KREDİ ÇEKİP FAİZLE PARA KAZANILIR MI?

Parayla ilgili rakamlara yeterince hakim değilseniz hesabı yanlış yapabilirsiniz.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
15 Aralık 2023 Cuma 10:43
278 Okunma
KREDİ ÇEKİP FAİZLE PARA KAZANILIR MI?

Parayla ilgili rakamlara yeterince hakim değilseniz hesabı yanlış yapabilirsiniz.

Örneğin; “Yüzde 3 faizle kredi çeker, yüzde 50 faizle mevduata yatırıp kazançlı çıkarım” diyenlerdenseniz hata yaparsınız. Aynı şekilde “Kredi çekip döviz, altın veya hisse alırsam ödediğim faizden çok kazanabilirim” demek için çekeceğiniz kredinin maliyetini iyi hesap etmelisiniz. Merkez Banası, haziran ayından itibaren vites düşürmeden faizleri artırıyor. Son 6 ayda politika faizi yüzde 8.5’ten yüzde 40’a çıktı. Bu artış ihtiyaç, ticari, konut kredisi ile kredi kartı faizlerini de hızla yukarı çekti. Yüzde 3’lerden başlayan aylık kredi faizleri yüzde 5.29’a kadar çıkıyor. Tabii TL mevduat faizlerinde de benzer durumlar yaşanıyor. Özellikle kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından TL mevduata dönenlere daha yüksek faizler sunuluyor. Bu tarafta telaffuz edilen faizler yüzde 50’leri bulmuş durumda.

BU HESABI YAPANLAR YANILIR 

Faizler artsa da ihtiyaçlar ve talepler bitmiyor. Yeterli birikimi olmayanlar nakit ihtiyacı için bankaların kapısını çalıyor. Birikimi olanlar da parasını yüksek faize yatırıp harcamaları için krediyi tercih edebiliyor. Bazen kredinin ucuz olduğu yanılgısına kapılanlar “Bu parayı yüzde 45-50 faizle mevduata yatırır, krediyi öder, üstüne para kazanırım” hesabı yapıyor. Böyle düşünenler hiç de az değil. Yanlış ise aylık kredi faizinin vade sayısına çarpıldığı noktada başlıyor. Bunu yapanlar kredinin, TL mevduata göre ucuz olduğunu sanıyor.

MALİYETİN İÇİNDE NELER VAR? 

Kredi maliyeti hesaplanırken; kredi tahsis ücreti (kredi tutarının binde 5’i), faiz üzerinden hesaplanan yüzde 15 Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), yine faiz üzerinden hesaplanan yüzde 15’lik Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF), sigorta (hayat veya işsizlik sigortası gibi) masrafları dahil edilir. Kredi maliyet oranı faiz oranının aksine kredinin toplam maliyetini gösterdiği için bankaların kredi ürünlerinin kıyaslamasının daha doğru yapılmasını sağlar. Ve tabii ki yıl sonunda çekilen kredinin sağlayacağı faydaya değip değmeyeceğini görmeyi kolaylaştırır.

İŞTE 100 BİN LİRA İÇİN KAZANDIRAN HESAP 

Bugün en düşük faizle örneğin yüzde 3’le 1 yıl vadeli, 100 bin lira kredi çekersek aylık taksitleri 10 bin 593 lira olur. Vade sonunda ise toplam geri ödeme binde 5’lik tahsis ücreti dahil 127 bin 121’yi bulur. Her ay maaşınızdan bu 10 bin 593 lirayı kredi faizi ödemek yerine yüzde 50 faizle TL mevduata yatırırsanız kazancınız 12 ay sonra 165 bin 907 lira olur. 

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle