BİLECİK'E BİR MÜJDELİ HABER DAHA, BEDELİ 1.800.000 DOLAR

Bilecik'in Söğüt ilçesinde çıkarılacak 6 milyar dolar civarında değere sahip 3,5 milyon onsluk (109 ton) altın kaynağında yeni bir gelişme yaşandı. Gübretaş, dev maden sahasının 30 kilometre uzaklığındaki başka bir altın madenini 1.8 milyon dolara satın alıyor. Firma burada yeni altın kaynakları bulmayı hedefliyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
04 Ocak 2022 Salı 10:38
1610 Okunma
BİLECİK'E BİR MÜJDELİ HABER DAHA, BEDELİ 1.800.000 DOLAR

Bilecik'in Söğüt ilçesinde çıkarılacak 6 milyar dolar civarında değere sahip 3,5 milyon onsluk (109 ton) altın kaynağında yeni bir gelişme yaşandı. Gübretaş, dev maden sahasının 30 kilometre uzaklığındaki başka bir altın madenini 1.8 milyon dolara satın alıyor. Firma burada yeni altın kaynakları bulmayı hedefliyor.

Gübretaş'a ait maden sahasında 3,5 milyon onsluk altın varlığı tespit edilmişti. Firma bugün yeni bir atılımda bulunduğunu duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Gübretaş, maden sahasının 30 kilometre uzaklığındaki başka bir maden sahasında altın arayacak.

"Onay işlemleri yerine getirilecek"

Gübretaş'tan KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Bağlı ortaklığımız Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş., Bilecik ili sınırları içinde bulunan 200709861 numaralı ruhsat sahasının sahibi olan Kavak Madencilik A.Ş.'nin %80 hissesinin 1.800.000 dolar bedel ve %2 rödövans ile satın alınması için %80 hissedar konumundaki Teck Anadolu Madencilik A.Ş. ile 03.01.2022 tarihinde sözleşme imzalamıştır. Sözleşme imzalanmasını takiben hisse devrine yönelik ilgili resmi makamlardan onay işlemleri yerine getirilecektir.

"Yeni maden kaynakları hedefleniyor"

Kavak Madencilik A.Ş. uhdesinde bulunan 200709861 numaralı ruhsat sahası içindeki Kavaklıtepe Altın Projesi, Söğüt Altın Madeni sahasının yaklaşık 30 km batısında yer almakta olup hali hazırda arama safhasındadır. Kavak Madencilik A.Ş.'nin hisselerinin alınması ile Söğüt Altın Madeni çevresinde arama-geliştirme faaliyetlerimizin genişletilmesi ve olası yeni maden kaynaklarının tespiti hedeflenmektedir.

Kritik tarih 2022!

Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, geçtiğimiz Ekim ayında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Poyraz, Bilecik’in Söğüt ilçesindeki altın rezervi maden sahasında yaptığı incelemede, “2022 yılının sonunda ilk altın külçemizi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Fahrettin Poyraz çalışmaların hızlanacağını kaydederek, “2022 yılının sonu itibarıyla da burada üretilecek olan ilk altın külçemizi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Burada aynı anda birkaç çalışma birden yapıyoruz. Bir taraftan projelendirme çalışmaları yapıldı, tamamlandı. İnşallah biz önümüzdeki birkaç haftalık dönem zarfında ÇED raporu bakanlık onayından geldikten sonra da çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta da Cumhurbaşkanı'mızın imzasıyla acele kamulaştırma kararı çıkmış olup buradaki arazilerin mülkiyetinin Hazine’ye devri işlemleri yapılmaya başlandı. Bunları da birkaç hafta içerisinde bitirdikten sonra bizim tahminimiz önümüzdeki ay içinde burada hem madencilikle ilgili olarak hem de tesis kurulumuna yönelik olarak çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başlayacağız. Hedefimiz bir taraftan tesisin kurulumunu devam ettirirken, bir taraftan maden işleme çalışmalarını yapmak” diye konuşmuştu.

"Buranın ayrı bir önemi var"

Tesis kurulumlarının ardından 2022 yılının sonu itibarıyla ilk altın külçeyi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istediklerini belirten Poyraz, “Bizim açımızdan buranın ayrı bir önemi var çünkü şirketimiz Gübretaş iştiraki ve Gübretaş şu anda tarım sektöründe de Türkiye’nin en önemli aktörlerinden, burada elde edilecek olan değer, bunun Gübretaş’a aktarımı sonrasında Gübretaş ile yapacağımız yatırımlar, Gübretaş ile birlikte Tarım Kredi olarak ciddi bir imkana kavuşmuş olacağız. En nihayetinde de aslında Tarım Kredi Kooperatifleri bir çiftçi kuruluşu ve buradan elde edilmiş olan değer bunun Gübretaş’a, Tarım Kredi’ye ve Türk çiftçisine, tarım ekonomisine yansımasıyla Türkiye ekonomisine çok ciddi katkılar sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

‘Hedef yıllık 7 ton altın’

Fahrettin Poyraz, faz çalışmalarının tamamlanmasının ardından yıllık 6-7 ton civarında altın üretimi hedeflediklerini belirterek, “Buradaki birinci, ikinci ve üçüncü fazdaki yatırımlarımızı tamamlayıp tam kapasite çalışmaya başladığımızda şu andaki planlamamız 6 ile 7 ton civarında yıllık altın üretim kapasitesi hedefleniyor ki Türkiye’de 2020 rakamlarıyla yıllık 42 ton civarında bir altın üretimi olduğunu düşünürsek o zaman biz bu 42 tona sadece buradaki çalışmalarımızla yüzde 15 gibi katkı sağlamış olacağız” diye konuşmuştu.

Son Güncelleme: 04.01.2022 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle