SU OLMADIĞI İÇİN ÇALTILI SERACILAR KAN AĞLIYOR

Bilecik’te köylüler su pompalarının çalışmadığı için Devlet’ten yardım eli bekliyor.

28 Nisan 2014 Pazartesi 11:25
2968 Okunma
SU OLMADIĞI İÇİN ÇALTILI SERACILAR KAN AĞLIYOR

Bilecik’te köylüler su pompalarının çalışmadığı için Devlet’ten yardım eli bekliyor.

 15 Nisan’da Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu’nun Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır’e ilettiği bir konu vardı. Bu konuda Söğüt’e bağlı Çaltı köyünde seracılık ile uğraşan vatandaşların su sıkıntısı çektiğini ve su pompalarındaki dalgıçların bozuk olduğu yönünde bir takım iddialarda bulunmuştu. Devlet Su İşleri 3’üncü Bölge Müdürü Hayrettin Baysal ise söz alarak Çaltıdaki Tarım Su Birliğinin orada bulunan su deposunu üzerlerine almadıkları ve bir takım borçları da var olduğunu söylemişti. Bu konuşmanın ardından Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır Bölge Müdürüne talimat verip derhal ilgilenmesinin söylemişti.  Köylüler ve seracılar toplantının üzerinden 13 gün geçmesine rağmen Devlet Su İşleri 3’üncü Bölge Müdürlüğü olarak Çaltı köyünde hiçbir işlem yapılmadığı iddia ettiler. 

BORCUMUZ VAR AMA BU TESİSATIN NEYİNE ÖDEME YAPALIM

  Çaltı köyü Karabayır mevkiindeki seracı Ali Özkan sulama yapılanan pompaların yandığı için 20-25 gündür susuz kaldıklarını belirtti. Özkan, “ Sebebi ise yapılan pompaların 3 günde bir yandıkları için susuz kaldık ve nedeninin ne olduğunu bilemedik. Biz seralarımızı taşıma su ile suluyoruz.  Geçen sene tankerler ile suladık bu senede aynı ilkel şartlar ile suluyoruz. Çocuklar oğlanlar fidelerin dibine tas ile su döküyorlar. Şimdiye kadar bu mahsul 25 gün oldu dikeli domates vermesi gerekmekteydi. Bakın daha hala çiçek ve görüyorsunuz toprakları bu toprağın altı su olması gerek ne su var ne kök var. Biz bu işi zorla yürütüyoruz. Buralarda birileri emilmiş kimse bize yardımcı olmadı. Bize diyorlar borcunuz var bizim oraya fazla bir borcumuz yok. 15-20 bin borcumuz var onlara. Bize diyorlar üstünüze alın bu tesisatın neresinin üstümüze alalım. Pompalar yanık aşağıda 180 metre yükseklik var, 400’lük borular var boruların içerisinde 180 metreden akan suyun tonajını kaldırmıyor. Her 5 dakikada bir pompalar atıyor. Devreye girdiği zaman 3 dalgıcımız var ikisi çalışmıyor. Biz hiçbir zaman iki dalgıç olduğunu görmedik. Şuna pompanın biri çalışıyor fanlar eskimiş. Ancak iki buçukluk borunun attığı suyu atıyor. Normalde 3 günde bir su vermemiz gerekiyor şuna hiç veremiyoruz anca tas ile taşıma suyu veriyoruz “ diye belirtti.

ŞU DOMATESİN HALİNE BAKIN DOMATES’DEN BAŞKA HERŞEYE BENZİYOR

 

Tarım Su Birliği Kooperatif Başkan Yardımcısı Mustafa Çimen ise, Kaymakamlığa üç sefer, Bilecik İl Özel İdaresine 4 sefer gittiklerini ve hiçbir çözüm bulamadıklarını belirtti. Çimen, “ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Bey her gittiğimizde yetkili yerlere telefon etti. Bizi bir kişi kaleme almıyor. Halis bey her yere telefon açıyor köylü yanıyor diyor ama kimse bizi dinlemiyor. Tamam diyorlar gönderiyoruz diyorlar kimse gelmiyor. Pompalar geldi daha da gelip takılacak arıyoruz yarın geleceğiz kaç gündür yarın geleceğiz diye oyalıyorlar. Bizi perişan halde yakıyorlar, Şu domatesin haline bakın? Her kişinin Tarım Krediye borcu var 35 TL işçi parası 10 TL yemek parası yazık günah bir fidenin maliyeti ne kadar hep zararına çalışıyoruz. Buraya geliyorum bu domatesi görünce ağlıyorum. Şu domates hali ne buruşmuş domatesten başka her şeye benziyor. Burayı neden yaptınız, suyu neden çıkardınız? Çiftçiye yardım olsun diye mi? Siz bizlere zarar veriyorsunuz. Devle Su İşleri nerede, nerede üzerinize alın deyip duruyorlar arızalı şeyi neden üstümüze alalım bir gram su yok. Valim Beyden, Kaymakam Beyden yardım istiyoruz. Bizim valimiz bağırdığı vakit bunu çözmesi lazım Kimseden fayda göremedik. 50'yi geçti arıza sayısı hala bozuk pompaları bize vermeye kalkıyorlar. Bir pompa bozuldu mu ne kadar maliyeti olur bizim gücümüz buna yetmez “ diye belirtti.

Son Güncelleme: 28.04.2014 11:25
Anahtar Kelimeler:
çaltıSeraSusuzluk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle