İŞTE EN YÜKSEK MEVDUAT FAİZİ!

Merkez Bankası parasını faize yatıracaklar için yol gösterici olan Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranlarını duyurdu.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
16 Şubat 2024 Cuma 09:52
178 Okunma
İŞTE EN YÜKSEK MEVDUAT FAİZİ!

Merkez Bankası parasını faize yatıracaklar için yol gösterici olan Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranlarını duyurdu.

Faizler genel anlamda geçtiğimiz haftaya göre düşük kalırken 6 ay ve 1 yıldan uzun vadelerde küçük yükselişler görüldü.Parasını bankada mevduatta değerlendirmek isteyenler yüksek faiz elde etmenin peşinde. Bankaları arayıp en yüksek faizi hangisi veriyorsa ona yönelen mudiler, Merkez Bankası'nın verilerini de takip etmeye başladı.TCMB, Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranlarını açıkladı ve en popüler olan 32 günlük ve 3 aylık vadeli mevduat faizlerinde düşüşler görüldü.Merkez Bankası'nın verilerine göre 1 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz yüzde 43.89'dan yüzde 43.80'e, 3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz yüzde 50.99'dan 50.93'e, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 43.89'dan 41.51'e, toplam mevduatlarda ise faiz yüzde 46.63'ten yüzde 46.48'e geriledi.6 aylık vadede faiz yüzde 51.08'den yüzde 51.15'e, 1 yıldan uzun vadede ise faiz yüzde 39.10'dan yüzde 39.79'a yükseldi.

MEVDUATIN GETİRİSİ ENFLASYONUN ALTINDA 

Mevduat faizinin getirisi enflasyonun altında kalmaya devam ediyor. Başka bir deyişle parasını mevduata yatıranlar enflasyon karşısında parasının değerini düşürmüş oluyor.

100 BİN LİRAYA 50 BİN LİRA FAİZ 

Yüzde 43.80 faizle 1 yıl boyunca anapara+faiz yenilemeli olarak 100 bin lirasını mevduata yatıranlar toplamda 53 bin 755 lira faiz geliri elde ediyor. Yüzde 5 oranında stopaj kesintisi de yapılınca geriye sadece 51 bin 67 lira kalıyor. Ancak son açıklanan enflasyon oranı yüzde 64.86 olarak gerçekleşti. Mayıs ayına kadar zirve yapması beklenen enflasyonun yüzde 75 seviyelerine çıkması beklentisi de piyasada hakim durumda. Bundan dolayı günümüz şartlarında vadeli mevduata yatırım reel bir yaklaşım olarak görülmüyor.

MERKEZ BANKASI DESTEKLİYOR 

Merkez Bankası politika faizini yüzde 45'e yükseltti. Bununla birlikte piyasadaki likiditeyi yüzde 45 faiz oranıyla çekerek depo alım ihaleleri düzenlemeye başladı. Bankaların yüksek faiz nedeniyle yeni kredi vermekte zorlandığı dönemde bankalara yönelik olarak destek olan depo alım ihaleleri mevduat faizlerindeki yüksek duruşu korumaya yönelik çabaları da ortaya çıkarıyor.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
EnYüksekMevduatFaizi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle