OSMANELİ'DE ZEYTİN HASADI BAŞLADI

Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki çiftçilerin zeytin hasadı telaşı başlarken, Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, ilçeden bu yıl 200 ton hasat yapılmasını beklediklerini belirtti.

15 Aralık 2015 Salı 08:48
1490 Okunma
OSMANELİ'DE ZEYTİN HASADI BAŞLADI

  Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki çiftçilerin zeytin hasadı telaşı başlarken, Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, ilçeden bu yıl 200 ton hasat yapılmasını beklediklerini belirtti.  

 

 

  Bilecik’in Osmaneli ilçesinde zeytin hasadı başladı. Rekoltenin düşük olduğunu belirten zeytin üreticileri, Marmarabirlik'in açıkladığı alım fiyatlarının ise yüzlerini güldürdüğünü söyledi. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan üreticiler, zeytinleri toplamak için büyük emek sarf ediyor. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine seferber olan bütün üretici aile, bir tek zeytine zarar gelmemesi için ise ince eleyip sık dokuyor. 

 

 

  Havaya aldırış etmeden ağaçların dibine dökülen zeytinleri toplamakla başlayan Osmanelili zeytin üreticisi Çubukçu ailesi, daha sonra ise ağaçların etrafına fileler seriyor. Zeytin dallarına zarar vermeden el ile veya tarak tabir edilen aletle zeytinler ağaç altındaki yaygılara dökülüyor. Zeytinlerden sonra ise dallarda kalan zeytinler tek tek eller ile toplanıyor. Yapılan işlemlerin çok titizlikle işlendiğini ifade eden zeytin üreticisi Murat Çubukçu, "Ağaçlarda tek bir zeytin kalmadıktan sonra yayılan filelerde toplanarak kasalara dolduruluyor. Bu toplama işlemin ardından ayıklama işlemine geçiliyor” dedi. 

 

 

  Osmaneli'deki araziden toplanacak olan 200 ton zeytinden 130 tonunun İznik Marmarabirlik Zeytin Kooperatifine gideceğini dile getiren Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, ilçedeki zeytin üretimi hakkında şunları dile getirdi.  “Osmaneli deki zeytin üreticimiz Marmara Zeytin Birliğine çok büyük bir katkı sağlıyor, Birlik de üreticimizin karşılığını veriyor. Bizler Osmaneli Çiftçisi olarak Marmara Zeytin Birliğinden memnunuz."

 

 

  GÖLET İSTİYORUZ

 

  Başkan Ünver, tarımla ilgili birimlerden bir istekleri olduğunu belirterek, "Bu bölgede 2 bin ile 3 bin dönüm sulanabilir arazimiz var, gölet yapma imkânı da var. Buraların da bir an önce su altına alınmasını istiyoruz. Su geldiğinde Osmaneli merkezinde hem meyve hem de sebze daha da kaliteli çıkacaktır. Aslında en kaliteli zeytin ve zeytinyağı Osmaneli de üretilen zeytinlerden çıkıyor, ancak bunu daha tanıtamadık" dedi.

 

 

  ELLE TOPLANAN ZEYTİNLER DAHA KALİTELİ

 

  Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, en uygun hasadın elle toplanarak yapıldığına dikkati çekerek, "Son yıllarda geliştirilen alçak boylu, aşağıdan taçlandırılmış zeytinliklerde, hasat elle yapılabildiğinden ürün kalitesi yükseliyor. Elle toplanan zeytinin kalitesi daha yüksek oluyor. Sarsıcı makinelerin iş randımanını artırmak için danelerin kopmasını kolaylaştırıcı kimyasal maddelerle çalışma yapılmaktadır. Çeşitli yöntemlerle hasat edilen zeytinlerle birlikte yaprak ve filizler de dökülür. Daneden bunların elle ayrılması zaman kaybına neden olur, bunun için elek ve temizleyiciler kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

 

  ZEYTİN ÜRETİMİ ARTIYOR

 

  Osmaneli'de yıl geçtikçe zeytin üretiminin artması sektöre olan ilgiyi de arttırmış görünüyor. Zeytin üreticisi topladığı zeytinleri tarladan fabrikaya götürüyor. Yirmi dört saat çalışan fabrikada zeytinler anında yağa dönüşüyor. Toplanan zeytinler önce fabrikanın giriş kısmından dökülüyor. Paletlerle yıkamaya alınan zeytinler daha sonra ezilip ham yağın belli bir ısı içinde depolara atılmasından sonra damıtılıp atık maddelerin ayrıştırılmasından sonra temiz yağ olarak son depolara aktarılıyor. Bütün bu işlemler ise gayet modern teknoloji ile kurulmuş tesiste el dokunmadan yapılıyor. 

  Konuyla ilgili açıklama yapan Toçuoğulları Zeytinyağ Fabrika sahibi Necmi Topçuoğlu, çok eskilere dayanan bölgedeki zeytin üretiminin günümüzde önem kazanmaya başladığını belirterek, "Zeytin insan sağlığı açısından çok yararlı. Zeytinyağı birçok derde şifa olarak kullanılıyor. Osmaneli bölgesinde zeytin üretiminin artmasından dolayı biz de fabrika kurmaya karar verdik. Bilecik bölgesinde ilk olarak böyle bir fabrika kurduk. Zeytin üreticimiz biz fabrikayı kurduktan sonra fabrikaya gelerek kendi zeytinlerini yağa dönüştürüyorlar. Onlara gerekli kolaylık sağlanıyor. Bekletilmeden işleri görülüyor. Tesislere günübirlik gelenler ise hizmetten memnunlar. Kendi zeytinini yağ yapmak için getirenler için bekleme salonu var. Onlara sıcak çay, zeytin ve rafineden çıkmış yağ da ikram ediliyoruz” dedi.

 

  ZİRAAT MÜHENDİSİ DESTEĞİ İSTİYORUZ

 

  Osmaneli'deki zeytin üreticilerinden Murat Çubukçu ise, İznik Marmara Zeytin Kooperatif yetkililerinden Osmaneli ye biraz daha önem verilmesini istedi. Çubukçu, "Marmara Birliğinin yetkili ziraat mühendisleri var ve belirli aylarda gelip bizlere yardımcı olurlarsa çok seviniriz. Bu durumda daha bilinçli ve daha kaliteli zeytin üretmiş oluruz. Osmaneli'deki ziraat mühendislerinin zeytin konusunda fazla bilgileri yok" diye belirtti.

Son Güncelleme: 15.12.2015 08:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle