SÖĞÜT ŞENLİKLERİ ÖNCESİ KURULTAY TOPLANTISI YAPILDI

Bilecik'in Söğüt ilçesinde '733'üncü Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri Yörük Kurultayı' toplantısı gerçekleştirildi.

07 Haziran 2014 Cumartesi 11:06
1299 Okunma
SÖĞÜT ŞENLİKLERİ ÖNCESİ  KURULTAY TOPLANTISI YAPILDI

Bilecik'in Söğüt ilçesinde '733'üncü Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri Yörük Kurultayı' toplantısı gerçekleştirildi. 

  Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Söğüt Kaymakamı Mithat Özen, Yörük temsilcileri ve misafirler katıldığı toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra konfederasyon, federasyon ve dernekler adına konuşan Durhasan Koca, Ertuğrul Gazi'yi anma ve Yörük Bayramı'nın bir toy olduğunu belirtti. Koca, "Yörüklerin, Türkmenlerin bu milletin ana unsuru olan sizlerin kaynaştığı, bir olduğu beraber olduğu bir toydur. Bu toyda sevgiyi, kardeşliği, birliği ve beraberliği işliyoruz. Biz Şeyh Edebali'nin ve Ertuğrul Gazi atamızın o güzel nasihatlerini uygulamaya çalışan bir kesimiz. Ve buradan kaymakamıma çok teşekkür ediyorum, çünkü geçen yıl bizim hep bir özlemimiz vardı. Diyorduk ki Ertuğrul Gazi'yi anma ve Yörük Bayramı'nın bir gününü biz Yörüklere ve Türkmenlere ayırın. Sağ olsunlar ayırdılar. Bugün olduğu gibi bundan sonrada hep birlikten beraberlikten sevgiden yana olacağız. 733'üncüsünü kutlayacağımız bu Yörük Bayramı'nın bu kurultayının hepimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim" dedi.  

   Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ise, kültürün, bir etnik ayrımcılık olmadığını, bir gurubun veya bir kitlenin kendisini ayrı görme çabasında bulunmadığını kaydetti. Aydoğdu, "Dedem Ertuğrul Gazi bu topraklara yerleştiğinde her yıl 3 defa toy toplanırdı. Bu toylardan Kayıların ekonomik, sosyal veya kültürel faaliyetleri buna benzer siyasi veye siyasi olmayan her konuda oba beyleri boy beyleri bir araya gelir kararlar alırlardı. Bu kararların alınması esnasında o obaların  o boyların güreşçileri, ciritçileri okçuları burada müsabakalar yapar, şenlikler tertip ederlerdi. Dedem Ertuğrul Gazi'nin vefatından sonra toya Dede Ertuğrul Gazi'yi anma şekliyle bir eklenti yapılmıştır. Bu toplantıların bu törenlerin aslı toyun devamıdır. Sadece bunu Ertuğrul Gazi'yi anma şeklinde ele alırsak biz yanlış  yaparız. Dolayısıyla biz burada bir kültürü devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu törenlerimizin temel unsuru kardeşliktir, birliktir, hoşgörüdür. Bunu nesillerden nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bu ülkede yaşayan herkes kardeştir ve bu ülkede yaşayan her insanın diğer insandan farklı bir yönü yoktur. Bizim bu kurultayımızın veya törenlerimizin iyi anlatılması yada anlattırılması gerekmektedir" diye konuştu.

  Son olarak konuşan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir da, Bilecik'te göreve yeni başladığını ancak hayırlı olsuna gelen misafirlerini Ertuğrul Gazi'yi ziyarete getirmeyi kendisine borç olduğunu ifade etti. Nayir, "Getirdiğim her misafirde de bölgenin tarihi yapısından etkilenmesini ve duydukları zevki, heyecanı hissettikçe bir sonrakini de getirme görevini benim üzerime yüklemiş oldu. Gelen bütün misafirlerime de şunu söyledim; Ertuğrul Gazi'yi dedem diye bilen herkesin bu topraklarda bizden bir miras hakkı ortaya çıkıyor. Gelip deseler ki bizim dedemizdi, bizim toprağımız nerede gösterin göstermek zorundayız. Ama bu hakkın yanında sorumluluğunda olduğunu yine gelen bütün misafirlerime anlatmaya çalıştım. Eğer böyle bir hak talebi varsa karşılığında bir de sorumluluk olacaktır. En azından yeni yetişen nesli bugün nasıl Çanakkaleyi büyük bir zevk ile götürüp gezdiriyoruz, bu topraklara da getirip gezdirmek, Ertuğrul Gazi dedemizi, Şeyh Edebali atamızı ve Dursun Fakıh hocamızı mutlaka buralarda yeni yetişen nesle bütün insanlarımıza tanıtma sorumluluğumuzu da ifade etmeye çalıştım. Burada gördüğüm manzara bu sorumluluğu hakkı ile bilen çok öncelerden hissetmiş arkadaşlarımızın bu kurultayda bir araya gelmesi. Dışarıda görüştüğüm büyüklerimden defalarca gelmiş olanları görünce bu bendeki zevk ve şevk dahada artmış oldu. Dile kolay 733 yıl devam eden bir geleneğin bu sene 733'üncüsünü kutlayacağız. Güzel bir başlangıçla 20 yıldır kurultay olarak devam ettiriyoruz. Böyle uzun bir faaliyetin halk tabanı olmadan yapılması mümkün değil. Sırf devlette merkezi idareyle yönetimle götürülmesi mümkün değil. Derneklerimize ve federasyonlarımıza önemli bir görev düşüyor. Bu olamasaydı zaten bugüne kadar gelmezdi bu kurultay. Bu 20'incisini düzenlediğimiz kurultayda da büyük bir isabet var. Benden önce konuşanlarında söylediği gibi bu bir toy bir bayram ve birlik beraberlik anlayışı. Bakıyorum arkadaşlarımıza Ak Deniz'den Doğu Anadolu'dan Karadeniz'den Egeden ülkenin dürt bir tarafından gelen arkadaşlarımız var. Ortak tek paydamız var tarihimiz kültürümüz Bilecik olarak ta bizim en büyük övünecek yanımız bu. İnşallah her geçen yıl bir önceki yıldan daha güzel kutlama olur" dedi.

  Toplantı sonunda 732'nci Söğüt Şenlikleri'nde kurulan Türkmen ve Yörük çadırlarında dereceye girenlere plaket verildi.

  Toplantı basına kapalı olarak devam etti.



Son Güncelleme: 07.06.2014 11:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle