artış. Dolayısıyla ikisinin aritmetik olarak toplanmıyor bunlar çarpımı sonucu çıkan rakam yüzde 49,25.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 14 BİN 739 LİRA OLDU 

Tabi yüzde 50'ye yakın bir rakam bu. Biz bunu hep söylüyorduk. Örneğin en düşük memur maaşı bildiğiniz gibi 9 bin 876 liraydı. Yani buna göre 14 bin 739 lira oluyor en düşük devlet memuru maaşı.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİNE REFAH PAYI VERİLECEK Mİ? 

Bu kapsamda SSK ve Bağkur emeklilerinin ise kök maaşlarına bu artış olacak. Bu noktada özellikle hükümetin 7 bin 500 noktasında ve aradaki fark noktasında nasıl bir adım atacağını belki bugün belki bir kaç gün içerisinde görebiliriz. Ama herhangi bir şey yapılmadığı takdirde SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışı bu. Orada bir düzenleme yapılma ihtimalini kuvvetle muhtemel değerlendiriyorum.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 32 BİN 835 LİRA 

En düşük devlet memuru maaşı 22 bin lira seviyelerinde olduğunu düşünürsek 32 bin 835 lira seviyelerine çıkacağını söyleyebiliriz.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle