ORUÇ TUTAN HERKESTE GÖRÜLÜYOR

Birçok kişinin oruç tutarken ortak derdi belirli bir saatten sonra oluşan ağız kokusu.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
19 Mart 2024 Salı 10:53
334 Okunma
ORUÇ TUTAN HERKESTE GÖRÜLÜYOR

Birçok kişinin oruç tutarken ortak derdi belirli bir saatten sonra oluşan ağız kokusu.

Oruç tutan kişiler ise ağız kokusunun oluşmaması için neler denenebileceğini, ağız kokusunu engellemenin yöntemlerini araştırıyor.Oruç tutarken belli bir saatten sonra oluşan ağız kokusu, etrafı rahatsız edebileceği gibi oruç tutan kişiye de rahatsızlık verebilir. Diş Hekimi Murat Mercan ise konu hakkında detaylı bilgi verdi.

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR? 

Ağız kokusunun birden fazla nedeni olabileceğini söyleyen Murat Mercan, "Ağız kokusu, tıbbi adıyla halitozis, ağızdan gelen hoş olmayan bir koku olarak tanımlanabilir. Bu durum çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve kişinin sosyal yaşamını ve özgüvenini olumsuz etkileyebilir. Ağız kokusunun oluşumunda birkaç temel faktör bulunmaktadır " dedi ve en sık görülen nedenlerini açıkladı:

Ağız hijyeninin yetersiz olması, günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi ağız hijyeni uygulamalarının ihmal edilmesi ağızda yiyecek artıklarının birikmesine ve bu artıkların bakteriler tarafından parçalanmasına yol açar. Bu süreç sonucunda uçucu kükürt bileşikleri üretilir ve kötü kokuya neden olur.

Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları da ağız kokusu oluşumunda etkilidir. Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları gibi diş sağlığı sorunları ağız kokusuna neden olan bakterilerin üremesi için uygun ortamlar sağlar. Özellikle dişeti çekilmeleri ve periodontal hastalıklar derin ceplere sahiptir ve bu ceplerde yiyecek artıkları ve bakteriler birikerek kötü kokuya yol açabilir. Ayrıca tükürük ağız içerisinde temizleyici bir rol oynar ve bakteri üremesini sınırlar. Yetersiz tükürük üretimi ağız kuruluğuna ve dolayısıyla bakteri birikimine ve ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kuruluğu bazı ilaçların yan etkileri radyasyon terapileri ve bazı sağlık koşulları nedeniyle ortaya çıkabilir.

ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR? 

Oruç tutarken ağızda koku oluşması probleminin sıkça karşılaşılan bir problem olduğunu söyleyen Diş Hekimi Murat Mercan, "Ramazan ayında yaşanan ağız kokusu oruç tutan bireyler arasında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Özellikle uzun süren açlık ve sıvı alımının azalması nedeniyle ağız kuruluğu artar ve bu da kötü ağız kokusuna yol açabilir. Ağız kokusu (halitozis), genellikle ağız hijyeninin yetersiz olması, diş çürükleri, dişeti hastalıkları gibi diş sağlığı sorunlarının yanı sıra ağız kuruluğu ve bazı sistemik hastalıklar gibi faktörlere bağlı olarak gelişebilir" dedi.

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILIR? 

Oluşan ağız okusunu önlemek için tavsiyelerde bulunan Diş Hekimi Murat Mercan, "Ağız kokusunu önlemek için en temel adım düzenli ve doğru ağız hijyenidir. Ramazan ayında da sahur ve iftar arasında dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamak, diş ipi kullanmak ve dilinizi temizlemek büyük önem taşır. Dil üzerinde biriken bakteri ve gıda artıkları kötü kokunun ana kaynağı olabilir. Bu nedenle dil temizliği için bir dil temizleyici kullanılması gerekir. Ayrıca ağız kuruluğu da ağız kokusuna neden olan önemli bir faktördür. İftar ve sahur arasında yeterli miktarda su tüketmek ağız neminin korunmasına ve tükürük akışının artırılmasına yardımcı olur. Tükürük ağız içindeki bakterileri temizleyerek kötü kokuyu önleyen doğal bir mekanizmadır." dedi.

TEMEL YÖNTEM DOĞRU BESLENME

Ramazan ayı boyunca ağız kokusunun önüne geçmek için sahur ve iftarda doğru beslenmenin önmlü olduğunu söyleyen Diş Hekimi Murat Mercan, "Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenme, ağız kokusunu önlemek adına kritik bir rol oynar. Lif açısından zengin gıdalar, sebze ve meyveler ağız sağlığı için faydalıdır. Özellikle, yoğurt gibi probiyotik içeren besinler, ağız içi pH dengesini koruyarak kötü kokuya neden olan bakteri üremesini azaltabilir" dedi ve ağız kokusunu önleyen besinleri açıkladı:

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEYEN BESİNLER

Yoğurt: Doğal probiyotikler içerir ve ağızdaki zararlı bakterilerin dengelenmesine yardımcı olur.

Yeşil Çay: Antioksidanlar açısından zengin olan yeşil çay, ağızda kötü kokuya neden olan bakterilerle savaşabilir.

Elma, Havuç ve Kereviz Gibi Sert Meyve ve Sebzeler: Tükürük üretimini teşvik ederler, bu da ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.

Su: Ağız kuruluğunu önler ve ağız içi temizliği sağlar.

İFTARDAN SONRADA KOKUYORSA DİKKAT! 

Ağız kokusu sürekli bir şekilde oluşuyorsa Diş Hekimi Murat Mercan, "Ağız kokusu genellikle basit önlemlerle kontrol altına alınabilir bir durumdur. Ancak kronik halitozis yaşayan bireylerin altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabileceği için bir diş hekimine ve doktora danışmaları çok önemlidir. Diyabet, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi bazı sistemik hastalıklar da ağız kokusuna yol açabilir. Bu tür durumlarda, kötü koku genellikle vücutta oluşan ve nefes yoluyla atılan belirli bileşiklerden kaynaklanır " dedi.

AĞIZ KOKUSU TEDAVİSİ

Ağız kokusu tedavi yöntemlerini belirten Diş Hekimi Murat Mercan, tedavi yöntemlerini detaylıca açıkladı:

1. Ağız Hijyeni Pratiklerinin İyileştirilmesi:

Düzenli Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı: Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamak ve günlük diş ipi kullanımı, ağızdaki yiyecek artıklarını ve plak birikimini önler.

Dil Temizliği: Dil sıyırıcılar veya diş fırçasının yumuşak kısmıyla dilin düzenli olarak temizlenmesi, dil üzerinde biriken bakteri ve artıkların giderilmesine yardımcı olur.


Antibakteriyel Gargaralar: Özellikle doktorunuzun önerdiği antibakteriyel ağız gargaraları, ağızdaki bakteri seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Gargara seçiminde alkolsüz, yapay tatlandırıcı içermeyen çinko içerikli gargaralar tercih edilebilir.

2. Diş ve Dişeti Problemlerinin Tedavisi:

Diş Çürükleri ve Dişeti Hastalıklarının Tedavisi: Diş hekimi tarafından düzenli kontroller ve gerekli tedavi yöntemleri (dolgu, diş taşı temizliği, periodontal tedaviler vb.) diş ve dişeti problemlerinin üstesinden gelmeye yardımcı olur.

3. Ağız Kuruluğunun Giderilmesi:

Artırılmış Su Tüketimi: Gün boyunca bol miktarda su içmek, ağız nemini artırır ve ağız kuruluğunu azaltır.

Yapay Tükürük Ürünleri ve Nemlendiriciler: Doktor tavsiyesiyle kullanılan yapay tükürük ürünleri veya ağız nemlendiricileri, özellikle ağız kuruluğu kronik olan kişiler için faydalı olabilir.

4. Beslenme Alışkanlıklarının Düzenlenmesi:

Koku Yaratabilecek Gıdalardan Kaçınma: Soğan, sarımsak gibi kuvvetli kokulu yiyeceklerin ve alkol, kahve gibi içeceklerin tüketimini sınırlamak.

Sağlıklı Beslenme: Lifli gıdalar, meyve ve sebzelerin tüketimi, sağlıklı bir ağız florasını destekler ve kötü kokunun önlenmesine yardımcı olur.

5. Sistemik Hastalıkların Yönetimi:

Doktor Kontrolü: Ağız içi faktörler ortadan kaldırıldıktan sonra devam eden ağız kokusu sistemik hastalıkların belirtisi olabilir ve henüz saptanmamış diyabet, mide ve sindirim sistemi hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıkların erken teşhisine yardımcı olabilir.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle