MERKEZ BANKASI’NIN KRİTİK FAİZ KARARI YARIN!

Bankada parası olan ya da borçlanacakları yakından ilgilendiren Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı yarın belli olacak.

İbrahim Rafet Sünetci
İbrahim Rafet Sünetci
24 Ocak 2024 Çarşamba 11:04
240 Okunma
MERKEZ BANKASI’NIN KRİTİK FAİZ KARARI YARIN!

Bankada parası olan ya da borçlanacakları yakından ilgilendiren Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı yarın belli olacak. Son dönemde mevduat ve kredi faizlerindeki yükseliş dikkat çekmişti. Peki karar sonrası mevduat ve kredi faizleri artar mı? İşte detaylar...

Milliyet.com.tr/ Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak. Banka son toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 40’tan yüzde 42.5 seviyesine çıkarmıştı. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında faiz artışlarının hızlanması ile birlikte özellikle mevduat ve kredi faizlerinde de dikkat çeken yükselişler görülmüştü. 2023 yılının sonlarına doğru bankalarda aylık mevduat faizleri yüzde 48 seviyelerine kadar yükselmişti. Yeni yıl itibarıyla ise faizlerde 1-2 puanlık düşüş dikkat çekti. Şu anda bankalarda ortalama mevduat faizleri yüzde 46-47 civarında değişiyor. 24 ay vadeli ihtiyaç kredisinde faizler ortalama yüzde 3.50, 120 ay vadeli konut kredisinde faizler yüzde 3-3.20, 36 ay vadeli taşıt kredisinde faizler yüzde 3.65-4.00 arası değişiyor.

KREDİ VE MEVDUAT FAİZLERİ ARTAR MI?

Merkez Bankası, 250 baz puan faiz artırırsa mevduat tarafında fazla bir toparlanma olmaz ama kredi ve kredi kartı faizlerinde artışlar beraberinde gelebilir. Özellikle TL faizlerinde ve kredilerdeki artış yatırım tarafını sekteye uğrattı. Merkez Bankası adımlarını atarken, kredi ayağına yönelik ne gibi açıklamalar yapacak buna bakacağız. Mevduat tarafında geçtiğimiz yılın sonlarına göre faizlerde düşüş var ama risk almak istemeyen yatırımcının mevduat tarafında pozisyonunu koruduğunu, yabancıların ise TL tahvillere olan ilgisinin artarak devam ettiğini belirtelim.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle