CEZALAR CEP YAKIYOR!

Bayram tatili nedeniyle milyonlarca vatandaşlar yollara çıktı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
09 Nisan 2024 Salı 12:26
37 Okunma
CEZALAR CEP YAKIYOR!

Bayram tatili nedeniyle milyonlarca vatandaşlar yollara çıktı.

Bütün noktalarda daha önceki bayramlarda alınan tedbirlerin yaklaşık 2 katı tedbir alınırken, ekip sayılarının da 2 katına çıkarıldığı öğrenildi. Bir an önce sevdiklerine veya hedefledikleri lokasyona ulaşmak isteyen tatilcilerin, özellikle yolların yoğun olduğu bu dönemde daha dikkatli olması gerekiyor.Hız sınırı ihlalleri bayram tatillerinde sık karşılaşılan bir durum. Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, emniyet kemeri takmamak da hataları ve trafik cezalarını beraberinde getiriyor. Emniyet ve Jandarma ekipleri özellikle trafiğin yoğun işlediği bu dönemlerde denetimlerini de artırıyor.

ÖNE ÇIKAN SÜRÜCÜ KUSURLARI 

Emniyet verilerine göre 2023 yılının tamamında toplam 555 bin 668 kaza meydana geldi. Kazaya neden olan sürücü kusurları incelendiğinde ilk sırayı aşırı hız alıyor. İkinci sıradaki kusur kavşak gibi noktalarda geçiş önceliği kuralına uymamak geliyor. Bunu hatalı sollama ve kendi şeridinde gitmeme, arkadan çarpma, dönüş kurallarına uymama (sinyal), kırmızı ışık ve ‘Dur’ işaretine uymama, aşırı hızlı araç kullanma gibi sürücü kusurları izliyor. Peki sürücü kaynaklı kusurlar için ne kadar ceza kesilir?

YILBAŞINDA YÜZDE 58 ZAMLANDI 

Trafik cezalarına bu yılın başında yeniden değerleme oranı kapsamında yüzde 58.46 zam yapılmıştı. Örneğin; kırmızı ışık kuralına uymamanın cezası 1 Ocak itibarıyla 1.506 lira olmuştu. Trafik cezalarını erken ödemeniz durumunda indirimli ödeme imkanı sunuluyor. Cezanın kesildiği gün de dahil olmak üzere 1 ay (daha önce 15 gündü) içerisinde ödeme yapılması cezanın yüzde 25’i oranında indirim uygulanıyor. Yani kırmızı ışık ihlali sonrasında 1 ay içinde ödeme yapanlar 1.129 lira ödeyecek.

NASIL ÖĞRENİLİR? 

Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet üzerinden “Ceza Sorgulama ve Ödeme” sayfasından, Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasından, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden “Ceza Sorgulama ve Ödeme” sayfasından ve PTT üzerinden “Ceza Sorgulama ve Ödeme” sayfasından sorgulama yapabilirsiniz.

ÖDEMELER NEREYE? 

Trafik cezası ödemeleri e-Devlet üzerinden yapılabilir. Sisteme giriş yapıp “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına giderek, sizden istenen bilgileri doldurduktan sonra ödemenizi yapabilirsiniz. Ayrıca İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesinden de ödeme yapılabilir. Ayrıca banka şubelerinden ve bankaların mobil uygulamalarından da cezalar ödenebiliyor.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
TRAFİKCezalarıCepYakıyor
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle