LOKMAN HEKİM'İN ''BİN DERDE BİN DEVA'' DEDİĞİ O MUCİZE TOHUM

Nigella sativa bitkisi olarak da bilinen çörekotu, dünyanın birçok bölgesinde tüketilen, fakat "basit bir tohumdan öte" büyük faydaları bulunan besinlerden biri.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
17 Ağustos 2023 Perşembe 11:19
111 Okunma
LOKMAN HEKİM'İN ''BİN DERDE BİN DEVA'' DEDİĞİ O MUCİZE TOHUM

Nigella sativa bitkisi olarak da bilinen çörekotu, dünyanın birçok bölgesinde tüketilen, fakat "basit bir tohumdan öte" büyük faydaları bulunan besinlerden biri.

Yağından takviyelerine kadar birçok formda sunulan bu bitki; binlerce yıllık tıp gelişiminin temelinde "ilaç" olarak kullanılıyordu. Hatta tüm bu etkisiyle Lokman Hekim'in de listesinde yer alan bu besin; birçok fayda sunuyor.Çörek otunun tıbbi faydaları, esas olarak, vücudu hücre hasarından ve kronik hastalıklardan koruyan antioksidan, antienflamatuar ve diğer terapötik özellikler gösteren timokinon adı verilen ana aktif bileşiğinden kaynaklanmaktadır.

İLTİHAP KARŞITI ETKİLER

Çörek otunun iltihap oranını azaltması sebebiyle; düz kasları gevşeterek, klinik çalışmalarda astımı olanlarda kişilerde semptomların hafiflediği gözlemlendir.

Antioksidan özellikleriyle bir araya geldiğinde, bu etkiler gastrointestinal (sindirim) sistemindeki bozuklukları da önleyebilir, bu sistemde ortaya çıkan sorunların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Çörek otu, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların oluşumuna neden olabilecek nöroenflamasyona veya beyin dokusunun iltihaplanmasını da engelleyebilir.Şimdiye kadar araştırmalar sadece hayvanlar üzerinde yapılmıştır, bu nedenle insanlarda bu potansiyel faydayı doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

METABOLİK BOZUKLUKLARA KARŞI ETKİLİ

Çörek otu yağı; doğru tüketildiğinde metabolik bozukluklar ve obezite ile ilgili sorunlara karşı savaşabilir. Son araştırmalar; bu yağın kullanımının beden kitle indeksinde düşüş sağlayarak obeziteye karşı koruyucu olabileceğini gösteriyor. Fakat uzmanlar, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da belirtiyor.

DÜŞÜK KAN BASINCI VE KOLESTEROL ORANI ÜZERİNDE DE ETKİLİ

İlk araştırmalar, çörek otunun sağlıklı insanlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda kolesterolü düşürmeye de yardımcı olduğu keşfedilen çörek otu, kalp - damar sağlığını da destekliyor.

DİYABETİ YÖNETMEYE YARDIMCI OLUR

Çörek otu kan şekeri seviyelerini dengeleyerek tip 2 diyabetli kişilerin yaşamlarını daha fazla kolaylaştırırken aynı zamanda tip 2 diyabete dair riskleri de büyük oranda azaltabilir. Gelecekte diyabetle ilgili yaşanabilecek komplikasyonlara karşı da koruma sağlayabilir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle