ZARARI ORTAYA ÇIKTI İKİSİNİ YAN YANA GETİRMEYİN

Akdeniz diyetinin daha sağlıklı olduğu kanıtlandığından beri pek çok kişi gıdaların sağlıkla olan ilişkisine daha çok dikkat eder oldu. Ancak ne yazık ki bu sağlıklı beslenme yönelimi, tek bir ürünün gerektiğinden fazla tüketimini de artırdı. Oysa süper yiyecekler bile dengeli bir beslenme planının yararlarını tek başına sunamıyor! Hatta bu besinleri fazla miktarda tüketmek vücudun istenmeyene reaksiyonlar vermesine bile sebep oluyor. İşte fazla tüketilmemesi gereken o besinler... 1

10 Mart 2020 Salı 10:56
582 Okunma
ZARARI ORTAYA ÇIKTI İKİSİNİ YAN YANA GETİRMEYİN

Akdeniz diyetinin daha sağlıklı olduğu kanıtlandığından beri pek çok kişi gıdaların sağlıkla olan ilişkisine daha çok dikkat eder oldu. Ancak ne yazık ki bu sağlıklı beslenme yönelimi, tek bir ürünün gerektiğinden fazla tüketimini de artırdı. Oysa süper yiyecekler bile dengeli bir beslenme planının yararlarını tek başına sunamıyor! Hatta bu besinleri fazla miktarda tüketmek vücudun istenmeyene reaksiyonlar vermesine bile sebep oluyor. İşte fazla tüketilmemesi gereken o besinler...

1

PEMBENAR ÖZEL / 1-Chia tohumları

Chia tohumları, yüksek omega 3 içeriği nedeniyle bir süper gıda olarak lanse edilse de özellikle kalp damar hastalıklarıyla ilgili faydası şu ana kadar kanıtlanamadı. Hatta chia tohumlarında bulunan omega 3'ün somondakine göre vücutta emilmesi daha zordur. Bu yüzden balıktan aldığınız ölçüde bir omega 3 sağlamak için yaklaşık 100 gram chia tohumu yemelisiniz. 100 gram chia tohumu da yaklaşık 500 kalori içerir.

2-Havuç

Havuç, vücutta A vitamini üretimini destekleyen beta-karoten ile doludur. "Daha fazla A vitamini almak faydalıdır" diye düşünmeyin çünkü vücudunuz beta-karotenin gerektiği kadarını A vitaminine dönüştürür. Vücutta depolanan aşırı miktarda beta-karoten ise cildinizi sarartan karotenemiye neden olabilir. Karoten, vücut tarafından işlendikçe bu görüntü yavaş yavaş kaybolur ve zarar vermez.

3-Su

Çok fazla su tüketimi, böbrekleriniz artık suyu işleyemediğinde sodyum seviyelerini dibe vurdurarak elektrolit dengesizliğine neden olabilir. Başka bir sonuç da aşırı su tüketimi sonrası beyinde su birikmesidir. Bu durum, uzun bir egzersizten sonra zorla haddinden fazla su tüketen sporcularda ve böbrek problemleri yaşayan kişilerde görülmüştür.

4-Avokado

Avokado, lif ve bol miktarda vitamin içerir. Ayrıca kötü kolesterolü (LDL) düşürmenize ve hücrelerinizi korumanıza yardımcı olabilir Ancak yağlı olduğu için fazla tüketimi, kilo alımına yol açabilir. Tek bir avokado, yaklaşık 240 kalori içerir ve fazladan alınan her kalori de damar tıkanıklığına sebep olur. Günde yarım ya da 1 avokado yenilebilir.

5-Pancar

Pancar, harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ayrıca kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilecek nitrik oksitler içerir. Bunlar daha sonra ette bulunan nitrozaminlere dönüşür yani kişinin hastalığa yakalanma riski artabilir. Bu nedenle yüksek miktarda pancar ve kırmızı et tüketimini yan yana getirmekten kaçının.

6-Soya ve soya ürünleri

Soya ürünleri; B vitamini, lif, potasyum, magnezyum ve yüksek kaliteli protein gibi besinler açısından zengindir. Tam bir protein deposu olarak kabul edilir çünkü vücudun kendi kendine üretemediği 9 temel amino asidi içerir. Ancak son zamanlarda tiroid problemleri nedeniyle diyetinizi değiştirdiyseniz dikkatli olun çünkü soya, kadın hastalarda hipotiroidizmi tedavi etmek için kullanılan hormon ilaçlarının etkisini kırabilir. Çalışmalar kesin olarak bunu söylemese de dikkatli olmakta fayda var.

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle