İŞTE ASGARİ ÜCRETLİNİN HAKLARI!

Asgari ücretli çalışanların maaş hakkı dışında bazı hakları vardır ve bunların bilinmesi gerekmektedir.

26 Kasım 2019 Salı 10:40
474 Okunma
İŞTE ASGARİ ÜCRETLİNİN HAKLARI!

Asgari ücretli çalışanların maaş hakkı dışında bazı hakları vardır ve bunların bilinmesi gerekmektedir.

Asgari ücretli, ücretin gecikmesi veya hiç ödenmemesi halinde iş akdini feshetme ve kıdem tazminatı talebinde bulunma hakkına sahip. Diğer yandan çalışan, ücretinin eksiksiz yatırılmasını isteme hakkına sahip. Bu arada 2020 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin muhtemel rakamlar belli olsa da vatandaşların bir diğer talebi vergilerin kaldırılması. Asgari ücretin altında eleman çalıştırmak yasak. Peki Asgari ücretle çalışan kişinin maaş dışındaki hakları neler? Asgari ücrete ek zam ne kadar olacak? İşte detaylar.


Asgari ücret pazarlığı için sayılı günler kaldı. Merak edilen zam tutarı görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak. Peki asgari ücretle çalışan 8.5 milyon kişinin maaş dışındaki hakları neler? İşte bütün detayları... Yasalara göre haftada 45 saatten fazla işçi çalıştırmak yasak. Bu süre haftanın günlerine bölünerek günlük çalışma süresi belirlenir. Yani haftada 5 gün çalıştığınızı varsayarsak günlük çalışma saatiniz 9 saattir. Asgari ücretli, ücretin gecikmesi veya hiç ödenmemesi halinde iş akdini feshetme ve kıdem tazminatı talebinde bulunma hakkına sahip. Peki asgari ücretlinin kıdem, ihbar, yıllık izin hakları neler? Asgari ücrete ek zam son dakika ne kadar olacak?


ASGARİ ÜCRETİN ZAMANINDA ÖDENMESİ


Kanunlara göre; 'asgari ücret', bir insanın en temel ihtiyaçları olan, beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek şekilde düzenlenen, bir çalışana verilebilecek en düşük ücret anlamına geliyor. Asgari ücretin altında eleman çalıştırmak yasak. 4857 sayılı kanun kapsamında koruma altına alınan asgari ücret ödemeleri, en geç bir ay içerisinde yatırılmak zorunda.


ASGARİ ÜCRET EKSİK YATARSA


Asgari ücretli, ücretin gecikmesi veya hiç ödenmemesi halinde iş akdini feshetme ve kıdem tazminatı talebinde bulunma hakkına sahip. Diğer yandan çalışan, ücretinin eksiksiz yatırılmasını isteme hakkına sahip. Maaşı eksik ya da geç yatırılan işçi hukuki yollara başvurabilir. Deneme süresi yasal olarak var evet. Ama 'deneme süresi' adı altında sigortasız işçi çalıştırılması kanuna aykırı bir durum.


ASGARİ ÜCRETTE KIDEM VE İHBAR


Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı, asgari ücretle çalışan işçilerin temel haklarından birisidir. Haksız yere işten çıkarılan ya da kurum kaynaklı bir problemden dolayı kendi isteğiyle işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenir. Burada işçinin en az 1 yıl aynı işyerinde çalışıyor olması gerekir. Bu da 2019 yılı için en az 2.538 lira ödeme anlamına geliyor. Ayrıca işten çıkarma ya da işten ayrılma sürecinde belli bir süre önceden karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Bu bildirilmezse işçiye, çalışma süresine göre 2-8 haftalık ücret karşılığı ihbar tazminatı da ödenir.


ASGARİ ÜCRETTE DENEME SÜRECİNDE SİGORTA


Yasaya göre; deneme süresi en fazla 2 ay. Bu süre toplu iş sözleşmeleriyle 4 aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi bir işçinin işyerine ve işine uyum sağlayıp sağlayamayacağının anlaşılması için geçen süredir. Ancak bunun sigortayla bir ilgisi yok. Bazı işverenler işçileri sigortasız çalıştırmak için deneme süresini bahane edebilir. Ancak işverenlerin bu tutumu yasa dışıdır. İşveren mutlaka SGK'ya bildirim yapmalıdır.


ASGARİ ÜCRETTE YILLIK İZİN HAKKI


Kanunda olan bir haktır ve bir yılını dolduran işçi ücretli izin hakkını kullanabilir.
Çalışma süresi 1 ile 5 yıl arasında (5 yıl dahil) olanlara 14 gün,
6 ile 14 yıl (14 yıl dahil) arasında olanlara 20 gün,
15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilir.
18 ve daha küçük yaştakiler ile 50 ve daha büyük yaştakilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
Kullanılmayan izni olan ve işten ayrılan bir çalışan izin paralarını alır.


ASGARİ ÜCRETTE HAFTALIK ÇALIŞMA


Yasalara göre haftada 45 saatten fazla işçi çalıştırmak yasak. Bu süre haftanın günlerine bölünerek günlük çalışma süresi belirlenir. Yani haftada 5 gün çalıştığınızı varsayarsak günlük çalışma saatiniz 9 saattir. Gece çalışanlar ise 7.5 saat çalışır. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok 7.5, haftada en çok 37.5 saattir. İşçinin yıllık fazla mesaisi 270 saati aşamaz. Fazla mesai yüzde 50 zamlı ödenir. Kanuna göre; eğer işçi 7.5 saatten fazla çalışılıyor ise, ara dinlenmesi en az 1 saat olmalı. Yine asgari ücretlinin haftada en az 1 gün izin hakkı yasal zorunluluk.


ASGARİ ÜCRETTE İŞE DÖNÜŞ


Asgari ücretlilerin de işe iade davası açma hakkı vardır. Haksız yere işten çıkarılan işçiler işe iade davası açarak işe dönebilirler. Bu dava 30 ve daha fazla işçi çalıştıran işverene karşı, haksız olarak işten çıkarılmış olan işçi tarafından 30 gün içinde açılabilir.


İLK TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tespit toplantısının ilkinin 2 Aralık'ta gerçekleştirileceğini belirtti.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan asgari ücret tespit komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınde gerçekleştirilecek. Taraflar yeni asgari ücretin belirlenmesi için bir araya gelecek.
Taraflar yeni asgari ücretin belirlenmesi için bir araya gelecek.İlk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Ayrıca komisyonun son toplantısı yine bakanlıkta gerçekleştirilecek.


2020 ASGARİ ÜCRETE 345 TL EK ZAM


2020 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin muhtemel rakamlar belli olsa da vatandaşların bir diğer talebi vergilerin kaldırılması. Asgari ücretten alınan vergiler ve primlerin toplamı şu şekilde;
- SSK Primi ödemesi: 358 TL
İşsizlik fonu kesintisi: 25 TL
- Yüzde 15 Gelir vergisi: 326 TL
- Damga vergisi: 19.50 TL
Eğer yukarıda yer alan tutarlardan SGK primi ve İşsizlik Fonu dışında yer alan kesintiler kaldırılırsa maaşlara ek 345 TL ek zam gelmiş olacak. Asgari ücretten vergilerin kaldırılması konusu 2019 yılı başlarında sık sık gündeme gelmişti
2020 ASGARİ ÜCRET ZAM ORAN TAHMİNLERİ


2020 yılı asgari ücret zammı Merkez Bankası ve yeni ekonomi programındaki enflasyon tahminleri incelendiğinde asgari ücretin yüzde 12 ile 17 arasında zam alacağı görülüyor. Bu seviyede yapılacak zam ile oluşacak yeni rakamlar şu şekilde;
Yüzde 12 zam durumunda yeni asgari ücret: 2262 TL olur.
Yüzde 13 zam durumunda yeni asgari ücret: 2281 TL olur.
Yüzde 14 zam durumunda yeni asgari ücret: 2302 TL olur.
Yüzde 15 zam durumunda yeni asgari ücret: 2323 TL olur.
Yüzde 16 zam durumunda yeni asgari ücret: 2343 TL olur.
Yüzde 17 zam durumunda yeni asgari ücret: 2363 TL olur.

KAYNAK:TAKVİM
 

Son Güncelleme: 26.11.2019 11:11
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle