HAYME ANA, 739. GÖÇ ŞENLİKLERİ’NDE ANILDI

  Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi olan, "Hayme Ana" için Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde 739. kez anma töreni düzenlendi.

İbrahim Rafet Sünetci
İbrahim Rafet Sünetci
07 Eylül 2020 Pazartesi 11:26
313 Okunma
HAYME ANA, 739. GÖÇ ŞENLİKLERİ’NDE ANILDI

  Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi olan, "Hayme Ana" için Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde 739. kez anma töreni düzenlendi.


Kütahya Valisi Ali Çelik, CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ve diğer protokol mensuplarının Hayme Ana Camii'nde mevlide katılımı ile başladı. Mevlit programında Hayme Ana ve şehitler için dua edildi. Koronavirüs tedbirlerinin alındığı tören Hayme Ana Türbesi bahçesinde gerçekleşti.

" Hayme Ana’nın yetiştirdiği evlatları bir milletin kaderini belirlerken, dünya tarihinin de seyrini değiştirmişlerdir"
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Kütahya Valisi Ali Çelik, “Bugün kuruluşun beşiği Domaniç'te, Türk kadınının en önemli sembollerinden biri olan Hayme Ana’mızı, hakka yürüdüğü 1281 yılından bu yana, bu topraklarda 739. kez gerçekleştirilen Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri vesilesiyle dualarla yâd ediyoruz.

 Kadının Türk toplum yaşantısında üstlendiği anlamlı rolün ve sorumluluğun en güzel örneklerinden biri olan Hayme Ana, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda fikri, emeği, alın teri ve duasıyla ilk harcı atan, inşasına yüreğini koyan kadındır. Fedakârlığın, şefkatin, merhametin, cefanın, sabrın, erdemin ve takvanın timsali olan Hayme Ana, yalnız bir obanın değil, bütün Türklerin “Kutlu Anası” ve Türk kadınının simgesidir.

 Hayme Ana’nın yetiştirdiği evlatları bir milletin kaderini belirlerken, dünya tarihinin de seyrini değiştirmişlerdir. Tarih boyunca vatan ve millet sevgisiyle dolu nesillerin yetiştirilmesinde başta Hayme Ana olmak üzere analarımızın rolü çok büyüktür.

 Anadolu’muz da Hayme Anaların, Nene Hatunların temsil ettiği değerler üzerine inşa edilen bir medeniyetin mirasçıları olarak bizler, sorumluluğumuzun farkında olmalı ve Hayme Ana’nın oğlu Ertuğrul Gazi’ye verdiği şu öğütleri her zaman hatırlamalıyız" dedi.


Konuşmaların ardından Kütahya Valisi Ali Çelik, Göç yürüyüşü gerçekleştirecek Bilecik Doğa Sporları Kulübü Derneği (BİDOS) ekibine Bilecik Valiliğine ulaştırılmak üzere Kayı Boyu Sancağını ve Domaniç toprağını teslim etti. Törenin ardından Hayme Ana Türbesinde dualar edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle