O KİŞİLERDE KANSER RİSKİ DÖRT KAT FAZLA

Uzmanlar uyarıyor: O kişilerde kanser riski 4 kat fazla! Önüne geçmek için bu 3 adımı deneyin.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
01 Nisan 2023 Cumartesi 12:00
191 Okunma
O KİŞİLERDE KANSER RİSKİ DÖRT KAT FAZLA

Uzmanlar uyarıyor: O kişilerde kanser riski 4 kat fazla! Önüne geçmek için bu 3 adımı deneyin.

Hepimiz uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyoruz. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar ise çeşitli noktalara dikkat ederek kronik hastalıklardan mümkün olduğunca korunabileceğimizi gösteriyor. Genetik her ne kadar önemli bir faktör olsa da yaşam tarzımız, beslenme alışkanlıklarımız ve kilomuz da büyük bir önem taşıyor.

Beklendiği gibi kilo, fazla kilolu veya obez olmanın birçok tehlikeli durum için bir risk oluşturduğu da bilinen bir gerçektir.

Beklendiği gibi kilo, fazla kilolu veya obez olmanın birçok tehlikeli durum için bir risk oluşturduğu da bilinen bir gerçektir.

Doktor Luke Pratsides, "Vücudun orta bölgesindeki aşırı kilolardan, göbek yağından ve ayrıca karın arkasındaki, karın organlarının çevresindeki, visseral yağ olarak bilinen yağlardan kaçınmak önemlidir."

"Bu yağ, kalp krizi, felç ve diyabet riskinizi artıran hormonlar salgılar."

Çok fazla iç organ yağına sahip olmanın çoklu kanser riskini artırabileceğini belirtti.

"Pek çok insan, aşırı kilolu olmanın yaklaşık 13 farklı kanser türünün olasılığını artırdığının farkında değil" dedi.

"Özofagus, mide, karaciğer ve böbrek kanseri, aşırı kilolu veya obez olanlarda iki ila dört kat daha fazladır."

Cancer Research UK'ye göre, aşırı kilolu veya obez olmak başta aşağıdakiler olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma ihtimalinizi artırır;

Bağırsak

Yemek borusu (yemek borusu)

Pankreas

Böbrek

Karaciğer

Üst mide (mide kardiyası)

Safra kesesi

Tiroid

Miyelom (bir tür kan kanseri)

Meningioma (bir tür beyin tümörü).

Viseral yağ nasıl azaltılır?

Dr. Pratsides şunları söyledi: "Egzersiz kilo vermede rol oynasa da en büyük katkı diyettir.

"Özgün formlarından önemli ölçüde değiştirilmiş, hem bitki hem de hayvan bazlı yüksek oranda işlenmiş gıdaları azaltmak ve rafine şekeri kesmek bu merkezi vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olacaktır."

Görüntüleme testleri olmadan tam olarak ne kadar iç organ yağınız olduğunu bilmek mümkün değildir, ancak bel çevrenizi göbek deliği ile bir işaretleyici olarak ölçerek kabaca bir fikir edinebilirsiniz.

Kadınlar için 89 cm veya daha fazlası visseral yağın işareti olabilirken erkekler için bu rakam 107 cm'dir.

Ömrünüzü uzatmanın yolu

Dr. Pratsides, yaşam sürenizi artırmak için belirli bir yaşam tarzını izlemenizi de tavsiye etti. "Sağlıklı beslenmenin ve düzenli egzersizin yaşam sürenizi uzatacağına şüphe yok. Ancak, uzun, sağlıklı ve keyifli bir hayat yaşamak için yapılacak daha çok şey var."

"Yunanistan'ın Ikaria adasında yapılan araştırmalar, Akdeniz'deki insanların sadece sağlıklı beslendikleri için uzun aktif hayatlar yaşadıkları yönündeki yaygın algıya meydan okudu. Bulgular, yaşam amacı, mutluluk ve düşük stres seviyelerinin de anahtar olduğunu gösterdi."

"Yaşam amacı, birey için torunlara bakmaktan veya topluluktaki diğer kişileri desteklemekten başarılı bir kariyere sahip olmaya kadar geniş bir alanda değişebilir. Aslında, sabahları o gün yapmaktan keyif alacağın ve değer vereceğin bir şeyin olduğunu bilerek uyanmak olarak nitelendirilebilir."

"Mutluluk, bu anlamda, bir partnere veya destekçiye sahip olmayı, sosyal izolasyondan kaçınmayı, güçlü aile bağlarını sürdürmeyi ve ortak ilgi alanlarına sahip sosyal gruplara katılmayı içerir."

"Günümüzde stresi azaltmak ise çok daha zor olabilir."

"Bunu yapmanın bir yolu, gün boyunca düzenli bir rutini denemek ve takip etmek, hayatı basitleştirmeye ve planlanmamış stresli olayları azaltmaya yardımcı olmak ve her gün dışarıda doğal ışıkta biraz zaman geçirmek olabilir."

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/?utm_source=galeridetay_web_anasayfa&utm_medium=galeridetay_web_anasayfa&utm_campaign=galeridetay_web_anasayfa

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle