DOLANDIRICILIKTA YENİ TUZAK!

Üniversite öğrencilerinin can suyu haline gelen burslar dolandırıcıların radarına girdi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
10 Ağustos 2023 Perşembe 11:08
501 Okunma
DOLANDIRICILIKTA YENİ TUZAK!

Üniversite öğrencilerinin can suyu haline gelen burslar dolandırıcıların radarına girdi.

Gençleri aylık 4.500 TL’ye varan burs vaadiyle kandıran dolandırıcıların yanı sıra kız öğrencileri ağına düşürmeye çalışanlar da var.Üniversite tercihlerinin sonra ermesiyle eğitim maliyetlerini düşürmek isteyen öğrenciler burs arayışına girdi. Bu durum dolandırıcıların da iştahını kabartmış durumda.

Her gün onlarca sahte burs sitesi açılıyor. Bazıları 50 yıllık tarihe sahip vakıfların isimlerini kullanıp sitelerini kopyalarken bazı dolandırıcılar ise Atatürk, Kudüs, İslam, Cumhuriyet gibi milli duyguları ve hassasiyetleri kullanarak açtıkları sitelerde kendilerine kurban bulmaya çalışıyor.

Biz de burs arayan öğrenci gibi bu sitelere başvuru yaptık, çeşitli tuzaklarla karşılaştık. 

BANKA HESABI AÇTIRIYORLAR

Burs vaadiyle tuzak kuran dolandırıcılar, ilk etapta öğrencilerden aile geliri, okunan bölüm gibi bilgiler istiyor. Daha sonrasında ise ‘Bursunuz onaylanmıştır’ mesajıyla kimlik fotokopisi, öğrenci belgesi, hesap numarası gibi daha özel bilgiler talep ediyor. Tüm bilgiler alındıktan sonra ise öğrenciler adına banka hesabı açıp yasadışı işlemler yapıyorlar ya da sahte şirket kurma gibi farklı amaçlarla kullanıyorlar. 

YÜKLÜ MİKTARDA BORÇ VE CEZA

Dolandırıcıların tercih ettiği bir diğer yöntem ise öğrencilere burs ücretlerini yatırmak için kendi belirledikleri elektronik para ve ödeme hizmeti uygulamalarından hesap açmalarını istemek. Uygulamayı indiren öğrencilerin giriş bilgilerini alan dolandırıcılar, başta yasa dışı bahis olmak üzere birçok suçta bu hesapları kullanabiliyor. Bazı öğrencilere göstermelik de olsa burs ücretleri yatırılıyor. Öğrenci cebinden herhangi bir para çıkmadığı, hatta para kazandığı için durumdan memnun olsa da ilerleyen zamanlarda yüklü miktarlarda borçlarla hatta hapis cezalarıyla karşılaşabiliyor.Burs arayışına girdiğimizde yüzlerce internet sitesi ve sosyal medya hesabıyla karşılaştık. Bazı siteler hiç var olmayan vakıflar üzerine açılmışken bazıları ise köklü vakıfların isimlerinde küçük değişiklikler yapılarak kurulmuştu. İlk bakışta sitelerin sahte olduğunu anlamak mümkün değil. Ancak dikkatli incelendiğinde birçok ipucu bulmak mümkün. Öyle ki vakıf adresi olarak gösterdikleri adres bile sahte. Bazı sitelerde öğrencilere ayda 4.500 TL burs, fatura, yemek, ulaşım için ise 1.500 TL-20.000 TL arasında yardım yapılacağı yazıyor. Bir başka sitede ise 245 okula toplam 770 bin TL yardım yapıldığı belirtilmiş. 

İLANLA GELEN TACİZ

Sosyal medyada da neredeyse her gün bir burs duyurusu görmek mümkün. Bu duyuruları yapan kişilerin çok azı gerçekten burs veriyor. Birçoğunun amacı takipçi sayısını artırmak. ‘Takip etme’ şartı koyan dolandırıcılar, etkileşim aldıktan sonra paylaşımını siliyor ya da sahte bir paylaşımla burs verdiği kişiyi açıklıyor. Ayrıca ilan nedeniyle kendilerine ulaşan öğrencilere akıl almaz isteklerde bulunanlar, taciz içerikli mesajlar atanlar da var.Öğrenciler dolandırıldıklarını anladıklarında iş işten geçmiş olsa da sosyal medya paylaşımlarıyla diğer arkadaşlarını uyarmaya çalışıyor. Bazı dolandırıcılar, ‘Adıma banka hesabı açılırsa size dava açacağım’ diyen öğrencilere ‘Açıldı bile. Geç kaldın şikâyet et’ diyerek dalga geçiyor. 

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle