BOZADA SEZON AÇILIŞINI BAŞBAKAN YARDIMCISI YALÇIN AKDOĞAN’IN BABASI REŞİT AKDOĞAN YAPTI

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde boza sezonu açıldı.

08 Ekim 2015 Perşembe 11:49
2714 Okunma
BOZADA SEZON AÇILIŞINI BAŞBAKAN YARDIMCISI YALÇIN AKDOĞAN’IN BABASI REŞİT AKDOĞAN YAPTI

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde boza sezonu açıldı.  

 

 

  Bozası ve helvası ile meşhur Pazaryeri'nde sezon, annesi Pazaryerili olan Başbakan Yardımcı Yalçın Akdoğan’ın babası Reşit Akdoğan ve Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın tarafından açıldı. Belediye binasında sezonun ilk bozaları ve helvaları yiyen ikili, bozanın ilçelerini için önemli bir tanıtımı olduğu belirttiler.

 

 

 İlçenin boza üreticilerinden Soydan Boza'nın ortağı Nurettin Soydan, bozanın çok yararlı bir içecek olduğunu, çocuklarda kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olduğunu, anne sütünü artırdığını ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırdığını söyledi. Sezonun açılması nedeniyle bozacılık hakkında bilgi veren 80 yıllık Soydan Boza ortaklarından Nurettin Soydan sözlerine şöyle devam etti.

 

 

  “Bozanın tarihçesi, anavatanı Orta Asya'ya dayanıyor. Türkiye'ye de Balkan göçmenleri ile getirilen boza, kış aylarının önemli içeceklerinden birisi. Ancak, atalarımız yıllar önce Balkanlar'da boza üretirmiş. Oralarda yaz aylarında içilen boza kışın satılamazmış. Bizimkiler de kışın boş durmamak için Anadolu'ya gelerek boza üretip satarlarmış. Bu yüzden de Türkiye'de kışın içilmeye başlanmış. Kışın günlük 10 ton boza üretecek kapasiteleri yerimiz var.”

 

 

  “BOZANIN İÇİNDE BUĞDAY, MISIR UNU, ŞEKER VE SU VAR”

 

  Bozanın artı 8 derecede 25 gün saklanabilir ve havanın sıcaklığı bu ömrü kısaltacağını belirten Soydan, “Ancak boza bu süre dolsa da bozulmaz, ekşir. Eğer ekşi içmeyi severseniz ve içerseniz bir zararı olmaz. Bozanın içinde buğday, mısır unu, şeker, su ve birde el elemeği var. Yurdumuzda ulaşabildiğimiz her yere bozamızı kargoyla gönderiyoruz. 80’inci yılımıza girdik ve 80 yıldır bu işle uğraşıyoruz.

 

 

  “ŞİFA KAYNAĞI”

 

  Soydan üreticisi Nurettin Soydan, çocukların ve yetişkinlerin her gün bir bardak boza içmesini tavsiye ederek, “Bozanın kendisi zaten şifa faydası çok. Mesela yaşlılarda hazmı kolaylaştırıyor, çocuklu olan annelerimize emziren annelerimize çok yararı var sütü çoğaltır. Çocuklarımızın kemik yapısı güçlendirir. Gıda olarak süper bir gıda ve günde bir bardak mutlaka içilmeli” dedi.

 

 

  Müşteriler ise, bozayı ve helvayı çok özlediklerini belirterek, afiyet ile tatlarına baktılar.

 

 

  Ayrıca, Pazaryeri Belediyesindeki helva ve boza ikramına Mili Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yeğeni olan Banka Müdürü Hüsnü Bayrakçı da katıldı.

 

Son Güncelleme: 08.10.2015 11:49
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKPazaryeriBozaSezon
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle