BİLECİK'İN PAZARYERİ İLÇESİ ÇİLEK MERKEZİ OLMA YOLUNDA

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde devlet destekli “Malçlı çilek bahçesi” proje kapsamında kurulan çilek tarlalarında çıkan mahsuller göz kamaştırdı.

16 Ağustos 2014 Cumartesi 05:44
4088 Okunma
BİLECİK'İN PAZARYERİ İLÇESİ ÇİLEK MERKEZİ OLMA YOLUNDA

 Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde devlet destekli “Malçlı çilek bahçesi” proje kapsamında kurulan çilek tarlalarında çıkan mahsuller göz kamaştırdı.  

 

  Bu proje kapsamında devlet teşviki ile kurulan çilek tarlalarına ziyaret eden,  Pazaryeri Kaymakam Vekili Eyüp Kaykaç, Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız ve İlçe Müdürü Necmettin Yoldaş çiftçilerden mahsuller hakkında bilgi aldılar. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız proje hakkında İHA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Özel İdare ile bu projenin devamını getireceklerini bu sene kısmet olursa çiftçiye katkı payının yüzde 50 olarak belirlenirse daha fazla çiftçiye hizmet etme şansını yakalamış olabileceklerinin söyledi. 

 

 

 Taşın altına çiftçinin ne kadar elini sokarsa kendilerinin de o kadar onlara sahip çıkacaklarını belirterek, “İnşallah burada Bilecik'imizde alternatif ürünlerimizin geliştirmek için sadece Pazaryeri'nde değil Bilecik'imizde de alternatif ürünlerimizin geliştirilmesi için hem yerel siyasetle hem bürokrasiyle iletişim halinde olup güzel bir diyalog içerisinde en güzelini Bilecik’imiz için yapmaya çalışacağız. Şuanda Pazaryeri'nde 21 dekar çilek yeni başladı bu ama inşallah önümüzdeki günlerde bu sayısı arttıracağız. Bu sene çiftçimiz buradan ekmek yediğini görür ise diğer çiftçilere örnek olacak ve bu ister istemez zorlayacaktır. Kendisini bu arazinin yüzde kırkını vatandaş yüzde altmışını il özel idare karşılıyor” dedi.

 

 

  Pazaryeri Kaymakamı Vekili Eyüp Kaykaç ise, ilk başta bu projede görüşün olarak İnegöl Kurşunlu köyünde bu çilek olduğunu ve Pazaryeri'nde neden olmasın konusunda çıkan fikirler doğrultusunda hayata geçtiğini söyledi. Bu söylemler doğrultusunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü ile görüşerek bu projeyi hayata geçirmek için ellerinden gelen çabaları kaydettiklerini belirterek,” Müdürüm ile konuştuktan sonra buradaki çiftçilerimizle konuştuk. 

 

 

 Çiftçimizi ikna etmek zor oldu. Köy köy gezme şanslarımız olurken, ikna etme şanslarımız oldu ama köylü ise kendi gözüyle görüp para kazanmadığı bir şeye emek vermiyor. Bizde İl Özel İdaremizle, Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü ve İlçe Müdürümüz ile birlikte bu çalışma oldu. Daha sonra oran konusunu nasıl yapmamız hakkında konuştuk biz ilk başta yüzde 100 mü versek kendimiz mi ekip biçsek ama köylümüzün görüşü Anadolu insanının kültürü şudur para vermediği bir şeye değer vermez. Bizde dedik en azından devletin verdiği yatırım boşa çıkmasın bu yatırımları yaptık. Geçen bir hanım teyze önümüzü kesti dedi ki; “Kaymakam bey ben bu projeden hac paramı çıkardım” dedi “Sağ olun” dedi. Şuanda iyi para yapıyor kilosu 5 lira ve aynı zamanda Kurşunludan da daha güzel çünkü bizim fidelerimiz yedi veren tadı ve aromalı biz ektikten 4-5 ay sonra aldık ve halada alıyoruz.

 

 

  “AMACIMIZ ŞERBETÇİ OTUNU ÖLDÜRMEK DEĞİL”

  Amaçlarının Pazaryeri ile özleşmiş olan şerbetçi otunu öldürmek olmadığı belirten Kaymakam Kaykaç, “Şerbetçi otu maalesef tek alıcı olduğu için çiftçimiz burada pazarlama konusunda sıkıntı çekiyor. Haliyle maliyet kar amaçlı düşük oluyor. Bizde dedik ki şerbetçi otu ölmesin dursun ama bizim elimizde alternatif ürünümüz olsun. İnşallah ilçemiz çilekte Kurşunluyu geçeceğine inanıyorum. Şuan çiftçimiz para kazanıyor emeği gecen herkese hayırlı uğurlu olsun bu işe para harcamakta yetmiyor emek gerekiyor bizde onu gösterdik” dedi.

 

Son Güncelleme: 16.08.2014 05:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle