BAŞKASINA AİT HES KODUNU KULLANANLAR DİKKAT!

Son zamanlarda HES kodu zorunluluğu bulunan toplu alanlara girişte, toplu taşıma araçlarında ve organizasyonlara katılımda kendisine ait olmayan HES kodunu kullanmaya çalışan kişilerin sayısı oldukça arttı. Peki, başkasına ait HES kodunu kullanmanın hukuki yaptırımı ve kendi HES kodunu başkasına kullandırmanın cezası nedir? Avukat Yaşar Öksüz, konuyla ilgili herkesin merak ettiği bu soruları yanıtladı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
04 Eylül 2021 Cumartesi 11:24
237 Okunma
BAŞKASINA AİT HES KODUNU KULLANANLAR DİKKAT!

Son zamanlarda HES kodu zorunluluğu bulunan toplu alanlara girişte, toplu taşıma araçlarında ve organizasyonlara katılımda kendisine ait olmayan HES kodunu kullanmaya çalışan kişilerin sayısı oldukça arttı. Peki, başkasına ait HES kodunu kullanmanın hukuki yaptırımı ve kendi HES kodunu başkasına kullandırmanın cezası nedir? 

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını hâlâ devam ediyor. Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerden birisi de HES kodu. Özellikle toplu alanlara girişte, toplu taşıma araçlarını kullanırken ya da kapalı program/organizasyonlara katılımda HES koduna başvuruluyor.

Ancak son günlerde HES kodu zorunluluğu bulunan alanlara girişte kendisine ait olmayan kodu kullanmaya çalışan kişilerin sayısı artmaya başladı. Konuyla ilgili Avukat Yaşar Öksüz, HES kodu sahtekarlığında para cezasının yanı sıra 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının da olduğunu belirtti.

Başkasına ait HES kodunu kullanmanın yaptırımı nedir?

"Başkasına ait HES kodunun kullanılması halinde hem idari para cezası hem de hapis cezası gündeme gelir. İdari para cezası, İçişleri Bakanlığı Genelgesi’ne aykırılık nedeniyle verilir.

2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası var

Bu durumlarda cezanın miktarı, 3 bin 150 Türk lirasıdır. Hapis cezası ise Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesinde düzenlenen “bulaşıcı hastalık tedbirlerine aykırı davranma” suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu suç için öngörülen ceza, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.

KAYNAK: Milliyet

Son Güncelleme: 04.09.2021 11:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle