TÜRMOB ETİK EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından “Etik Eğitimleri” başladı.

27 Mayıs 2015 Çarşamba 07:07
1275 Okunma
TÜRMOB ETİK EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları  Birliği (TÜRMOB) tarafından “Etik Eğitimleri” başladı.

 

 

  Bilecik Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) toplantı odasında gerçekleştiren eğitime, SMMMO Bilecik Başkanı Süleyman Kıral, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları  Birliği (TÜRMOB) temsilcisi Latif Taş, Mali Müşavir Eğitmen Abdurrahman Onurdan Plandökenli ve muhasebeciler katıldı.

 

 

  Eğitim hakkında bilgi veren SMMMO Bilecik Başkanı Süleyman Kıral, mesleki etiğin iş hayatındaki davranışları yönlendiren, onlara rehberlik eden etik prensipler ve standartların toplamının olduğunu belirtti. Kıral, "Mesleki etiği, belirli bir meslek grubunun, meslek üyelerine emreden, onları belli kurallarla davranmaya zorlayan kişisel eğilimlerini sınırlayan, yetersiz ve ilkesiz üyeleri meslekten dışlayan, mesleki rekabeti düzenleyen ve hizmet ideallerini korumayı amaçlayan mesleki ilkeler bütünüdür. Mesleki etik bir öz denetim düzeneği gibi çalışır fakat diğer denetim biçimlerinden farklı olarak içseldir ve manevi bir nitelik taşır. Meslek etiği, genel ahlaki ilkelerin söz konusu meslek özelinde yeniden yazılmasıdır. Mesleki ahlak ilkeleri, etik kurallar olarak mesleki davranış ilkeleri adıyla yazılan bir belgedir. TÜRMOB' un hazırladığı 19 Ekim 2007 tarih,  26675 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan etik ilkeler yönetmeliği ve 27 Mart 2014 tarih, 28954 sayılı resmi gazetede yayımlanan muhasebe meslek mensuplarının etik eğitimi ve etik sözleşme yapılması hakkında tebliğ çıkarılarak, meslek mensuplarımıza yönelik etik eğitim çalışmaları başlatılmıştır" dedi.

 

 

  "MESLEK MENSUBUNUN BELİRLEYİCİ ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ KAMU YARARINA UYGUN HAREKET ETME SORUMLULUĞUDUR"

 

  Kıral konuşmasının devamında, etik yönetmeliğin ilk maddesi olan amacının üyeleri en üst derecede mesleki bilgiye sahip, sosyal sorumluluk bilinci olan, etik değerlere bağlı, rekabet anlayışı, daha kaliteli hizmet sunumu biçiminde oluşmuş, asgari etik ilkelerinin belirlediğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti.

  “Meslek mensubunun belirleyici özelliklerinden biri kamu yararına uygun hareket etme sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi için meslek mensubunun bu yönetmelikle getirilen etik ilklerine uyması gerekmektedir. E-Birlik ile üyeler odamız ve TÜRMOB ile ilgili her türlü işlemlerini internet üzerinden yapabilecektir. Bu program bize hem kolaylık hem de haksız rekabetin önüne geçebilecek bir sistem olarak hazırlanmıştır. Ancak bu programın amacına ulaşması için tüm meslektaşlarımız her müşteri için asgari ücret tarifesinin altında olmamak kaydıyla yaptığı bu sözleşmeleri sisteme tam ve doğru olarak girmesi ile mümkün olacaktır.”

 

  “EN SON 5 TANE ULUSAL 1 TANE ULUSLARARASI KONGRELER DÜZENLENDİ”

 

  Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları  Birliği (TÜRMOB) temsilcisi Latif Taş ise, Dünya Muhasebeciler Birliği İFAK'ın çare bulma zorunluluğu duyduğunu belirterek "Uygulamaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlarken TÜRMOB 2001 yılında bu işe el attık. 2001 yılında mecburi meslek kararlarıyla yol almış ve bu etik kodların birincisinin başlangıcını yapmıştır. Daha sonra 2007 yılında serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlere çalışma usul ve esaslarıyla ilgili bir yönetmelik çıkarılmıştır ve bu yönetmelikten sonra meslek iyice disiplin altına çıkarılmaya çalışılmıştır. En son 5 tane ulusal 1 tane uluslararası kongreler düzenlendi. 2013 yılının Aralık ayında ilk genel kurulumuzda bu etik İFAK uygulamaları doğrultusundaki çevriler üyelere odalara gönderildi. Oradaki tepkilerden dolayı bu tebliğin yayınlanması istendi.”

 

 

  Konuşmaların ardından Mali Müşavir Eğitmen Abdurrahman Onurdan Plandökenli yapılan etik eğitim hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgi verdi.

 

Son Güncelleme: 27.05.2015 07:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle