ÇEYREK ALTINDA TARİH DETAYI

MELİH SÜNETCİ
MELİH SÜNETCİ
07 Ekim 2023 Cumartesi 00:26
219 Okunma
ÇEYREK ALTINDA TARİH DETAYI

Altın alırken neden eski-yeni ayrımı yapılıyor? Çeyrekte tarih detayı...

Altın, özellikle çeyrek alırken kuyumcular "eski mi olsun yeni mi" diye sıklıkla sorar; Müşteriler ise "ne farkı var" sorusunu yöneltir. Altında eski-yeni tarihli olması neyi ifade eder, önemi nedir?
Sizler için anlatıyorum 
 

Altın, her geçen gün daha da kıymete binen bir madendir. Piyasası yatırımcılar tarafından yakından takip edilen altın, ziynet eşyası olarak da değerlidir. Özellikle kadınlar, altından takıları tarih boyunca sevmişlerdir.

Altın fiyatları günümüz koşullarında yükselmeye devam etmektedir. Yatırım yapmak isteyenlerin de güvenli limanı olma durumunu sürdürür.

Gram altın ve çeyrek başta olmak üzere bireysel yatırımcılar kuyumcuların kapısını aşındırır.

Kuyumcudan altın alırken dikkat çeken bir soru yöneltilir. Özellikle çeyrek alırken "eski mi yeni mi olsun" diye sorulur.

Eski çeyrek ve yeni çeyrek arasındaki fark, kafalarda soru işareti yaratır. Altında tarihin önemi merak konusu olur.

Peki, eski-yeni altın arasındaki fark nedir?

Basım tarihi etkisi

Altınların üzerinde bulunan tarih ve rakamlar söz konusu altınların hangi yılda ya da Cumhuriyetin kaçıncı yılında basıldığını gösterir. 

Çeyrek altın eski tarih demek mevcut tarihten daha önceki yılları kapsamaktadır. Örneğin, 2023 yılında alınan çeyrek altın 2024'te eski tarihli olacaktır. 

Eski tarihli altın ile yeni tarihli altın arasında kıymet farkı yoktur; 15-20 lira bir ücret farkı vardır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle