BAKAN AÇIKLADI! DOĞAL GAZ VE ELEKTRİĞE NEDEN ZAM YAPILDI?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektirik ve doğalgaz konusunda fiyatların Türkiye ekonomisiyle ilgisi olmadığını ve tamamen yurt dışı piyasalara bağlı olarak fiyat artışları yapıldığını söyledi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
13 Temmuz 2021 Salı 10:48
622 Okunma
BAKAN AÇIKLADI! DOĞAL GAZ VE ELEKTRİĞE NEDEN ZAM YAPILDI?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektirik ve doğalgaz konusunda fiyatların Türkiye ekonomisiyle ilgisi olmadığını ve tamamen yurt dışı piyasalara bağlı olarak fiyat artışları yapıldığını söyledi.

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Ankara Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen Habertürk TV canlı yayınında konuşmasına Karadeniz'de bulunan doğalgaz 540 milyar metreküp doğalgaz rezerviyle ilgili olarak başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "10 yılın üzerinde Türkiye'ye yetiyor. Bu dışarıdan almayacağımız anlamına gelmiyor. Bu sahada 25-30 yıllık bir üretim planı yapıyoruz. Bugünkü verilerle yüzde 30-35 civarında gaz ihtiyacımızı karşılayacağını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı. Bakan Dönmez konuyla ilgili olarak konuşmasını şöyle sürdürdü: Bu gazı üretip sisteme başladığımız andan itibaren vatandaşa yansımış olacak. 2023'ten itibaren etkilerini göreceğiz. Sisteme bastığımız gaz oranında ithal gazı azaltmış olacağız. İlk yıl 3 ila 5 milyar metreküp sisteme girmiş olacağız. Sonra da 2028'e geldiğimizde 10-15 milyar basmış olacağız.

Elektirik ve doğalgaza yapılan zamlarda belirleyici olan yurt dışı piyasalarına dikkat çeken Dönmez, şunları dile getirdi: Dövizle ithal ettiğimizde fiyat dalgalanmaları iç piyasalara olduğu gibi yansıyor. Akaryakıt fiyatları neredeyse haftada bir değişiyor. Bazen düşüyor, bazen çıkıyor. Doğalgaz piyasasında ağırlıklı petrol ürünleri var. Petrol fiyatları değiştiğinde 6 ay sonra doğalgaz fiyatlarını değiştiriyor demektir. Bu tamamen yurt dışındaki piyasadaki artışlardan kaynaklanıyor. Tabii kurun yansıması da bu şekilde oluyor.

Muhalefet kanadından TEİAŞ'ın özelleştirilmesine ilişkin eleştirilere yanıt veren Bakan Dönmez şu ifadelere yer verdi:

Burada özellikle belli muhalif kesimler özelleştirmeye mesafeli. Her bir özelleştirmede bu tür muhalif söylemleri duyuyoruz. Rahmetli Özal'dan bu güne kadar birçok hükümet geldi geçti. Özelleştirme hep gündemde oldu. Türkiye'de hakikaten son derece başarılı özelleştirmeler var. Maliyetlerin çok üstünde hedeflere ulaşıldı. Bu kaynak altyapı hizmetlerine yansıtıldı. Devlet daha çok düzenleme, denetlemeye odaklanarak, özel sektörün girmediği alanlara yoğunlaşıyor. Özelleştirme son derece başarılı yönetildi. TEİAŞ'ta halka arz olacak. Yönetim ve denetim bizde olacak. Çalışanlar yine kamu çalışanları olacak, özlük haklarında bir değişiklik olmayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: Son birkaç yıldır Türkiye hem karada hem denizde arama faaliyetleri arttırdıkça TPAO daha da bir önemli hale geldi. Ağustos'ta 320 milyar metreküplük rezerv, arkasından 195 milyar ilave keşif yaptık. Bu sana da bildiğiniz gibi Amasra'da keşif yaptık. Anlık olarak Karadeniz'de yapılan tüm çalışmaları buradaki kontrol merkezimizden izleyebiliyoruz. Şüphesiz operasyon merkezi gemilerimiz. Oradaki veriler burada detaylanmış oluyor. Türkiye Petrolleri sahada da yoğun çalışan bir kuruluş.

Türkiye'de petrol Cumhuriyet'in ilk yıllarından bu yana az da olsa üretiliyor. TPAO rahmetli Menderes döneminde kurulan bir kuruluş. Bundan sonra operasyonlara devam edecek. Petrol endüstrisinde sadece kendi topraklarınıza bağlı kalarak büyümeniz biraz sınırlı. Öyle bakıldığında yerli üretimle, dışarıdaki üretimleri kıyasladığımızda dışarıdaki üretim daha fazla. Rusya'da sahalarımız var. Irak'ta üretimimiz var. Libya'da var. Derin denizlerde sondaj faaliyetleri yapmak isteyen ülkelerden bize birtakım teklifler geliyor.

İlk keşif kuyusuyla birlikte birtakım hesaplamalar yapılıyor. Açıklanan rakamlar hesap yönteminin içerisinde kalanlar. Sonrasında o sahanın muhtelif yerlerinde 3-4 yerlerde tespit kuyuları açıyoruz. O sahada petrol ya da gazı nasıl üretilir, mühendislik ve projelendirme kullanılacak parametreleri elde ediyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle