VEZİRHAN'DA KÖPRÜLÜ MEHMED PAŞAYI ANMA VE HIDRELLEZ ŞENLİĞİ

Bilecik ili Vezirhan Beldesi'nde "Köprülü Mehmed Paşayı Anma ve Hıdrellez Şenliği" düzenlendi.

23 Mayıs 2016 Pazartesi 04:12
1483 Okunma
VEZİRHAN'DA KÖPRÜLÜ MEHMED PAŞAYI ANMA VE HIDRELLEZ ŞENLİĞİ

    Bilecik ili Vezirhan Beldesi'nde "Köprülü Mehmed Paşayı Anma ve Hıdrellez Şenliği" düzenlendi. 

 

 

     Düzenlenen etkinliğe, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Belediye Başkan Vekili Nihat Can, Vezirhan Belde Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, Bayırköy Belde Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, Bilecik İl Müftü Vekili Özdemir Taş, AK Parti Bilecik İl Başkanı Fikret Karabıyık ve çok sayıda davetli katıldı. 

 

 

   Hıdrellez pilavının dağıtılmasının ardından açılış konuşmasını yapan Vezirhan Belde Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, geleneksel hale getirilen Köprülü Mehmed Paşayı Anma ve Hıdrellez Şenliği etkinliğini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

 

 

    Duymuş, "Beldemizin kurucusu Köprülü Mehmet Paşa Osmanlı padişahlarından 4. Mehmed döneminde 1656-1661 yılları arasında 5 yıl görev yapan bir sadrazamdır. 4. Mehmed'in çocuk yaşta başa geçmesinden sonra oluşan otorite boşluğundan kaynaklanan iç karışıklıklar Osmanlı İmparatorluğunu zora sokarken kendisine gelen sadrazamlık teklifini üstün yetkiler karşılığında kabul eden ilk ve tek sadrazamdır. 

 

    Görevde kaldığı sürece daha önce hiç bir sadrazama tanınmayan hakları elinde bulunduran Köprülü Mehmed Paşa imparatorluğu kısa bir süre içerisinde eski günlerine geri getirir. Köprülü Mehmed Paşa, Osmanlı ordusu Anadolu'daki isyanlarla mücadele ederken beldemizi bir derbent olarak kullanmaya başlar. Daha sonra beldemize konaklamak için bir kervansaray, bir cami, ulaşım için bir köprü, bir hamam ve bir su kuyusu yaptırır" dedi.

 


 

  "ECDAD YADİGARI KERVANSARAYIMIZI CANLANDIRMA ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİK"

 

   Vezirhan Beldesi'ne yapılan külliye sayesinde belde de yerleşik hayata geçildiğini anlatan Duymuş, "Şuan Köprülü Mehmed Paşa Camii ve Köprülü Mehmed Paşa kervansarayımız halen ayakta olup diğer eserler tarihe yenik düşmüştür. Dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve dönemin Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz'ın katkılarıyla 2007 yılında restarasyonuna başlanan kervansarayımız 2009 yılında ihaleye çıkmış ve 2016 yılının şubat ayında yüklenici tarafından tekrar Vakıflar Müdürlüğüne geçmiştir.

 

 

     Bugünlerde beldemizin kurucusu Köprülü Mehmed Paşanın bizlere bıraktığı, ecdad yadigarı kervan sarayımızı hem Vezirhanımız hem de ilimiz için canlandırma çalışmalarına hız verdik. Vakıflar Müdürlüğünden tahsisini aldığımız kervansarayımız amacına uygun olarak bir ticarethane ve konaklama merkezi haline gelecektir. Yapılan son çalışmalarla birlikte kervan sarayımıza ziyaretler başlamıştır. Amacımız kervan sarayımızın en etkin şekilde kullanılmasıdır" ifadelerini kullandı.

 


 

  "GÜN BİRLİK, KARDEŞLİK GÜNÜDÜR"

 

  Günün birlik, kardeşlik günü olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Duymuş, şöyle devam etti: "Gün fitne fesatın, hasetin, kibirin günü değildir. Beraber olmanın, sevginin ve hoşgörünün günüdür. Ülkemiz adına oynanan oyunlara karşı dik durma günüdür. Bizleri birbirimize kırdırmak isteyenlere karşı durma günüdür. Yeni ve güçlü Türkiye olma yolunda ilerleme günüdür.

 

 

     Tarihinin hiçbir döneminde asla bayraksız kalmayan bu millet göğsündeki sonsuz imanla bugünlerin de üstesinden gelir ve gelecektir. Ülkemizin belirli bölgelerinde verilen mücadeleyi sonuna kadar destekliyorum. Güvenlik kuvvetlerimize Allah'tan kolaylık diliyorum. Dün aldığımız acılı haber neticesinde Nusaybin'de şehit düşen Bozüyük ilçesi Dodurga Beldesi doğumlu şehidimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet acılı ailelerine baş sağlığı diliyorum.

 

 

  Toprağın yenilendiği, umutların yeşerdiği ve doğanın dirilişi olan Hıdrellezin başta ülkemiz olmak üzere ilimize ve beldemize hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim. Ayrıca bugün Beraat Kandili tüm misafirlerimizin ve hemşehrilerimizin kandilini kutluyorum."  Vezirhan Belde Başkanı Mehmet Duymuş'un konuşmasının ardından Bursa Mehter Takımı bir konser verdi. Konserin bitmesiyle günün anısına Vezirhan Belde Başkanı Mehmet Duymuş, Bursa Mehter Takımına üzerinde Osmanlı motiflerinin bulunduğu tabak hediye etti.

 

 

   Bu törenin ardından konuşan AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ise, herkesin Beraat Kandili'ni tebrik etti. Sözlerine devame den Eldemir; "Bizler milletvekilleri olarak haftanın belirli günlerinde Ankara'da Meclis'te sizler adına çalışmalar yapıyoruz. Haftasonu da gelip hemşehrilerimizle kucaklaşıyoruz. Bölgemize gelip sorunlarımızla ilgilenmeye çalışıyoruz. Bu haftayı diğer haftalardan farklı kılan birşey var. Bu hafta Ankara'dan Bilecik'e dönerken daha bir farklı, daha bir huzurlu, daha bir mutlu şekilde döndük.

 

 

   Sebebi de şuydu bizlerin burada güven içerisinde huzur içerisinde emin olarak yapmış olduğumuz bu güzel programlarla birlikte içerisinde yaşadığımız şehirlerde bir borcumuz var biliyorsunuz. Bunların hepsi bizlerin güvenliği için sınırda nöbet tutan askerlerimiz, teröristlerle amansızca mücadele eden güvenlik güçlerimiz. Biz bu hafta mecliste teröre fırsat veren siyasetçilerin dokunulmazlıklarını kaldırarak, hemşehrilerimizin yanına gelerek farklı bir mutluluk yaşadık.

 

 

    İnşallah Türkiye'nin gündeminden terör kazanıncaya kadar güvenlik güçlerimizin mücadelesi devam edecek. Hiç bir hemşehrimiz bundan en ufak bir tereddüt yaşamasın. Bu gece mübarek bir gece. Devlet büyüklerimize, güvenlik güçlerimize hep birlikte dua edelim " dedi. AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir'in konuşmasının ardından da Bursa Halk Oyunları gösterilerini sundu. 

 

 

   Gösterinin ardından konuşma yapan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir de, sözlerine hem Hıdrellez hem de Beraat Kandilini tebrik ederek başlayarak, şunları kaydetti:  "Milletlerin büyüklüğü kültürleriyle ölçülür.

 

 

    Güçleri ise milli birlik ve beraberlik duygularıyla ölçülür. Bugün burada hem kültürümüzün hem de birlik ve beraberliklerimizin güzel örneklerini hep birlikte sergiliyoruz. Kültürümüzde önemli bir yer tutan hıdrellezi tarihimizde önemli bir yer tutan Vezirhan için önemli bir değeri olan Köprülü Mehmed Paşa'yı da bu vesileyle anıyoruz.

 

 

    Göstermiş olduğumuz milli birlik ve beraberliğimiz dosta güven düşmana korku verecek şekilde cereyan ediyor. Bizler sizlerin bir araya gelişlerini, gönüllerimizi bir araya getirmeyi, dualarımızı bir araya getirmeyi çok kıymetli buluyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde de sizin bu güzelliklerinizi paylaşmak istiyoruz."

 

 

   Konuşmaların bitmesiyle Makedonya'dan gelen halk oyunları ekibi, gösteri yaptı. Gösterilerin ardından Vezirhan Belde Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, halk oyunları ekiplerine Osmanlı motiflerinin bulunduğu hediyeler takdim etmsiyle Köprülü Mehmed Paşayı Anma ve Hıdrellez Şenlikleri sona ermiş oldu.

 

Son Güncelleme: 23.05.2016 04:12
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHıdrellezGüncel
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle