ÇOCUKTA VARİS ŞİKÂYETİ PANDEMİ SÜRECİNDE ARTTI

Özellikle pandemi koşullarında evde hareketsiz kalan çocuklarda varis riskinin arttığı belirten Dr. Öğretim Üyesi Bekir İnan, “Son bir yıl içerisinde yapılan çok sayıdaki çalışma, varisi veya venöz yetmezliği olan hastaların şikâyetlerinde artış meydana geldiği gösteriyor” dedi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
29 Temmuz 2021 Perşembe 10:23
313 Okunma
ÇOCUKTA VARİS ŞİKÂYETİ PANDEMİ SÜRECİNDE ARTTI

Özellikle pandemi koşullarında evde hareketsiz kalan çocuklarda varis  riskinin arttığı belirten Dr. Öğretim Üyesi Bekir İnan, “Son bir yıl içerisinde yapılan çok sayıdaki çalışma, varisi veya venöz yetmezliği olan hastaların şikâyetlerinde artış meydana geldiği gösteriyor” dedi.

Pandemi döneminde yaşanan fiziksel aktivite azlığı ve kilo almanın kalp damar sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisinin sanıldığından daha büyük olduğunu söyleyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Dr. Bekir İnan, şunları söyledi:

Çocuk varisi farklı

“Yapılan çalışmalarda, varisi veya venöz yetmezliği olan hastaların şikayetlerinde artış meydana geldiği görülmüştür. Bu süreçte evde kalma, durağan bir yaşam sürme, fiziksel hareketlerin kısıtlanması, kilo alma gibi faktörlerin de etkisiyle varisleri az düzeyde olan hastalarda ilerleme, ağrı, kramp, sızlama gibi belirtilerin ortaya çıktığı saptanmıştır.”

Dr. İnan, ebeveynlerin şu detaylara dikkat etmesini önerdi: “Tek bir bacakta şişlik, boyutsal farklılık ve damar belirginleşmesi. Her iki bacak ve ayak bileklerinde oluşan kalınlaşma. Damar belirginleşmesi olmaksızın meydana gelen bacak kalınlaşması. Hemanjiom (damar beni) ile oluşabilecek renk değişikliği. Harita gibi damar anomalileri ya da varis görüntüsü (Bu durumda da erişkinlerde görülen varis görüntüsünde olurlar).”

KAYNAK: Milliyet

Son Güncelleme: 29.07.2021 10:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle