İL SAĞLIK MÜDÜRÜ RAKAM VERDİ

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Yüksekokulunda "Hayatı Bağışla" konulu panel düzenlendi.  

09 Kasım 2018 Cuma 16:41
462 Okunma
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ RAKAM VERDİ

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Yüksekokulunda "Hayatı Bağışla" konulu panel düzenlendi.  


  Panele Bilecik İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fadime Özdemir Koçak, Şeyh Edebali Üniversitesi hocaları, İl Sağlık Müdürlüğü personeli sağlık çalışanları, Bilecik İl Müftülüğü çalışanları ve öğrenciler katıldı.


  Üniversitede gerçekleşen panelde açılış konuşması yapan Bilecik İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Serkan Kadir Keskin, doku naklinin tüm dünyada olduğu gibi ülkede de önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirtti. Keskin, "Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kutlanmaktadır. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Yasal desteğe sahip olmasına rağmen organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus organ ve doku bağışının temini, bu bağışın artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gereklidir” dedi. 


  “Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır”


  Bilecik İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Serkan Kadir Keskin, konuşmasının devamında, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını ifade ederek, "31 Ekim 2018 itibari ile tüm Türkiye’de bekleme listelerinde 22 bin 346 böbrek, bin 61 kalp, 2 bin 132 karaciğer, 63 akciğer, 284 pankreas, bin 928 kornea bekleyen hastamız kayıtlıdır. Buna karşın her yıl bekleme listelerine 3 bin 500, 4 bin kişi eklenmekte iken son dönem organ yetmezliği olan birçok hastamız organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir.

Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma,  deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Türkiye’de her 5 nakilden sadece 1’i kadavradan, 4’ü canlı vericiden yapılmaktadır. Türkiye dünyada canlı vericili böbrek ve karaciğer nakil oranları açısından birinci sırada bulunmaktadır. Fakat kadavradan yapılan nakil oranlarında maalesef son sıralarda yer almaktadır. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra,  gerçek bir yaşam armağanıdır. 2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir" dedi.


  Panelde konuşmacı olarak Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli  Koordinatörü Doç. Dr. Yasin Uzuntarla, Bilecik İl Organ ve Doku Nakli  Koordinatörü Op. Dr. Elmas Üreyen, Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü Avukatı Av. Özlem Dobral Uygun, Bilecik İl Müftülüğü İl Vaizi Dr. Emre Yılmaz Organ Bağışını ve önemini sosyolojik, tıbbi, hukuki ve dini boyutunu  ele alarak dinleyicilerin aklındaki sorulara her açıdan cevap verdiler. 

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle