KANSERİN TEDAVİSİ BULUNDU MU?

2008 yılından günümüze kadar kanser tedavisi ve diğer ciddi hastalıklara yönelik aşılar geliştiren BioNTech, çalışmalarını sürdürdüğü kanser aşısında ilk sonuçları açıkladı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
26 Ekim 2023 Perşembe 10:58
124 Okunma
KANSERİN TEDAVİSİ BULUNDU MU?

2008 yılından günümüze kadar kanser tedavisi ve diğer ciddi hastalıklara yönelik aşılar geliştiren BioNTech, çalışmalarını sürdürdüğü kanser aşısında ilk sonuçları açıkladı.

Türk-Alman bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği Kongresi’nde kanser aşısının ilk sonuçları hakkında önemli bilgiler verdi. Yumurtalık, testis, rahim, mide kanseri ve sarkom gibi katı tümörlerde kanser aşısının denendiği ve %95 oranında tümör büyümesinin durduğu belirtildi.

Pandemi zamanında tanınan ve birçok önemli hastalıklarda aşı geliştiren BionTech şirketi üzerinde 15 yıldır çalışmış olduğu kanser aşısının ilk sonuçlarını açıkladı. CARVac aşısı (kanser aşısı) 44 hastaya uygulandı. Hastaların % 59’unda tümörler en az % 30 oranında küçüldü. % 95’inde ise tümör büyümesi durdu. İşte detaylar.

BİONTECH AÇIKLADI: KANSERİN TEDAVİSİ BULUNDU MU?

Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği Kongresi’nde Sn Uğur Şahin ve Özlem Türeci, 15 yıldır üzerinde çalıştıkları kanser aşısının ilk sonuçlarını açıkladı.CARVac aşısı 44 hastaya uygulandı. Hastaların % 59’unda tümörler en az % 30 oranında küçüldü. % 95’inde ise tümör büyümesi durdu.BioNTech Kurucu Ortak ve Baş Tıbbi Sorumlusu Prof. Dr. Özlem Türeci; "Amacımız, katı tümörler için CAR-T'nin potansiyelini ortaya çıkarmak ve tedavisi zor tümörlerin sonuçlarının iyileştirilmesine yardımcı olmaktır" dedi.

BioNTech’ten yapılan açıklamada; "BNT211, katı tümörlerde CAR-T hücre yaklaşımlarının temel sınırlamalarından ikisini, yani uygun kansere özgü hücre yüzeyi hedeflerinin eksikliğini ve CAR-T hücrelerinin sınırlı kalıcılığını ele almayı amaçlamaktadır. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, mRNA bazlı aşımız CARVac ile birleştirdiğimiz CLDN6'ya özgü bir otolog CAR-T hücre terapisi tasarladık.

Veri güncellemesi, tek başına veya CARVac ile kombinasyon halinde dört doz seviyesinde CLDN6 CAR-T hücreleri alan 44 hastayı içeriyordu. Germ hücreli tümör (n=16), yumurtalık kanseri (n=17) ve diğer katı tümör tipleri (n=11) olan hastalar tedavi edildi. Doz artırımı sırasında advers olaylarda doza bağlı bir artış gözlendi; güvenliği değerlendirilebilen 44 hastanın 23'ünde sitokin salınım sendromları meydana geldi. Çoğu durumda bunlar 1. ve 2. dereceydi; bir hastada 3. derece ve bir hastada 4. derece olay vardı. İki hastada nörotoksisite hafifti ve kendi kendini sınırlıyordu. Toplam 44 hastadan 38'inin etkinliği değerlendirilebilirdi. Bu 38 hasta için genel yanıt oranı (“ORR”) %45 ve hastalık kontrol oranı (“DCR”) %74 idi. Ayrıca 27 hasta , CARVac ile veya CARVac olmadan doz seviyesi 2'de (1x108 CAR-T hücreleri) CLDN6 CAR-T hücreleriyle tedavi edildi . Bu doz seviyesinde 13 hasta, %59'luk bir ORR ve %95'lik bir DCR ile sonuçlanan kısmi yanıtlar gösterdi. Ek olarak aynı grupta CARVac alan hastalarda CAR-T hücrelerinin uzun süreli kalıcılığı görüldü.Bu sonuçlar BioNTech'in BNT211 programının potansiyelini daha da vurgulamaktadır. Devam eden Faz 1/2 çalışmasının bir amacı, germ hücreli tümörlü hastalarda 2024 yılında başlatılması beklenen potansiyel önemli Faz 2 çalışmasının başlatılması için önerilen dozu belirlemektir.’’ ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle