SÜRÜCÜLERİ RAHATSIZ EDEN UYGULAMA

Türkiye’de trafiğe çıkan araç sayısı bu yıl 27 milyona yaklaştı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
06 Aralık 2023 Çarşamba 11:17
304 Okunma
SÜRÜCÜLERİ RAHATSIZ EDEN UYGULAMA

Türkiye’de trafiğe çıkan araç sayısı bu yıl 27 milyona yaklaştı.

Özellikle giderek kalabalıklaşan şehirlerde denetimler zorlaşıyor. Tam da bu noktada trafik polisi, jandarma ve trafik zabıtasının yardımına fahri trafik müfettişleri koşuyor. En az 40 yaşında, yüksekokul mezunu, 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olan, herhangi bir nedenle sürücü belgesi iptal edilmeyen ve suça karışmamış kişiler müfettiş olabiliyor. Vatandaşlar her ne kadar iyi niyetle trafik müfettişi olsa da zaman zaman haksız uygulamalar yaşanabiliyor. Peki fahri trafik müfettişleri ceza yazabilirler mi? Bu cezalara itiraz edilebilir mi? Posta Gazetesi'nden Hülya Çaylak, detayları Avukat Yunus Özak ile konuştu.

YASAL DAYANAĞI NEDİR? 

Öncelikle müfettişlerin görev ve yetkileri 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ek 6’ncı maddeye dayanıyor. Ayrıca Fahri Trafik Müfettişleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde de müfettiş olacak kişide aranacak şartlar, görev, yetki ve koşullar ile müfettişlerin tuttukları tutanakların nasıl trafik cezalarına dönüştürüleceği yer alıyor.

CEZA KESEBİLİR Mİ? 

Müfettişler doğrudan ceza kesemezler. Sadece fiziki veya elektronik ortamda trafikteki ihlallere ilişkin düzenledikleri tutanakları Emniyet Genel Müdürlüğü’ne elektronik sistem üzerinden bir hafta içerisinde teslim ederler. Sonrasında müfettişlerce fiziki ya da elektronik ortamda tanzim edilen tutanaklar, trafik kuruluşlarında gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra 2918 sayılı Kanun’un 116’ncı maddesi kapsamında trafik idari para cezası karar tutanağına dönüştürülür.

HANGİ İHLALLER İÇİN? 

Müfettişlerin kırmızı ışıkta durmamak, yanlış şerit değişimi, sağa sola dönüş kurallarına uymamak, trafik işaretlerini takip etmemek, kavşak kurallarına uymamak, yanlış park, araçlardan bir şey atmak veya dökmek, seyir halinde cep telefonu kullanmak, motosikleti kasksız kullanmak vs. gibi 80 kural ihlaliyle ilgili tutanak tutma yetkileri bulunuyor.

YETKİLERİ NELERDİR? 

 Kural ihlallerine ilişkin olarak; fiziki ortamda düzenledikleri tutanakları herhangi bir trafik ekip veya kuruluşuna elden, elektronik ortamda düzenledikleri tutanakları Emniyet Genel Müdürlüğü’ne elektronik sistem üzerinden bir hafta içinde teslim ederler. Trafik güvenliği ile ilgili görüş ve önerileri bildirebilirler. Yer ve zamanla sınırlı olmayıp, ülkenin her yerinde görevli sayılırlar. Görevlerini yürütürken, adil ve tarafsız olmak zorundadırlar. Araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge veya evrak kontrolü yapamazlar.

İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ? 

Müfettişlerin trafikteki ihlallere ilişkin tuttuğu tutanaklara göre kesilen cezalar itiraz yolu ile yargıya taşınabiliyor. Hakkında trafik para cezası işlemi uygulanan kişi 15 gün içerisinde cezanın uygulandığı yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz için başvurmalıdır. Başvuru süresi cezanın elden teslimi veya tebliğinden itibaren başlar. Gıyaben kesilen yani öğrenilen ya da plakaya yazılan trafik cezalarına karşı yapılacak başvuru süresi cezanın usulüne uygun olarak tebliğ tarihinden itibaren başlar.

DELİL GÖRSELİ YOK! 

Bazı vatandaşlar trafik müfettişlerinin keyfi tuttuğu tutanaklardan şikayetçi. Geçtiğimiz haftalarda bir vatandaşa, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirdiği gerekçesiyle trafik müfettişi tarafından idari para cezası yazdırıldı. Vatandaş cezaya ‘delil fotoğrafı veya görüntüsü olmadığı’ gerekçesiyle itiraz etti. Yapılan itiraz üzerine ceza, Sulh Ceza Hakimliği’nce iptal edildi. Hakimlik, ‘Fahri Trafik Müfettişliği İhlal Tespit Tutanağı’nda hiçbir delil ortaya konmadığını belirtti. Cezanın, müfettişin anlık görsel tespitine dayandığına da dikkat çekilip, hata yapılması ihtimalinin bulunduğu kanaatine varıldığı ifade edildi.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gereksiz Son Ses Müzik 2023-12-06 16:27:26

keşke şu araçlarda son ses müzik açıp abartı egzozla gezen şoförlere de bir çare bulsalar bebeği olan insanlar gece vakti bu araçlar yüzünden mağdur oluyor

banner22

resim yükleresim yükle