İLGİNÇ CEP TELEFONU YASAĞI

Akıllı telefonlar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
17 Şubat 2024 Cumartesi 10:46
569 Okunma
İLGİNÇ CEP TELEFONU YASAĞI

Akıllı telefonlar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Toplu taşımada, arkadaş buluşmalarında hatta konserlerde bile cep telefonları elimizden düşmüyor. Günümüzde birçok insan, anın tadını çıkarmak yerine telefonlarıyla zaman geçiriyor. Akıllı telefonların sosyal ilişkileri zayıflatmasına karşı ilk adım Fransa’daki bir kasabadan geldi. Yapılan oylamayla kamusal alanda akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Kamusal alanlarda telefon kullanımını yasaklayan uygulamalar, dünya genelinde popülerlik kazandı. Yasaklar her zaman en iyi çözüm değil. Akıllı telefonlar merak ettiğimiz bir şeyi, bilmediğimiz bir yolu ya da aklımıza takılan soruları sormak için her zaman yanımızdalar. Bu teknolojik yardımcılar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi ancak sosyal iletişimi olumsuz etkiliyor. Fransa’nın Seine-Port kasabasında kamusal alanda akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Artık bu kasabada, sokakta yürürken, restoranlarda yemek yerken telefon kullanmak yasak. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Bu konuda yasaklar çare değil. Alternatifler sunmak önemli. Kamusal alanların daha cazip hale getirilmesi, bu yönde atılacak adımlar arasında!” diyerek önemli noktalara dikkat çekti.

AKILLI TELEFON ARTIK YASAK

Akıllı telefonların sosyal hayata yönelik olumsuz etkileri, ülkelerin gündemine girmeye başladı. İki binden az kişinin yaşadığı Fransa'nın Seine-Port kasabasında kamusal alanlarda akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Alınan kararla birlikte bu kasabada yaşayanlar sokaklarda, mağazalarda, kuaförlerde veya parklarda akıllı telefon kullanamayacak. Kasaba sokaklarında kaybolanların ise telefonlardaki haritaları kullanmak yerine diğer insanlardan yol tarifi istemesi gerekecek.

CEZA KESİLMEYECEK

Akıllı telefonlara karşı ulusal bir yasa bulunmaması nedeniyle söz konusu yönetmeliğin bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Bu nedenle polisin kamusal alanda telefon kullananlara ceza kesme yetkisi de olmayacak.

DÜNYA GENELİNDE ARTTI

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Kamusal alanlarda akıllı telefon kullanımını kısıtlayan veya yasaklayan uygulamalar dünya genelinde arttı. Japonya'da restoranlar, müşterilerin yemek yerken telefonlarını kullanmamalarını teşvik etmek adına ‘telefon yasaklama’ politikaları uyguluyor. Hindistan'da, trafik güvenliği endişesiyle araç kullanırken telefonla konuşmanın yasaklandığı şehirler bulunuyor. Norveç'te, bazı anaokullarında çocukların sosyal becerilerini geliştirmek adına gün boyunca telefon kullanımı yasaklandı. İngiltere'de de bazı okulların ders sırasında öğrencilerin dikkatini dağıtmamak için telefon kullanımını yasakladığı biliniyor” dedi.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Son Güncelleme: 17.02.2024 10:56
Anahtar Kelimeler:
AkıllıTelefonArtıkYasak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle