AYLIK 13 BİN TL CEZASI VAR

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yakın zamanda güncellendi. Barolar ise zaman zaman yaptıkları hatırlatıcı uyarılarla, anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğunun yerine getirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
23 Kasım 2022 Çarşamba 10:36
449 Okunma
AYLIK 13 BİN TL CEZASI VAR

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yakın zamanda güncellendi. Barolar ise zaman zaman yaptıkları hatırlatıcı uyarılarla, anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğunun yerine getirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bu konuda şirketlere bildirimlerde bulunuyor. Avukatlık Kanunu’na göre, sermayesi 250 bin TL ve üzerinde olan anonim şirketler, avukat hizmeti almak zorunda.

Faydaya odaklanın

Konu hakkında açıklama yapan Avukat Dr. Umut Metin, avukat bulundurma zorunluluğu olarak ifade edilen durumun, aslında koruyucu avukatlık hizmeti olduğunu belirterek, “Anonim şirketler avukatlığı bir maliyet olarak görmemelidir. İş insanları, avukatın şirkete sağladığı faydaya ve engellediği kayıplara odaklanmalıdır. Aslında şirketin kurulduğu an avukatlık hizmeti alınmasının başladığı an olmalıdır” dedi.

Sözleşmenin önemi

Şirketlerin bir avukat istihdam edebileceği gibi bir avukat veya hukuk bürosundan hukuki danışmanlık (koruyucu avukatlık) hizmeti alabileceğini ifade eden Metin, şunları söyledi: “Anonim şirket, avukat veya hukuk bürosu ile sözleşme imzalarken, öncelikle bazı detaylara dikkat edilmelidir. Sözleşmedeki avukatlık hizmet bedeli Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nden aşağı olamaz. Aylık ödemenin banka kanalıyla yapılması gerekir. Hizmet kapsamı net olarak kaleme alınmalıdır.”

Cezası, hizmet bedelinden çok

Avukattan hizmet alınmadığı durumlarda cezaların da söz konusu olduğunu anlatan Metin, şu bilgileri verdi: “Her ay için sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçi için yürürlükte bulunan brüt ücretin iki katı kadar ceza verilebilir. Aylık takriben 13 bin TL ceza uygulanabilecektir. Bu kurala uymayan bir şirketin bir yıllık cezası yaklaşık 156 bin TL’ye denk gelir. Güncel tarifeye göre avukatlardan hizmet almanın bedeli aylık asgari 8 bin 300 TL’dir. Yılda yaklaşık 100 bin TL karşılığında şirketin hukuken güvende olması ve birçok riskten arınması mümkündür.”

Müzakere ve arabuluculuk

Avukatın şirketin ticari faaliyetlerinde riskleri azalttığını, güvenli sözleşmelerin oluşmasını sağladığını anlatan Metin, “Şirkette personelle ilişkiler, ticari ilişkiler, aile şirketlerinde aile için düzenlemeler, şirketin yasal olarak temsili, karşılaşılan sorunların mahkemede yaşanabilecekler öngörülerek müzakere veya arabuluculukla çözümü için avukatın varlığı önemli bir ihtiyaçtır” dedi.

KAYNAK: POSTA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle