ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK

Son dakika haberleri...Asgari Ücret Tespit Komisyonu maaş zammı için bugün toplanıyor. 'Asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak' sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırdı. TİSK'ten ve hükümetten yeni asgari ücret için kritik toplantı öncesi peş peşe açıklama geldi.

İbrahim Rafet Sünetci
İbrahim Rafet Sünetci
13 Haziran 2023 Salı 10:35
144 Okunma
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK

Son dakika haberleri...Asgari Ücret Tespit Komisyonu maaş zammı için bugün toplanıyor. 'Asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak' sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırdı. TİSK'ten ve hükümetten yeni asgari ücret için kritik toplantı öncesi peş peşe açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümete talimatını verdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı ne zaman? Türkiye o saate kilitlendi. Öte yandan asgari ücret Ocak 2023'te yüzde 54,7 artışla hem TL hem de döviz bazlı rekor kırmıştı. Mevcut durumda net asgari ücret 8506 TL, brüt asgari ücret ise 10008 TL olarak uygulanıyor. İşte masadaki rakamlarla beraber yeni asgari ücret için tüm detaylar...

Son dakika haberi...Asgari ücrete zam geliyor. Asgari ücret maaş zamı ne kadar olacak? Temmuz döneminden itibaren uygulanacak yeni asgari ücret için TÜRK-İş, TİSK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir araya gelerek uzlaşma arayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1. toplantısı öncesi hem TİSK, hem de hükümetten dikkat çeken açıklamalar geldi. Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete ara zam için hükümete talimatını verdi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN, SAAT KAÇTA TOPLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, hükümetin çağrısı üzerine 13 Haziran'da bugün toplanıyor. Komisyonda işçi tarafını temsilen TÜRK-İş, işveren tarafını temsilen TİSK ile hükümet tarafını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bulunuyor.

Her tarafda 5'er kişilik temsilci bulunuyor. Yeni asgari ücret belirlenirken oy çokluğu yeterli oluyor. Hükümet yetkilileri burada hakem rolünde bulunuyor.

Komisyonun saat 14:00'de bir araya gelmesi ve toplantının yaklaşık 2-3 saat sürmesi bekleniyor. İşçi tarafı burada talebini iletecekken, işveren tarafıda ellerindeki verileri paylaşacak. Çalışma Bakanlığı'da Mart ayından beri yaptığı saha çalışmalarını aktaracak.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTISI ÖNCESİ PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Asgari Ücret Komisyonu toplantısı öncesi işveren tarafını temsilen TİSK'ten açıklama geldi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücrete yapılacak ara zamla ilgili, "İstihdamı aksatmayacak sürdürülebilir ama dengeli, çalışanın da işverenin de beklentisini dikkate alan bir tutarın belirlenmesini istiyoruz" dedi.

"ASGARİ ÜCRET İÇİN BİR BEKLENTİ VAR"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücrete yapılacak ara zammı belirlemek için ilk toplantısı öncesi konuşan Akkol şu ifadeleri kullandı:

"TİSK'in duruşu belli. Ülkemizin ve çalışma hayatımızın önceliği olan her konu bizim için de önceliklidir. Şu an kamuoyunda asgari ücret güncellenmesine ilişkin bir beklenti var. Biz de bu beklentiyi karşılamak için Türk işverenleri olarak neler yapabilirizi masaya getireceğiz. Bu süreçte sosyal diyaloga önem veriyoruz. Yeni ekonomi programını nasıl destekleyebilirizi ve sorunların çözümüne nasıl katkı sağlayabilirizi düşünüyoruz. Çalışanlar tarafında beklentiye sahip konuları nasıl desteklerize odaklanıyoruz. Bunu sosyal diyalogla yapıyoruz. TÜRK-İŞ başta olmak üzere işçi kesiminin tüm üyeleriyle istişare halindeyiz. Bakanımız da sosyal diyalogu iyi bilen bir isim, uyumlu bir şekilde çalışacağımızı biliyoruz."

"ÇALIŞANLAR İYİ BİR GELİRE SAHİP OLSUN"

İşçi, işveren ve kamu ayrımını sevmediğini dile getiren Akkol, "Biz aynı gemideyiz, tek bir ülkemiz ve tek bir çalışma hayatımız var. İstihdam, çalışanlar ve işverenler bunlar birbirinden ayrılabilen unsurlar değil. İşverenler olacak ki istihdam olacak, birileri ücret ödeyecek. Çalışanlar iyi gelire sahip olsun ki refah olsun. Bunlar birbiriyle entegre konular. Bu konuları bütün unsurlarıyla değerlendirip, ülkemiz için en hayırlı ve güzel şekilde tamamlamaya gayret edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Asgari ücret zammının, çalışanlar ve aileleriyle toplumun büyük bir bölümünü ilgilendirdiğine dikkati çeken Akkol, şöyle devam etti:

ASGARİ ÜCRET ZAMMI BAYRAMDAN ÖNCE BELİRLENEBİLİR

"Hızlı bir şekilde, üçlü mutabakatla yani işçi ve işverenin razı olduğu, kamunun liderliğini yaptığı bir mutabakatla asgari ücret sürecini tamamlama arzusundayız. Önümüzde bayram var. Bayrama girmeden asgari ücret zammının belirlenmesini istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak ortak mutabakatla imza attığımız güzel bir süreç temenni ediyorum."

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1. toplantısı öncesi bir açıklamada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi.

"HALKIMIZIN TALEBİNİ KARŞILAYACAĞIZ"

Asgari ücret temalı konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Halkımızın taleplerini, beklentilerini karşılamaya bütün gücümüzle gayret edeceğiz. Gece gündüz çalışacağız. Bu çerçevede özellikle enflasyon konusunun çok önemli öncelikli olduğunu belirtmek isterim. Bir taraftan enflasyonu düşürmeye dönük politikaları hayata geçirirken diğer yandan enflasyonun etkilerini, geniş toplumsal kesimlerde en aza düşürmeye dönük politikalarımızı da hayata geçireceğiz. Seçim beyannamemizde yine yazdığımız şekilde asgari ücretle ilgili çalışanlarla, emeklilerle ilgili temmuz ayında çeşitli çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Bu kapsamda da adımlarımızı atmaya başladık. Biliyorsunuz asgari ücretle ilgili hazırlıklar, toplantılar yapılmaya başlanacak" dedi.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 3 KESİME BİRDEN DİKKAT ÇEKTİ

Yeni asgari ücret 3 kesime dikkat çeken Yılmaz, "Çalışanlar, işverenler ve kamu kesimi. Bu 3 kesim arasında belli bir usul dairesinde müzakereler yürütülecek. Temenni ediyoruz ki bu 3 kesim belli bir noktada anlaşma, uzlaşma sağlasınlar. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan iktidara geldiği günden bugüne kadar hiçbir zaman çalışan, geniş kesimlerin enflasyon karşısında satın alma güçlerinin erimesine müsaade etmemiştir. Her zaman için bu konularda çalışanların yanında yer almıştır. Önümüzdeki süreçlerde aynı yaklaşımı göreceğiz. Bir taraftan da trekabet gücümüz kayıtlı çalışma düzeninin devamı, istihdam artışı gibi hususlar da gündemimizde yer almaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET TALİMATI: ÇALIŞANLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek' talimatı sonrası hükümet yetkilileri burada işçi tarafına daha yakın konumda bulunuyor.

ASGARİ ÜCRET MAAŞ ZAMMI İLK ADIM OLACAK

Maaş zamları arasında asgari ücret zammı ilk sırada bulunuyor. Yeni asgari ücretin Kurban Bayramı öncesi belirlenmesi bekleniyor. Bayram sonrasında emekli ve memur zammına sıra gelecek.

Türkiye Yüzyılı'nın ilk kabine toplantısı gerçekleşti. Burada alınan kararlara göre asgari ücret, emekli ve memur zammı başta olmak üzere şu adımlar atılacak:

Maaş zamları belirlenirken sosyal devlet anlayışı çerçevesinde enflasyon farklarının yanında refah payları da geçerli olacak.

İlk adım alım gücünü artırmak, ikinci adım ise alım gücünün korunması olacak.

Tüm çalışanları ilgilendiren gelir vergisi düzenlemesi yapılarak sabit gelirlilerin refah düzeyini artırıcı adımlar atılacak.

Enflasyonu baskılayıcı yeni tedbirlerle artırılacak refah düzeyi korunacak. 1,5 yıl içinde tek haneli enflasyon hedefi belirlendi.

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/galeri/ekonomi/son-dakika-asgari-ucret-2023-icin-tisk-ve-hukumetten-pes-pese-aciklama-asgari-ucret-ne-kadar-olacak

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle