İL MÜFTÜSÜNDEN“KREDİYLE KURBANLIK” AÇIKLAMASI

Bilecik İl Müftüsü Necati Akkuş, banka kredisi ve kredi kartı ile alınan kurbanlıkların caiz olup olmadığı konusunda açıklama yaptı.

03 Ekim 2014 Cuma 08:26
1901 Okunma
İL MÜFTÜSÜNDEN“KREDİYLE KURBANLIK” AÇIKLAMASI

 Bilecik İl Müftüsü Necati Akkuş, banka kredisi ve kredi kartı ile alınan kurbanlıkların caiz olup olmadığı konusunda açıklama yaptı.

 

 

  İl Müftüsü Akkuş, Diyanet İşleri Başkanlığının bu konular hakkında kurban rehberi adı altında bir kitapçık hazırladığını belirtti. “Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi?  veya kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir? ilk önce bunu cevaplandırayım” diyen Müftü Akkuş, “Kurban kesmekle mükellef olan şahıs satın alacağı hayvanın bedelini peşin olarak verebileceği gibi vadeli veya taksitle olarak da verebilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizi işleme düşürmemek gerekir. Demek ki kartla ödemenin her hangi bir mahsuru yok, ancak faize gününde ödeyip borcu faize düşmemek gerekir. Düşerse o kendisi açısından bir eksiklik bir noksanlık olur” dedi.

 

 

“BANKA KREDİSİ İLE KURBAN ALANLAR FAİZ ÖDEYECEKLERSE FAİZ VERME YASAĞI İŞLEDİĞİ İÇİN GÜNAHA GİRMİŞ OLUR”

 

 Bankaların şuan Kurban kredisi veya ihtiyaç kredisi verdiklerini anlatan Akkuş, şöyle devam etti:

  “Bankalar Bayram kredisi veriyorlar. Bu kredi ile kurban kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Fakat kredi alması durumunda faiz ödeyecekse faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine, kurban kesmemesi daha uygundur. Bu çok önemli. Yani illa da herkes kurban kesecek diye bir kayıt yok. Kurbanı kesmenin şartları belli; Müslüman olacak, akıllı olacak, blue çağına gelmiş olacak, misafir olmayacak ve dinen zengin olacak. Dinen zengin ne demek; burada zekatla kurbanın zenginliği farklı. Zekatta 80 gram borçları ve asli ihtiyaçları dışında 80 gram altın değerinde bir malı olacak ve 1 yıl üzerinden geçmiş olacak, artıcı bir mal olacak. Ama kurbanda bu böyle değil. Nedir; asli ihtiyaçları ve borçları dışında 80 gram altın mala sahip olan erkek ve kadının mutlaka kurban kesmesi gerekir. Kurban Bayramı vaktinde bu kadar mala elinde sahip olamıyorsa kişi, dinen zengin sayılmaz.

 

 

 Kendini zorlamasına da hacet yoktur. Kurban bir ibadettir ve ibadetin kurallarını gerçekleştirilmesi gereken yerine getirmesi gereken vecibelerini biz koymuyoruz. Dini mümini İslam koyuyor. Allah-u Teala, Hz. Rasulallah koyuyor. Dolayısıyla illa ben kurban keseyim diye dışarıdan kredi almak o anda elinde olmadığı halde dışarıdan kredi almak borç almaya hacet yoktur, zaten vacip değildir. Vacip oluyor ise o zaman da zaten elinde kesebilecek gücü vardır. Bu konuda çok fazla zorlamaya hacet yoktur. İmkanı varsa kessin, imkanı yoksa Allah-u Teala zaten onu sorumlu tutmuyor.”

 

Son Güncelleme: 03.10.2014 08:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle