ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rafinerilere gönderdiği yazı ile bazı ülkelerden yapılan ham petrol ithalatında sağlanan kar avantajının tüketiciye de yansıtılmasını istemişti.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
22 Şubat 2024 Perşembe 10:57
107 Okunma
ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rafinerilere gönderdiği yazı ile bazı ülkelerden yapılan ham petrol ithalatında sağlanan kar avantajının tüketiciye de yansıtılmasını istemişti.

EPDK'nın talimatının ardından rafineri payı kaldırılırken, bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzin ve motorin fiyatları için indirim geldi.Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzin ve mazot fiyatı için indirim geldi. EPDK rafinerilere petrol fiyatlarındaki düşüşün tüketiciye yansıtılması çağırısında bulunmuştu.

EPDK'NIN TAVAN FiYAT UYGULAMA YETKİSİ BULUNUYOR

Son dönemde küresel düzeyde yaşanan gelişmeler uluslararası piyasalarda sadece Brent petrolün değil motorin ve benzin gibi işlenmiş ürünlerin fiyatlarını da yukarı yönlü etkilerken, akaryakıt fiyatları devlet eliyle değil serbest piyasa koşullarında kendine özgü formülasyon ile belirleniyor. Bu fiyatların belirlenmesinde herhangi bir sebeple piyasa yapısını bozucu kar hareketlerinin tespiti halinde ise EPDK'nın tavan fiyat uygulama yetkisi bulunuyor.

RAFİNERİLERE YAZI GÖNDERİLDİ

EPDK son süreçte bazı ülkelerden ithal edilen ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarının rafinerilere sağladığı fiyat avantajının tüketicilere de yansıtılması için harekete geçti. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünler ile ilgili ortaya çıkan fiyat avantajlarının tüketicilere de yansıtılması için rafinerilere yazı gönderdiklerini açıkladı. Yılmaz, "Benzin ve motorin fiyatları serbest piyasada oluşuyor. Kurallar ve formül belli. EPDK olarak hem rafineri-dağıtıcı ve bayii gibi piyasa oyuncularının uygulamalarını hem de fiyat hareketlerini sıkı şekilde takip ediyoruz. Akaryakıt piyasamızın serbest yapısı elbette önemli ancak tüketicilerimizi korumak, fiyat hareketlerini titizlikle takip etmek, kar oyunlarına izin vermemek de bizim görevimiz" dedi.

KARAR ETKİSİNİ GÖSTERDİ: BENZİNE VE MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

Rafinerilere talimat gönderilerek rafineri payının akaryakıt üzerinden kaldırılmasını isteyen EPDK'nın kararı sonrası ilk indirim geldi. Bugünden itibaren geçerli olmak üzere motorin fiyatları için litre başına 1,10 TL, benzin fiyatı için ise 0,76 TL indirim geldi.

BENZİNE İNDİRİM GELİYOR

Benzin fiyatı için bugünden itibaren geçerli olmak üzere 0,76 TL'lik indirim geldi. Böylece benzin fiyatı İstanbul'da 40 TL, Ankara ve İzmir'de 41 TL seviyelerine geriledi.

MOTORİNE 2. İNDİRİM GELDİ

Motorin fiyatları (mazot fiyatı) için dün 1,21 TL'lik indirim geldi. Bugün de 1,10 TL indirim geldi. Böylece motorin fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de 42 TL seviyelerine geriledi.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle