GERİ SAYIM BAŞLADI

Pandemide maske ve koruyucu ekipmanda ihracat rekoru kıran Türk tekstilciler maskesiz dönem için geri sayımda. Türkiye’nin teknik tekstildeki üstünlüğünün süreceği öngörülüyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
10 Mart 2022 Perşembe 10:43
478 Okunma
GERİ SAYIM BAŞLADI

Pandemide maske ve koruyucu ekipmanda ihracat rekoru kıran Türk tekstilciler maskesiz dönem için geri sayımda. Türkiye’nin teknik tekstildeki üstünlüğünün süreceği öngörülüyor.

Pandemi sürecinde dünyada maske, eldiven ve tulum üretiminde öne çıkan Türk tekstilciler maskesiz döneme hazırlanıyor. Maske ve koruyucu giysiyle geçen yıl Türkiye’de ihracat şampiyonu da olan sektör, yatırımları sürekli kılma peşinde. Maskesiz dönemle ilgili Milliyet’in sorularını yanıtlayan İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKB) Başkanı Mustafa Gültepe, maske ve koruyucu ekipmanda tüketimin azalmaya başladığını söyledi. Gültepe, “Bu alana yatırım yapan firmaların konjonktürel gelişmeleri takip etmesi gerekiyor. Virüsün yeni varyasyonları çıkmazsa talep giderek daha azalacak. İnsanlar maske kullanmaya devam edecek ama eskisi kadar talep olmayabilir” dedi.

Şu anda arzın talepten fazla olduğunu dile getiren Gültepe, “İleride atıl makine ve kapasite fazlası sorunu da yaşanabilir. Maske ve koruyucu ekipman ihracatı şu anda düşüşte. Azalan bir eğriyle devam ediyor. Pandemi döneminde bu alanda ihracatımız 1.5 milyar dolar civarındaydı. Şu anda ihracat 150 milyon dolara düştü. 2022’de bunun 100 milyon dolara düşeceğini tahmin ediyoruz.

‘Kumaşta güçlüyüz’

Türkiye’de koruyucu giysi ve teknik tekstil konusunda Gaziantep öne çıkıyor.

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği(GATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kileci, bölgede üretimin azalmadığını belirterek, ilk dönemde sektöre giren fırsatçıların yok olduğunu, işini doğru yapanların ise bir sektör oluşturduğunu kaydetti.

Bölgeden dünyanın her tarafına kişisel koruyucu ekipman, önlük, maske, tulum, kumaş göndermeye devam ettiklerini aktaran Kileci, şunları söyledi:

“Kumaş tarafında çok güçlüyüz. Biraz fazla yatırım oldu bu tarafta ama sonucu negatif değil. Talepte belki bir süre azalma olabilir ama sonrası daha iyi olacak. Belli bir kesimin maske kullanımını bırakmayacağını öngörüyoruz. Türkiye’de koruyucu ekipman ve teknik tekstil tarafında çok üretim yoktu. Pandemi döneminde katma değerli, nitelikli bir sektör doğdu. Dünyada normale dönme akımlarına bağlı olarak talepte bir miktar gerileme yaşanabilir ama sektör devam edecek. Teknik tekstilin çok geniş kullanım alanı var. Türkiye’de bu alanda güzel bir bilgi birikti. Pandemiden korunmak yerine farklı alanlarda da kullanım olabilir. Teknik tekstilde kendine yeten iki ülkeden biriyiz. Diğeri de Çin. Bu alanda talep de dengelendi. Daha önce 10 sent’lik ürünler ihraç ederken bu rakam 15 dolara çıktı.”

KAYNAK: Milliyet

Son Güncelleme: 10.03.2022 11:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle