BEBKA’NIN BİLECİK'TEKİ ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında 2-13 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenleyeceği “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor” ve “Şehir, Mermer ve Nesneler” etkinlikleri başladı.

03 Eylül 2015 Perşembe 09:03
1467 Okunma
BEBKA’NIN BİLECİK'TEKİ ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

  Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında 2-13 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenleyeceği “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor” ve “Şehir, Mermer ve Nesneler” etkinlikleri başladı.  

 

 

 

  2-13 Eylül 2015 tarihleri arasında Bilecik’te öğrenci grupları, akademisyenler, heykeltıraşlar ve tasarımcıların bir arada yer alacağı atölye çalışmalarını destekleyecek ilham toplantıları, beyin fırtınaları ve keşif gezileri ile renklenecek. Etkinlikte Bilecik mermerini kullanarak farklı şehir mobilyaları, objeleri tasarlanacak ve etkinlik sonrasında tasarımlar şehrin farklı mekanlarında sergilenerek halkın arasına katılacak. Programların ilk gününün akşamında Pelitözü Gölparkta bir restoranda düzenlenen akşam yemeğinde bir araya gelen Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, Bilecik Ticaret ve Sanayi (TSO) Başkanı Fevzi Uzun, Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Müdürü Murat Yurdakul, BEBKA Genel sekreteri Taner Değirmenci ve katılımcılar ilk günü değerlendirdiler.

 


 

  “BİLECİK MERMERİNİN TANITILMASI SLOGANI İLE YOLA ÇIKTIK”

 

  Düzenlenen yemek toplantısında konuşan BEBKA Genel sekreteri Taner Değirmenci, Bilecik mermerinin tanıtılması sloganı ile yola çıktıklarını söyledi. Değirmenci, “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor etkinliğinin ilk gününün sonuna geldik. İlk günkü gündüz bölümünde hem öğrencilerle, hocalarımızla  tanıştık, hem de  ilham toplantısı dediğimiz yine diğer  misafir tasarımcı arkadaşlarımızın da katılımıyla  ilham toplantısını tamamladık. Bilecik’in tarihi yerlerini ilçelerdeki potansiyelini görme imkanımız olacak. Cuma günüde fabrika ziyaretleri, mermer ocakları ziyaretlerinin ardından da Cuma günü öğleden sonrada tasarım çalışmalarımız başlayacak” dedi.

 


 

  “OSMANLI DÖNEMİNİN ÖNEMLİ YAPILARINA KADAR BİRÇOK DEĞERDE MERMER KULLANILMIŞ”

 

  Bozüyük Meslek Yüksek Okulu müdürü Murat Yurdakul ise, ilham toplantılarının ilk günü gerçekleştirdiklerini söyledi.  Üniversiteden hocaları, sektör temsilcileri ve tasarımın güzide isimleriyle birlikte olduklarını belirten Yurdakul, “Bilecik coğrafyasının ne kadar şanslı bir coğrafyada olduğu hem tarihi dokusuyla hem de doğal varlıklarıyla doğal zenginlikleriyle gerçekten Bilecik çok önemli bir yer. Ufak bir belki tanıtım sıkıntımız vardı bu tür etkinliklerle de onları aşmaya başladık.

 

 

Ve bugün bu arada Türk tasarımcılarının önemli isimlerini kalkınma ajansının desteğiyle buraya getirdik. Bundan sonra bir mermer farkındalığı oluşturmak adına bu etkinliğin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Osmanlı döneminin önemli yapılarına kadar birçok değerde mermer kullanılmış. Bu etkinlikle aslında işin tasarım kısmını da ele alarak Bilecik’te bir mermer farkındalığı oluşturmak ülkede de Bilecik’in mermeri ile nasıl örnek çıkarabileceğini ülkeye de anlatmak istiyoruz. Bu etkinliklerin ilk ayağında ilham toplantıları şehir gezileri olacak, ondan sonra 2 grup halinde tasarımcılar çalışmaya başlayacak. İlk grupta endüstriyel anlamda bu arada neler üretilebilir mermerle onlar tartışılacak. Birde heykel bölümü var. O heykel bölümünde de yine bizim Bilecik mermeri kullanarak heykel anlamında neler yapılabilir? Bu taş nasıl işlenebilir? Onu ele alacağız. Biz Bilecikliler olarak burada doğal zenginliklerimizle tarihi kültürel mirasımızla sizleri her zaman misafir etmekten mutluluk duyacağız. Umarım bu etkinlik faydalı geçer” şeklinde konuştu.

 


 

  “BİLECİK MERMERİ OLAN TAŞIMIZ GERÇEKTEN DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA BİRÇOK İHRACATLAR YAPARAK BİRÇOK ESERLER OLUYOR”

 

  Bilecik’i, “Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek, kuruluş ve kurtuluşun beşiği” olarak katılımcılara tarif eden Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, taşın dünyanın dört bir yanına birçok ihracatları yapılarak farklı eserler ortaya koyulduğunu söyledi. Başkan Yağcı, “Fakat bunu daha farklı anlamlarda değerlendirmenin böyle özel çalışması yapılmadı. Ben 2004 yılında Belediye Başkanlığına başladığımda gönlümden bir şey geçiyordu, taşı mermer olan bir şehrin belirgin noktalarında o taştan özel yapıtların anıtların yapılmasına ilişkin ama bu zamana kadar nasip olmadı.

 

 

 Ne zamanki kalkınma ajansımız gibi böyle ciddi bir lokomotif ekip oluştu artık bu hayallerimizi gerçekleştirme noktasında da daha cüretkar ve cesur davranıyoruz burada öğretim görevlilerimizin ve üniversitemizde katkılarıyla hocalarımızın katkılarıyla inşallah Bilecik adına bir hayalimizi daha gerçekleştireceğiz. Bilecik’in taşından sadece inşaat sektörü kullanılan mermer değil şehir mobilyası olarak da ne tür faydalanabiliriz. Bunların da alternatiflerini ortaya koyarak inşallah taşı mermer olan şehre bir güzel mermer parkı hep birlikte yaparak burada teşrinde gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

 


 

 

  “BURSA DA TEKSTİL İÇİN ESKİŞEHİR’DE ANİMASYON İÇİN YAPILAN BU ÇALIŞMANIN BİZDE MERMER BOYUTU BİZİ MUTLU EDİYOR”

 

  Son olarak katılımcılara seslenen Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise her gün kıymeti artan değerlerden ve hususlarından birinin tasarım ve inovasyon olduğunu belirterek, “İlimize de bu çalışmanın ajans çalışmaları içerisinde. Bursa da tekstil için Eskişehir’de animasyon için yapılan bu çalışmanın bizde mermer boyutu bizi mutlu ediyor. Sizleri ilimizde görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Sanat dediğimiz zarif bir şey bizim doğal taş mermerimiz o zarafete ne kadar uygun o ikisini nasıl uyumlaştıracağız onu görmemiz lazım taş dediğimizde bir sertlik kabalık acımasızlık akla geliyor.

 

 

 Taş kalpli dediğimizde pek yumuşak bir şey hatırlamıyoruz ama tarihimizde de kendi tarihimizde ve insanlık tarihinde de gördüğümüz gibi taş üzerinde yapılan işlemelerin çok zarif işlemeler olduğu kolonlarda, tonozlarda, kubbelerde özellikle kilit taşlarında çok zarif işlemelerin motiflerin olduğunu biz gördük yaşadık hayatımızda bir yer edindiler. İnanıyorum ki bu toplantılarda o sert taş üzerine zarif sanat örnekleri tasarım örnekleri yerleştirilecek ve bundan hem mermerimiz hem de Bilecik’e kazanacak” şeklinde konuştu.

 

 

  Konuşmaların sonunda protokol üyeleri, öğrenci grupları, akademisyenler, heykeltıraşlar ve tasarımcıların ile birlikte akşam yemeği yedi.

Son Güncelleme: 03.09.2015 09:03
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKBEBKA
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle